Keväisin lapsen mielipuuhaa on tietysti kuralätäköissä hyppiminen ja niinpä tarvitaan oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle. Mutta kumisaappaissa on hirveästi eroja! Malleja on monia ja valinnanvaikeus aiheuttaa stressiä. Jos toiveenasi on hankkia oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle, suosittelen lukemaan tämän artikkelin!

Oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle – mahdoton tehtävä?

Ne, jotka ovat lukeneet aiempia lapsen kenkähankintoja käsitteleviä blogijuttujani, tietävät, että liputan suositusten mukaisten kenkien puolesta. Haluan edistää lapseni jalkojen luonnollista kehitystä ja uskon, että hyvät kengät ehkäisevät monilta jalkoihin liittyviltä haasteilta tulevaisuudessa. 

Kumisaappaiden hankinta on kuitenkin todella haastavaa. Kumi materiaalina aiheuttaa omat haasteensa kengän joustavuuteen. Ilmeisesti täysin suosituksia vastaavaa kumisaapasta ei ainakaan tätä juttua kirjoitettaessa löydy markkinoilta (tai jos olet sellaisen löytänyt, niin kerro kommenteissa!) Joitakin vedenpitäviä paljasjalkakenkiä toki löytyy, mutta niiden hinta saattaa muodostua ongelmaksi. Lisäksi niissä ei välttämättä ole kumisaappaalle tyypillistä pitkää vartta. 

Saatat joutua siis kumisaapashankinnoissa turvautumaan kompromissiratkaisuun, eli saappaaseen, jossa jokin suositusten mukainen ominaisuus jää puuttumaan. Keräsin listan ominaisuuksista, jotka oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle täyttävät. Tarkista nämä kun olet hankkimassa lapsellesi kumisaappaita! 

Lue myös, miten voit löytää suositusten mukaiset välikausikengät lapselle helpommin!

Millaiset ovat oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle? 5 tärkeää ominaisuutta

Todennäköisesti kumisaapashankinnoissa joutuu turvautumaan kompromissiratkaisuun. Koska ”tavallisissa” kengissä ei ole mitään merkintää siitä, että ”tämä kenkä on melkein suositusten mukainen”, niin kompromissikengät pitää osata etsiä itse.

Kokosin avuksesi 5 ominaisuutta, jotka kannattaa tarkistaa, kun etsit hyviä kenkiä varsinkin tavallisista kenkäkaupoista tai kirpputorilta. Lista on koottu erityisesti kumisaappaiden hankintaa ajatellen, mutta samat ominaisuudet kannattaa tarkistaa mistä tahansa kengästä.

1. Varvastila

Useissa kumisaappaissa kärki lähtee kapenemaan varpaita kohden. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että varpaat ovat kengän sisällä supussa. Pikkuvarvas ja pahimmillaan myös isovarvas kääntyvät siis sisäänpäin kiinni muihin varpaisiin. 

Kengän kärkeen pitäisi jäädä tilaa, eli varpaat eivät myöskään saa olla kiinni kärjessä. Hyvänä käyntivarana pidetään 1,2 cm:ä ja tämän lisäksi voi olla kasvunvaraa 0,5 cm. Yhteensä kärkeen voi jäädä tilaa siis noin 1,7 cm. Tällöin kenkä on sopivan kokoinen.

Riittävä varvastila eli “toebox” on yksi tärkeimpiä kengän ominaisuuksia. Kun vertailet kumisaappaita, katso, minkä mallinen kengän kärki on. Hyvä malli on enemmän “laatikkomainen”, kun taas pyöreässä tai kärkeä kohden suippenevassa kärjen mallissa varpaat ovat väistämättä lytyssä. Voit ottaa kengän sisäpohjallisen irti ja tarkistaa varvastilan mallin siitä.

Oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle ovat sellaiset, jossa on riittävän iso tila varpaille.
Kun hankit kumisaappaita, tarkista, millainen ”toebox” (eli varvastila) kengässä on. Kengän kärjen pitäisi olla malliltaan ennemmin laatikkomainen kuin pyöreä tai suippo.

2. Pohja (sisä- ja ulko) + kantakorko

Kumisaappaissa pohjat ovat usein haastavia suositusten kannalta, sillä ne ovat jäykät ja saattavat sisältää korkoa. Ulkopohjassa on monesti jonkinlainen kuviointi, joka ehkä parantaa kengän pitoa, mutta tekee pohjasta entistä paksumman. 

Monissa malleissa ulkopohjassa on vielä erillinen kantakorko, jolloin varpaat ovat kengän sisässä alemmassa tasossa kantapäähän nähden. Lapsi kävelee siis ikään kuin korkokengillä! Lisäksi sisäpohjassa saattaa olla oma korko tai tarpeeton tuki esimerkiksi jalkaholvin kohdalla. Kengän korko voi olla myös piilossa niin, ettei se näy kengän ulkopinnassa. Pohjassa saattaa olla myös vaimennusta.

Kumisaappaassa voi olla kärkinousua, eli kengän kärki nousee ylöspäin. Mitä tasaisempi pohja kumisaappaassa on ja mitä vähemmän kärki nousee ylöspäin, sitä parempi saapasmalli on kyseessä.

Kun haluat oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle, pyri siis valitsemaan sellaiset kumisaappaat, joiden pohja on mahdollisimman tasainen. Jos sisäpohjallisessa on korotuksia tai tukia, tarkista, saako ne poistettua tai voitko vaihtaa kumisaappaaseen tasaisen sisäpohjallisen. 

