Ehkä sinäkin tuskailet keväisin ja syksyisin pohtiessasi, että millaiset kengät lapselle oikein kannattaisi hankkia? Niin sanotuissa välikausikengissä on monia ominaisuuksia mitä kannattaa ottaa huomioon. Kerron tässä jutussa, millaiset suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen löysin. Listaan vinkit kenkäostoksille, jotta löydät sopivat kengät lapsellesi helpommin (ja ehkä myös edullisemmin)! 

Millaiset kengät ovat hyvät 1-vuotiaalle lapselle?

Silloin kun Beibe oli 1-vuotias, oli syksy ja hän oli oppinut juuri kävelemään. Tässä vaiheessa Beibe käytti lähinnä töppösiä, koska hän ei vielä niin paljon kävellyt ulkona. Lapselle, joka vasta opettelee kävelemistä, sopivat esimerkiksi Reiman tai Stonzin töppöset. Ne ovat suositusten mukaisia “kenkiä” ja kohtuuhintaisia. Stonzeja löytää myös melko hyvin käytettyinä. 

Beibe alkoi parissa kuukaudessa kävellä paljon myös pihalla, joten ensimmäiseksi talveksi hankin hänelle oikeat kengät. Niiden etsiminen oli haastavaa, ja lopulta päädyin tilaamaan hänelle nahkaiset paljasjalkakengät talvikengiksi. (Kirjoitan näistä kengistä kokemuksia myöhemmin omassa artikkelissaan.) 

Nyt kun kevät tulee, pitäisi jälleen löytää suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen. Etsin taas paljon tietoa netistä ja vertailin eri kenkämerkkejä ja -malleja. Luin myös paljon keskusteluja Facebookin Suositusten mukaiset kengät lapselle -ryhmästä. Lopulta löysin tieni verkkokauppaan, josta löysin sekä välikausikengät että kesäkengät. Lisäksi ostin alennusmyynnistä talvikengät, jotka ehkä ovat sopivat ensi talvena. Jos talvikengät eivät ole sopivat, niin myyn ne sitten pois. 

Minulle on tärkeää, että lapsi kävelee hyvissä kengissä. Siksi ykköskriteerini oli löytää suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen. Itselläni on haasteita jalkojen terveyden kanssa rasitusvammojen ja vaivaisenluiden kanssa. Nämä ongelmat johtuvat ehkä ainakin osittain siitä, että olen kävellyt koko elämäni vääränlaisissa kengissä. Beiben kohdalla voin vielä valinnoillani vaikuttaa siihen, että hänen jalkansa pääsevät kehittymään luonnollisesti. 

Lue, mitä ominaisuuksia suositusten mukaisissa kengissä on ja millaiset kengät ovat hyvät vauvalle!

Mitä ominaisuuksia taaperon välikausikengissä olisi hyvä olla?

Paljon kävelevälle lapselle töppöset eivät sovi enää niin hyvin. Ohut pohja kuluu nopeasti puhki ja lisäksi se ei suojaa jalkaa välttämättä tarpeeksi. Varsinkin kaupungissa kaduilta ja leikkipuistoista voi löytyä lasinsiruja ja luonnossa on muutenkin teräviä kiviä. Tästä syystä halusin hankkia nimenomaan suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen.  

Taaperon jalan koko voi kasvaa lyhyessä ajassa todella paljon ja hankitut kengät saattavat jäädä pieneksi jo saman kauden aikana. Jotta rahat riittäisivät aina suositusten mukaisten kenkien hankintaan, en voi maksaa yksistä kengistä lähemmäs tai jopa yli sataa euroa. Tästä johtuen päätin etsiä suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen, jotka maksaisivat enintään 60 euroa. 

Suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen ovat käytännössä paljasjalkakengät, sillä sää on vielä liian viileä tossujen käyttämiseen.
Suositusten mukainen kenkä on kevyt ja joustava. Kenkää pystyy siis helposti taittamaan ja taivuttamaan myös pohjasta!

Lista ominaisuuksista, jotka halusin taaperon välikausikengissä olevan:

 • suositusten mukaiset
 • hinta maksimissaan 60 euroa
 • nilkan peittävä varsi
 • tarrakiinnitys tai muu helppo kiristyssysteemi
 • vedenpitävät tai vähintään kosteutta hylkivät
 • kestävä materiaali
 • neutraali väritys, joka sopisi eriväristen haalareiden tai housujen kanssa 

Näistä kriteereistä ehdottomia olivat kolme ensimmäistä, eli kenkien pitää olla suositusten mukaiset, hinta maksimissaan 60 euroa ja kengissä pitäisi olla nilkan peittävä varsi. Muista ominaisuuksista olin tarvittaessa valmis joustamaan. 

Mittasin Beiben jalat ja aloin etsiä verkkokaupoista sopivia kenkiä. Mittaa jalan pituus sekä leveys, jotta voit verrata sitä kengän sisämittoihin. Näin tilaat todennäköisemmin sopivan mallisen ja kokoisen kengän. Joissain verkkokaupoissa voit käyttää jalan mittaa myös hakutuloksia rajaavana hakuehtona, jolloin jo lähtökohtaisesti vääriä vaihtoehtoja ei tarvitse selata läpi. 

Löysin suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen!

