Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Joillekin onnekkaille ensimmäiset hampaat vain ilmestyvät suuhun ilman sen kummempaa oireilua. Jotkut taas kärsivät kaikista mahdollisista oireista. Ehkä arvaatkin, kumpaan ryhmään Beibe kuuluu? Tässä postauksessa listaan 7 oiretta, joita meillä oli silloin, kun vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen tapahtui. 

Milloin vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen tapahtuu?

Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen tapahtuu yleensä 4-9 kuukauden iässä, keskimäärin 7 kk ikäisenä. Ensimmäisenä tulevat yleensä alaetuhampaat, sitten yläetuhampaat, poskihampaat ja lopulta taaimmaiset hampaat yleensä 3-vuotispäivään mennessä. Yhteensä maitohampaita tulee 20.

Beiben ensimmäiset hampaat puhkesivat vasta 10 kk iässä. Ekana tulivat alaetuhampaat, sitten hieman ennen 1-vuotispäivää tulivat yläetuhampaat. Nyt, Beiben ollessa 1v 3kk, ovat nähtävästi puhkeamaisillaan ylärivistön kulmahampaat. Hampaiden puhkeaminen vaihtelee siis todella paljon. Joillakin vauvoilla voi olla hampaita jo syntyessään, ja taas joillain ensimmäiset hampaat puhkeavat 1-vuotiaana. 

Mitkä ovat parhaat leikit 1v lapsen kanssa? Nappaa tästä leikkivinkit 1-vuotiaalle!

7 oiretta, joista tiedät, että vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen on lähellä

Beibellä ensimmäisenä puhkesivat kaksi alaetuhammasta samana päivänä 10 kk iässä. Joillakin vauvoilla ei varmaan ole kaikkia tässä listassa olevia oireita, mutta Beibellä oli. Ja Beibellä oli nimenomaan nämä kaikki samaan aikaan. Yksittäisiä oireita tältä listalta oli nimittäin ollut aiemminkin, mutta niissä ei ollut vielä kyse ensimmäisten hampaiden puhkeamisesta.

1. Vauva laittaa sormet suuhunsa

Silloin kun hampaiden puhkeaminen on lähellä, ikenet tuntuvat aroilta. Niissä voi tuntua myös kutinaa. Ei ole siis ihme, että vauva haluaa koskettaa ikeniä sormillaan. Beibe tunki sormia ja välillä jopa nyrkkiä suuhunsa useita kertoja päivässä silloin, kun hampaat olivat tulossa. 

2. Vauva haluaa järsiä tavaroita

Järsimisen tarve liittyy ienten kutinaan. Vauvat toki laittavat tavaroita suuhunsa ihan vain tutkiakseen niitä, mutta vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi hieman muuttaa tyyliä. Beibe ei pelkästään laittanut tavaroita suuhunsa, vaan jyrsi ja järsi niitä vimmatusti ikenillään. Myöhemmin yläetuhampaiden puhjetessa osansa jyrsimisestä saivat valitettavasti myös jotkut huonekaluistamme…

3. Kuolan määrä ja laatu muuttuvat

Beiben kuolan määrä oli kasvanut aiemminkin ja silloin ihmiset ympärillämme arvelivat syyksi hampaiden puhkeamisen. No, pelkkä kuolan määrän kasvaminen ei kuitenkaan ennakoinut hampaiden tuloa, vaan myös kuolan laatu muuttui. 

Lähestyvä hampaiden puhkeaminen teki nimittäin kuolasta sitkeämpää. Ikään kuin Beiben kuola olisi ollut seittiä! Kuolan määrä kasvoi myös niin paljon, että juuri ennen hampaiden puhkeamista edeltäneet päivät Beiben paidan etumus oli aivan märkä kuolasta. 

4. Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi vaikuttaa ruokahaluun

Beibe syö yleensä monipuolisesti ja runsaasti. Hampaiden tulon aikaan ruokahalu oli kuitenkin selvästi heikentynyt. Varsinkin puuro jäi syömättä, ja muilla aterioilla hän oli hyvin valikoiva ruoan suhteen. 

Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi oireilla lisääntyneenä itkuisuutena.
Hampaiden tullessa Beibe itki tavallista enemmän. Usein siihen ei auttanut mikään muu kuin särkylääke ja syli.

5. Vauva on kiukkuinen ja itkee tavallista enemmän

Ensimmäisten hampaiden tullessa Beibe oli ihan superkiukkuinen. Jos jouduin ottamaan häneltä jonkun esineen pois, hän raivostui ja huutoitkua kesti vähintään 10 minuuttia. Normaalisti pettymyksestä päästään yli huomattavasti nopeammin.

Beibe saattoi alkaa myös itkeä vuolaasti ilman mitään näkyvää syytä. Tämä ehkä liittyy siihen, että ikenet olivat kipeät. Tällaiseen itkuun ei auttanut mikään muu kuin särkylääke ja rauhoittuminen sylissä joskus jopa puolen tunnin ajan. 

6. Vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen rikkoo yleensä yöunet

Tämä on mielestäni ikävin juttu vauvan ensimmäisten hampaiden puhjetessa. Normaalisti Beibe nukkuu kokonaisia öitä tai herää korkeintaan 1-2 kertaa koko yön aikana. Hampaiden tullessa hän heräili useita kertoja yössä, välillä jopa 45 minuutin välein. 

Nukahtaminen uudelleen vaati silittelyä ja minun läsnäoloni hänen sänkynsä vieressä. Usein hän havahtui uniltaan hereille saman tien kun olin hiipimässä takaisin omaan sänkyyni. Kuinka väsyttävää! 

Myös päiväunista tuli katkonaiset. Normaalisti hän voi nukkua kaksi tuntia putkeen, mutta hampaiden tullessa hän saattoi heräillä puolen tunnin välein. Nukahtaminen uudestaan päikkäreille ei aina onnistunut, joten voitte kuvitella sitä kiukun määrää mikä iltaisin oli hampaita tekevän, koko päivänä vain puolen tunnin päikkärit nukkuneen vauvan kanssa. 

7. Vauvan ikenessä näkyy valkoinen, pingottava kohta

Valkoisen kohdan näkyminen heti ikenen alla on tietysti kaikista selvin merkki hampaiden puhkeamisesta. Meillä kaikkia edeltäviä oireita oli kestänyt noin viisi päivää ja aloin olla todella huolissani Beiben terveydestä. Vasta viiden päivän oireilun jälkeen ikenissä näkyi tuloillaan olevat kaksi etualahammasta, ja ymmärsin, mistä oireet johtuivat. 

Jos vauvallesi on tulossa hampaita, hammas kyllä näkyy selkeästi valkoisena, pingottavana kohtana ikenen alla. Mutta oireilu voi alkaa jo monta päivää aiemmin. Beibellä meni vielä muutama päivä, että kaksi ensimmäistä hammasta puhkesivat ikenen läpi. Yhteensä oireilua kesti siis reilu viikon. 

Mitä oireita olet huomannut kun vauvan ensimmäisten hampaiden puhkeaminen on ollut lähellä?

Ps. Tule seuraamaan mun ja Beiben kuulumisia instassa @ekalapsi -tilillä! Nähdään siellä 🙂