3. Lesti

Kengän hyvä lesti on mahdollisimman suora, eikä esimerkiksi banaanin tapaan kaartuva. Varpaille pitää olla riittävästi tilaa. Jotta tiedät, onko kengän lesti lapselle sopiva, mittaa pituuden lisäksi myös lapsen jalan leveys. Mitta otetaan päkiän kohdalta jalan leveimmästä kohdasta. Voit verrata tätä mittaa kengän sisämittoihin.

Jos lapsi on mukana kenkäkaupassa, voit asettaa hänen jalkansa kengän sisäpohjallisen päälle ja tarkistaa lestin mallin sopivuuden. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei kengän sisäpohjallinen välttämättä kerro koko totuutta: kengän sisällä voi olla enemmän tilaa kuin mitä pohjallinen antaa olettaa.

Jotkut kenkämallit ovat suunniteltu erityisesti kapeille tai leveille jaloille. Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että tavallisten kenkien lesti on yleensä kapea tai normaali. Jos tarvitset siis kumisaappaat leveälestiselle jalalle, suosittelen kysymään sopivaa mallia esimerkiksi Suositusten mukaiset kengät lapselle -Facebook-ryhmästä.

Oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle ovat lestiltään riittävän leveät.
Oman kokemukseni mukaan suurin osa ”kompromissikengistä” sopii parhaiten kapealle tai normaalille lestille. Esimerkiksi näissä Mikk-Line -merkkisissä kumisaappaissa leveys on noin 6,3 cm koossa 24.

4. Varren ympärysmitta

Pohkeissa on eroja! Toisilla lapsilla pohkeet ovat ohuet ja toisilla taas paksut. Kumisaappaissa ei yleensä ole juurikaan kiristysmahdollisuuksia, joten liian leveävartinen kumisaapas ei pysy kunnolla jalassa. Vastaavasti liian kapeavartinen saapas ei mahdu kunnolla lapsen jalkaan. 

Valitettavasti verkkokaupoissa harvemmin ilmoitetaan varren ympärysmittaa, joten vaihtoehdoiksi jää tilata kumisaappaat “sokkona” tai sitten käydä sovittamassa niitä kivijalkaliikkeessä. 

5. Saappaan paino

Kumisaappaiden painossa on hirveästi eroja. Eri valmistajien kumisaappaiden välillä painossa voi olla eroa jopa 200-300 gramma per kenkä! Lapsen jalassa tällainen painoero on tuntuva. Suositusten mukainen kenkä on tietysti mahdollisimman kevyt, jolloin jalka pääsee liikkumaan luonnollisesti ilman painavan kengän aiheuttamaa rasitetta. 

Mistä löytää oikeasti hyvät kumisaappaat taaperolle?

Kumisaapasta, jossa kaikki yllämainitut kriteerit täyttyvät, voi olla lähestulkoon mahdotonta löytää. Joitain hyväksi tiedettyjä kompromissiratkaisuja onneksi löytyy. Kerron vielä omat tietoni ja kokemukseni eri kumisaapasmalleista.

Kompromissikumisaappaat voivat ihan hyvin löytyä marketista. Esimerkiksi Prismassa myytävät Ciraf -merkkiset kumisaappaat ovat taipuisat ja niissä on kohtuullisen hyvä varvastila. Lesti on normaali tai ehkä hivenen kapea. Miinuksena on kantakorko. Hinta on kuitenkin edullinen ja saatavuus hyvä, joten ne ovat ihan mainiot kompromissiratkaisut.

Citymarketeissa myynnissä olevista mywear-merkkisistä lasten kumisaappaista on kuulunut kehuja. Tokmannilla on myös joitain saapasmalleja, jotka ovat kevyitä, joustavia ja edullisia kompromissiratkaisuja. Näistä minulla ei kuitenkaan ole ainakaan vielä omaa kokemusta.

Urheiluliikkeiden kenkäosastoilta voi myös löytyä hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Beiben ensimmäiset kumisaappaat olivat Everest -merkkiset, joita myydään Stadiumissa. Miinuksena näissäkin on kantakorko, mutta kärjen muoto ja lestin malli ovat aika hyvät.

Paljasjalkakenkiä myyvissä verkkokaupoissa myydään usein Mikk-Line -merkkisiä kumisaappaita, ja Beiben seuraavat saappaat ovat sellaiset. Niiden pohjassa ei ole kantakorkoa, mutta omasta mielestäni kumisaappaiden varvastila saisi olla hieman leveämpi. Sisäpohjallisessa oli myös ylimääräinen tuki jalkaholville, jonka sai onneksi revittyä pois.

Bundgaard -merkkiset saappaat ovat yleisesti ottaen suositut pj-kenkiä käyttävien keskuudessa. Ilmeisesti Vivo -merkiltä on joskus aiemmin saanut suositusten mukaisia kumisaappaita. Nykyisin heiltä löytyy saapasmalli, joka kestää vettä. Käsittääkseni se ei ole kuitenkaan varsinaisesti kumisaapas, vaan ennemminkin välikausikenkä.

Millaiset kengät vauvalle ja taaperolle voi pukea kuiville kesäkeleille?

Millaisia kokemuksia sinulla on kumisaappaiden hankkimisesta? Oletko löytänyt jonkun hyvän merkin tai mallin?