Hmm, mitkä ovat parhaat leikit 1v lapsen kanssa? Kun viettää lapsensa kanssa pitkiä päiviä kotona vaikkapa flunssan vuoksi, tämä kysymys nousee melko nopeasti mieleen. Päiviin tarvitaan jotain vaihtelua ja taaperoksi muuttunut vauva kaipaa aikaisempaa enemmän virikkeitä. Tähän juttuun olen listannut omaan kokemukseeni perustuen parhaat leikit 1v lapsen kanssa.

Leikkivinkit 1-vuotiaalle: leikki on hauskaa ja kehittää erilaisia taitoja

1-vuotiaana lapsi alkaa muistuttaa enemmän touhukasta taaperoa kuin sylissä viihtyvää vauvaa. Beibe oppi kävelemään 10kk iässä, ja 1-vuotiaana hän harjoitteli jo kiipeilyä. Voitte siis arvata, että leikit hänen kanssaan ovat vaihtuneet huomattavasti vauhdikkaammiksi! Pikkuvauvan loruttelut ja leikit, joissa lapsi on enimmäkseen paikallaan, eivät todellakaan toimi enää.

Leikkien myötä on ilo huomata, kuinka oman lapsen taidot karttuvat. Beiben motoriset taidot ovat lyhyessä ajassa menneet aimo harppauksen eteenpäin. Leikkeihin voikin sisältyä entistä enemmän esineitä, joihin tarttuminen ja joiden asettelu kehittää lapsen hienomotoriikkaa.

Katso vinkit vauvan värikylvyn toteuttamiseen kotona (ilman sotkua)!

1-vuotias ei vielä varsinaisesti leiki muiden lasten kanssa, vaikka onkin hyvin kiinnostunut siitä, mitä muut ympärillä puuhaavat. Beibe esimerkiksi yrittää napata tavaroita toisten käsistä ja usein vaihtaa keskittymistään omasta puuhastaan siihen, mitä muut tekevät.

Kommunikointi Beiben kanssa tapahtuu esineiden välityksellä: hän tuo minulle tavaran tai lelun, jolla haluaa minun tekevän jotain. Beibe on sanonut jo ensimmäiset sanansa, mutta puhuu enimmäkseen vielä ”omaa kieltään”. Leikin lomassa nimeän hänelle esineitä ja leluja, jotta sanavarasto alkaisi karttua. Lisäksi matkin esimerkiksi eläinten ääniä. Uskon, että leikin sanoittaminen kehittää sanavaraston lisäksi myös lapsen mielikuvitusta.

TOP 5 Parhaat leikit 1v lapsen kanssa

1. Kurkistusleikki

Beibestä on hauskaa, kun vakoilen häntä kulman takaa tai tarkkailen häntä ”kaukoputken” läpi. Toisinaan hän menee itsekin esimerkiksi lipaston taakse piiloon ja kurkimme toisiamme. Lopulta hän alkaa hivuttautua luokseni ja esitän yllättynyttä, kun hän viimein on aivan vieressäni.

Variaatioon kurkistusleikistä tarvitaan peitto. Peitän kasvoni peiton taakse niin, että vain silmät näkyvät. Otan kasvoilleni jonkun hassun ilmeen ja Beibe saa kiskaista peiton alas nähdäkseen ilmeeni. Useimmiten ilme on hänestä niin hauska, että hän alkaa nauraa höröttää!

2. Piiloleikki

Tällä hetkellä paras piiloleikki on sellainen, jossa menen peiton alle ja Beibe tulee etsimään minut. Hetkellä, jolloin hän saa peiton kiskottua päältäni, on kasvoillani hämmästynyt ilme, jolle Beibe yleensä nauraa hulvattomasti. Välillä myös Beibe on peiton alla piilossa. Ihmettelen suureen ääneen, missä hän mahtaa olla ja yllättäen hän löytyykin peiton alta!

