Muutama viikko mökkeilyä taaperon kanssa Lapissa Kittilän Levillä, mikäs sen mukavampaa! Mutta mitäs ihmettä siellä voi tehdä kesällä, kun laskettelurinteet ovat suljettuina? Jos suuntanasi on Levi taaperon kanssa kesällä, poimi tästä jutusta ilmaiset vinkit, mitä tehdä Levillä pienen lapsen kanssa!

Levi taaperon kanssa kesällä – matkustaminen ja yleisiä asioita

Levi-tunturi sijaitsee parisenkymmentä kilometriä Kittilän keskustasta pohjoiseen. Tunturin luoteispuolella sijaitsee Levin keskusta, josta löytyy pari ruokakauppaa, apteekki, ravintoloita, kylpylä, urheiluliikkeitä, välinevuokraamo, muita pieniä kivijalkakauppoja sekä tietysti hotelleja ja loma-asuntoja. Kittilässä on lentoasema ja sinne pääsee myös bussilla esimerkiksi Rovaniemeltä.

Me matkustimme Leville omalla autolla. Jo heti alkuun kävi selväksi, että auto on Levillä lähes välttämätön, ellet majoitu aivan Levin keskustassa. Etäisyydet paikkojen välillä ovat yllättävän suuria, ja mikäli haluat tutkia aluetta yhtään enemmän, tarvitset kulkemiseen auton. Kesällä toki pyöräilykin on vaihtoehto: pyörän saa myös Leviltä vuokrattua.

Heinäkuun alussa sää oli hyvin helteinen, ja hyttysiä ei ollut juurikaan. Sen sijaan paarmoja oli parviksi asti: niitä saattoi istua hatun päällä jopa kahdeksan samaan aikaan odottaen sopivaa hetkeä purra kiinni! Parin viikon kuluttua sadesään alkaessa paarmat katosivat, mutta tilalle tulivat hyttyset: ne alkavat inistä ympärilläsi suurena laumana heti, kun erehdyt pysähtymään. Itselleni hatun päälle laitettava hyönteisverkko oli ihan must matkavaruste metsässä liikkuessa, ja lapselle sopiva hyttysmyrkky oli myös erittäin hyödyllinen.

Sää voi olla kesällä hyvin vaihtelevaa. Koimme kolmen viikon oleskelumme aikana yli 30 asteen helteet, mutta myös sateisen ja tuulisen säätilan, jolloin ulkolämpötila oli vain 10 astetta. Vaihtelevaan säähän kannattaa siis varautua paitsi vaatetuksen, myös reissusuunnitelmien osalta.

Ulkona sataa, mutta lapsi haluaa ulkoilemaan? Näin hankit hyvät kumisaappaat taaperolle!

Koe Levi taaperon kanssa kesällä: 5 vinkkiä ilmaisista kohteista + bonukset

Levi taaperon kanssa kesällä voi kuulostaa oudolta yhdistelmältä, jos on tottunut yhdistämään tunturin vain lasketteluun. Maastopyöräily on kuitenkin nostanut suosiotaan huimasti viime vuosina, ja Levilläkin on runsaasti maastopyöräilyreittejä. Pyöräilijät suhauttavat hiihtohissillä tunturin laelle ja ajelevat sieltä sitten merkittyjä reittejä pitkin alas.

Maastopyöräilijöiden joukossa näkyi myös monia alakouluikäisiä lapsia, ja pyöräily on varmasti hauska aktiviteetti vähän vanhempien lasten kanssa. Taaperon kanssa tekemistä oli kuitenkin alkuun haastavampi keksiä. Alle 2-vuotias ei vielä pyöräile, saatika patikoi pitkiä matkoja. Onneksi tapasimme erään paikallisen äidin, joka kertoi meille hyviä vinkkejä, mitä Levi taaperon kanssa kesällä voikaan tarjota! (En tajunnut kysyä nimeäsi, mutta jos luet ja tunnistat itsesi tästä jutusta, niin isot kiitokset: vinkkisi tekivät vierailustamme Levillä huimasti kiinnostavamman!)

1. Levi Activity Park

Levi Activity Park koostuu useasta pienemmästä alueesta, joista monet ovat täysin ilmaisia ja tarjoavat kivaa tekemistä lapsille. Alueella on mm. Seikkailupuisto, jossa kiipeillään ja liu’utaan vaijereilla yläilmoissa. Lähempänä maanpintaa on alle 120 cm pitkille lapsille tarkoitettu ilmainen kiipeilyrata, johon ei tarvitse valjaita. Beibe kiipeili radalla innoissaan, vaikka toki osa radasta oli hänelle vielä liian haastava.

Activity Parkista löytyy myös leikkipuisto, Liikennepuisto ja jättitrampoliineja, joita saa käyttää ilmaiseksi (arvatkaa vaan, tykkäsikö Beibe trampoliinilla pomppimisesta)! Alueelta löytyy myös skeittiparkki, pumptrack pyöräilijöille, kenttä pallopeleihin sekä minigolf- ja frisbeegolf-radat, jotka soveltuvat myös perheille ja joilla voi pelata joko omilla tai vuokravälineillä.