Varsinaista piiloleikkiä emme ole vielä menneet. Muutaman kerran olen koittanut piilottaa jonkun lelun. Beiben keskittyminen ei vielä riitä esineen etsimiseen tai sitten hän ei ymmärrä leikin ideaa. Hän ihmettelee hetken, missä lelu on, mutta siirtyy sitten leikkimään muilla leluilla.

Parhaat leikit 1v lapsen kanssa kehittävät mielikuvitusta ja ovat hauskoja.
Leikkivinkit 1-vuotiaalle sisältävät monien taitojen harjoitusta. Leikin yhteydessä on esimerkiksi helppo kartuttaa sanavarastoa nimeämällä esineitä.

3. Rakennusleikki

Oikeastaan on kyse hajottamisleikeistä Beiben osalta, sillä ihan vielä hän ei osaa yhdistellä lego-palikoita toisiinsa. Äidin tekemien lego-rakennelmien hajottaminen sen sijaan on todella sujuvaa ja palikat on myös kiva heitellä ympäriinsä.

Varsinkin legoilla leikkiessä huomaa kuitenkin hyvin, miten motoriset taidot kehittyvät. Beibe osaa ottaa useampia lego-palikoita käsiinsä kerralla ja välillä hän yrittää painaa niitä alustaan kiinni. Käsivoimat kehittyvät samalla kun hän irrottelee palikoita toisistaan. Toisinaan hän yrittää myös pinota muovisia kippoja päällekkäin ja onnistuu välillä kiinnittämään kipot toisiinsa.

Beibestä on myös kiva ryttäillä muovi- tai paperikääreitä käsissään ja puristella asioita, kuten ruokaa tai äidin reittä… Ehkä kokeilen leikkiä hänen kanssaan lähiaikoina muovailumassalla, johon Leikki leikkinä -sivusto tarjoaa kivoja vinkkejä.

4. Palapelit

Luulen, että nämä tulevat olemaan kova juttu tulevien kuukausien aikana. Beibe osaa laittaa jo osan palikoista oikeista koloista sisään laatikkoon, ja hän yrittää laittaa paloja oikeille paikoilleen nuppipalapelissä.

Meiltä löytyy pari erilaista nuppipalapeliä. Beibe on alkanut pikku hiljaa hahmottaa, kumpaan palapeliin jokin pala kuuluu. Palikkalaatikkoon on kiva tunkea myös muita pieniä leluja, jotka saa laatikkoon helpommin kuin sinne oikeasti kuuluvat palat. Odotan kauhulla aikaa, jolloin hän keksii alkaa tunkemaan sormiaan kaikkiin pikku koloihin…

5. Eläinroolileikki

Tämä leikki menee siten, että otan jonkun Beiben eläinleluista ja esitän sitä ääntelemällä ja liikuttamalla sitä. Kun Beibe saa lelun käsiinsä, hän heittää sen kauemmas. Tällöin esimerkiksi possu-lelu vinkaisee ”nööööööööööööööf” ja Beibe nauraa katketakseen.

Välillä Beiben eläinlelut myös keskustelevat keskenään omilla äänillään. Toisinaan eläinlelut tanssivat taustalta kuuluvan musiikin tahtiin, jolloin Beibekin alkaa hytkyä mukana. Beibellä on maatila-kirja, josta voi kuunnella eläinten ääniä. Samoja eläimiä meillä on myös pehmoleluina ja lego-hahmoina. Hän voi siis nähdä kuvassa esiintyvän eläimen myös kolmiulotteisena leluhahmona. Vaikuttaa siltä, että hän on alkanut jo tunnistaa kirjassa ja leluissa olevia eläimiä.

Mitkä on sun lempparileikkejä lapsen kanssa?

Ps. Tule seuraamaan @ekalapsi -tiliä Instagramissa, löydät sieltä mm. vinkkejä lapsiperhearkeen ja leikkeihin!