Kävimme Activity Parkissa useampana päivänä. Helteisenä päivänä kannattaa varustautua hyvällä hatulla ja aurinkosuojauksella, sillä alueella ei ole juurikaan varjoisaa paikkaa. Ainoastaan kesäkioskin aurinkovarjot tarjoavat varjoa jäätelön nauttimisen ajaksi.

Iso suositus tälle paikalle niin isompien kuin pienempienkin lasten kanssa matkustaville!

Levi Activity Park sijaitsee tunturin länsipuolella 79-tien varrella osoitteessa Gondolitie 1.

2. Levi taaperon kanssa kesällä voi sisältää myös rantalomailua

Levillä on kaksi uimarantaa, joista suurempi sijaitsee Levijärven rannalla. Matala ranta on hiekoitettu ja vesi on melko kirkasta, sillä Levijärvi on yhteydessä Ounasjokeen. Rannalla oli hyvin tilaa, vaikka helteisenä päivänä ihmisiä olikin paljon. Levijärven rannalta ei löydy palveluita parkkipaikkoja ja pukukoppia lukuun ottamatta, mikä oli hienoinen pettymys.

Toinen uimaranta, Kätkänranta, sijaitsee lähellä Levin keskustaa Immeljärvellä. Järvi sijaitsee Levin ja Kätkätunturin välissä, ja uimarannan yhteydessä toimii Saunabaari, josta voi ostaa ruokaa ja juomaa rantaterassilla nautittavaksi. Kätkänrannassa on hiekkapohjainen ranta, joka sopii myös lapsille. Uimaranta on kuitenkin selvästi pienempi kuin Levijärvellä, joten kesäpäivänä rannalla meinasi olla ahdasta. Uimarannan aukioloaikaa on myös rajoitettu ja varattu osittain vain Kätkänrannan majoittujien käyttöön.

Levi taaperon kanssa kesällä voi sisältää myös muiden tunturien valloituksen, esimerkiksi läheinen Kätkätunturi on visiitin arvoinen!
Kätkänrannan takana olevalta Kätkätunturilta avautui upeat maisemat joka ilmansuuntaan.

3. Luontopolku tunturin huipulla

Levi-tunturin huipulla kannattaa käväistä, sillä aivan tunturin huipulla kulkee rengasreitti, josta on huikeat maisemat. Levin Huippupolku on pituudeltaan noin puoli kilometriä, mutta sen varrelta löytyy silti useita levähdyspaikkoja, kahvila ulkoterassilla ja jopa yksi tulipaikka! Harmillisesti kiersimme polun metsäpalovaroituksen aikaan, jolloin tulipaikka ei ollut käytettävissä.

Huippupolku on hieno kokemus paitsi maisemien, myös esteettömyyden vuoksi. Koko polun voi kiertää pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa. Ylös tunturille pääsee omalla autolla tai Gondolihissillä. Jälkimmäinen vaihtoehto tarjoaa tietysti vielä lisää maisemanautiskelua itse luontopolun lisäksi!

Levin Huippupolusta löydät lisätietoja tästä.

4. Metsät Levin ympärillä

Alue, jolla vuokramökkimme sijaitsi, oli mielestäni kohtalaisen tylsä, sillä siellä oli mökkien lisäksi vain mäntymetsää. Kaupunkilaisena olen tottunut siihen, että kodin lähistöllä on aina jokin leikkipuisto tai muu aktiviteetti, mutta nyt lähimpään leikkipuistoon oli usean kilometrin matka. Olin ahdistunut, ja ajattelin, että Levi taaperon kanssa kesällä ei ehkä ollutkaan niin järkevä idea.

Mutta lopulta ympäristön metsät tarjosivat yllättävän paljon tekemistä. Tunturin ympärillä kulkee useita maastoreittejä ja polkuja, joita oli mukava tallustella. Monet reiteistä on tarkoitettu sekä maastopyöräilijöille että jalan kulkeville, jolloin ne olivat tarpeeksi leveitä myös lastenrattaiden kanssa kuljettaviksi.

Maastoreittien pehmeä karike oli juuri sopivaa välillä kompuroivan taaperon juoksualustaksi. Otimme leikkimielisiä Beibe vs. äiti -juoksukilpailuja ja saimme ohi hölkkäävät ihmiset hymyilemään hassuttelullamme.

Heinäkuun puolen välin jälkeen metsät tarjosivat myös toisenlaista nautintoa. Mustikat kypsyivät, ja Beibe etsi niitä innoissaan. Hän suorastaan vaati saada mennä metsään päivittäin syömään mustikoita hyttysistä huolimatta!

Levin alueen reittikarttoja voit katsoa täältä.

Jos kohteenasi on Levi taaperon kanssa kesällä, niin hyödyntäkää alueen upeat metsä- ja tunturipolut. Luonnon tutkiminen on taaperon mielestä tosi kivaa!
Beibe tykkäsi käppäillä metsä- ja tunturipoluilla. Välillä matka taittui kantorinkassa istuen.

5. Levin kylpylä

Ilman viiletessä ja sadesään vallitessa halusimme tehdä jotain sisätiloissa. Niinpä lähdimme testaamaan Levi Hotel Span, joka sijaitsee Levin keskustassa.

Kesäkaudella kylpylän aukioloaika on rajoitetumpi, mutta toisaalta myös aikuisen lippu maksaa vähemmän kuin talvikaudella. Kylpylä on ilmaiset vinkit -listalla siksi, että alle 4-vuotias pääsee kylpylään ilmaiseksi. Levi Hotel Spa:ssa vaippaikäisellä tulee olla uimavaippa, joita on myynnissä myös kylpylän aulassa.

Levi Hotel Spa oli todella miellyttävä kokemus! Altaita oli useita, ja kahden lastenaltaan lisäksi oli myös muita matalia altaita, joissa oli kiva oleilla taaperon kanssa. Beiben suosikki taisi olla jalkojen virkistämiseen tarkoitettu kävelyallas, jossa hän käveli useita kierroksia putkeen.

Jos suunnitelmissasi on Levi taaperon kanssa kesällä ja kylpylän kesäkauden 15 euron lippuhinta ei ole sinulle liikaa, niin suosittelen ehdottomasti visiittiä Levi Hotel Spa:han!

Bonukset: Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto ja ravintola Ämmilä

Kun kerran Lappiin mennään, niin matkailun ei tarvitse rajoittua vain yhden tunturin ympäristöön. Vaikka Levi taaperon kanssa kesällä tarjoaakin ihan mukavasti tekemistä, niin kannattaa vilkaista myös lähiympäristön kohteet. (Huom: Lapin kontekstissa tarkoitan lähiympäristöllä Leviltä noin 100 kilometrin säteeltä löytyviä paikkoja!)

Noin tunnin ajomatkan päästä Leviltä löytyy esimerkiksi Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto, josta löytyy monia kivoja reittejä myös pienen lapsen kanssa kuljettaviksi. Levin Zero Pointista voi vuokrata kantorinkan, johon taaperon voi laittaa istumaan patikkamatkalle. Jos haluat, että taapero kävelee osan matkasta itse, suosittelen valitsemaan reitin, joka ei ole samalla myös maastopyöräilyreitti. Pyöräily on suosittua, joten yhdistetyllä patikka- ja pyöräilyreitillä saatatte joutua jatkuvasti varomaan pyöräilijöitä (mikä on todella stressaavaa, jos taapero haluaa kävellä itse).

Levi taaperon kanssa kesällä tarjoaa monia vaihtoehtoja perheen yhteiseen ja luonnonläheiseen tekemiseen. Taaperon tutkiessa ympäristöä voi itse nauttia kahvin kuksasta.
Retkeilyn lomassa on hyvä pitää taukoja ja ihailla kunnolla maisemia. Kaikki ruoka ja juoma maistuu ulkona niin paljon paremmalta (kahvi tietysti kuksasta nautittuna!)

Levin lomamme aikana emme käyneet montaa kertaa syömässä ulkona, mutta lapsiperheille voin suositella ravintola Ämmilää Levin keskustassa. Ravintolassa syöminen ei tietenkään ole ilmaista (ja siksi tämä onkin varsinaisen vinkkilistan bonus-osiossa), mutta Ämmilässä lapsille suht edullista kuitenkin. Ravintolasta löytyy oma lastenlista, jossa oli vaihtoehtona esimerkiksi poronkäristystä, ja annoksen hinta on kympin. Pyynnöstäni Beibelle tehtiin oma, pienempi, perunoita ja kasviksia sisältänyt annos, joka maksoi noin viisi euroa.

Varsinaiselta listalta löytyi muun muassa poromakkaraa ja poroburger, jotka maistuivat oikein hyviltä. Plussaa ravintola sai tunnelmasta: vaikka ihmisiä oli jonkun verran, ravintolassa oli rauhallista. Syöttötuoleja oli myös useampia, mikä oli hyvä, koska paikalla oli tavallisena arkipäivänä meidän lisäksemme myös muutama muu lapsiperhe.

Kokonaisuutena Levi taaperon kanssa kesällä oli toimiva, ja perheelle löytyi hyvin yhteistä ja ennen kaikkea luonnonläheistä tekemistä! Onko sinulla kokemuksia kotimaanmatkailusta taaperon kanssa? Heitä parhaat vinkkisi kommentteihin!

Lue seuraavaksi:

Millaisia leikkejä voi leikkiä 1-vuotiaan taaperon kanssa?

Näin löydät parhaat kengät taaperolle välikauteen!