Pitkän harkinnan ja vertailun jälkeen päädyin tilaamaan D.D. Step -merkkiset välikausikengät. D.D. Step on unkarilainen kenkämerkki, jonka valmistamia paljasjalkakenkiä saa tilattua sekä kotimaisesta että ulkomaisista verkkokaupoista.

Nämä D.D. Stepin kengät ovat suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen. Niissä on tarrakiinnitys ja varsi on hieman korkeampi kuin perinteisissä lenkkarimallisissa kengissä. Niiden hinta on noin 40 euroa, eli ne sopivat asettamaani budjettiin. 

Nämä D.D. Stepin kengät ovat suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen.
”Barefoot” -merkintä kengän pohjassa kertoo kyseessä olevan paljasjalkakengät. D.D. Stepillä on myös ”tavallisia”, ei täysin suosituksia vastaavia kenkämalleja, joten tilatessa kannattaa olla tarkkana mallin kanssa.

D.D. Stepin kengät eivät ole vedenpitävät. Niiden materiaali on kuitenkin nahkaa, jonka pystyy helposti käsittelemään suojausaineella. Kengät pitävät kosteutta vielä paremmin käsittelyn jälkeen, ja se riittää, sillä märillä keleillä Beibe käyttää kuitenkin kumisaappaita. 

Tilaamani välikausikengät täyttävät siis melko hyvin kaikki aiemmin listaamani kriteerit. Ainoa miinuspuoli on se, että kenkiä suositellaan käytettäväksi +10 – +20 asteen lämpötiloissa. Käytön myötä näkee, ovatko kengät liian ohuet viileämmille säille. Onneksi kenkien lämpöisyyttä voi kuitenkin säädellä esimerkiksi villapohjallisen ja merinovillasukkien avulla. 

Näin löydät suositusten mukaiset kengät lapselle välikauteen helpommin (ja edullisemmin)

Kun etsit kenkiä itsellesi tai lapselle, niin suosittelen miettimään tai jopa listaamaan kriteerit, jotka kengän olisi hyvä täyttää. Jos sinulla ei vielä ole jotain luottomerkkiä tai -mallia tietyn valmistajan kengistä, niin kenkiä etsiessä hukkuu helposti suuren valikoiman syövereihin. Helpotat omaa hommaasi miettimällä kriteerit tarkkaan. Valitse kriteereistä muutama kaikista tärkein, joista et tingi. Muut kriteerit ovat sellaisia, joista voi joustaa, jos muutoin sopiva kenkä tulee kohdalle. 

Kun olet hankkimassa kenkiä lapselle, voit miettiä kriteereitä näiden kysymysten avulla:

 • Tarvitseeko kengän kestää vettä tai kosteutta?
 • Millaiset säätöominaisuudet kengässä tulisi olla?
 • Jos lapsi pukee kengät itse, onko kengät helppo laittaa jalkaan?
 • Millaisiin lämpö- ja säätiloihin kenkiä tarvitaan?
 • Mistä materiaaleista kenkä on valmistettu? 
 • Onko kengät helppo puhdistaa ja huoltaa?
 • Tarvitseeko kengässä olla jotain tiettyjä ominaisuuksia, kuten pitkä varsi tai vahvistettu kärki esim. potkupyöräilyä ajatellen?
 • Mikä on lapsen jalan pituus ja leveys? Tuleeko kengissä olla esim. kapea tai leveä lesti tai paljon tilaa korkealle jalkapöydälle?
 • Kuinka paljon kengät saavat maksaa?
 • Hankitko suositusten mukaiset kengät lapselle vai kelpaavatko ns. kompromissikengät myös?

Niin sanotuissa kompromissikengissä yksi tai useampi suositusten mukaisen kengän kriteeri ei täyty. Marketeissa ja tavallisissa kenkäkaupoissa myytävistä kengistä suurin osa ei ole edes kompromissikenkiä, sillä niissä on useimmiten vääränmallinen lesti, liian pieni varvastila ja jäykät sekä korkoa sisältävät pohjat. 

Suositusten mukaisia kenkiä lapselle on helppo löytää kohtuuhinnalla kesäksi, sillä kesällä voi käyttää ulkona esimerkiksi ohuita uimakenkiä ja turvallisessa pihassa myös tossuja. Paljasjalkakenkien kesätennarimallit ovat usein myös edullisempia kuin talvi- tai vk-kengät. 

Suositusten mukaisia kenkiä lapselle löytää edullisemmin esimerkiksi kenkäkauppojen alennusmyynneistä kauden päättyessä tai kenkämalliston vaihtuessa. Paljasjalkakengille on myös Facebookissa oma kirpputoriryhmänsä.  Lisäksi kauppiaat ilmoittelevat tarjouksista Suositusten mukaiset kengät lapselle -ryhmässä.

Kenkien ostaminen monta kuukautta ennen niiden suunniteltua käyttöönottoa on aina riski, koska lapsen jalka voi kasvaa useita millimetrejä jo yhden kuukauden aikana. Vastaavasti kengät saattavat olla myös vielä liian isot silloin kun niiden käyttöaika olisi. Jännä nähdä, miten käy alennusmyynnistä ostamieni talvikenkien kanssa. Luotan kuitenkin siihen, että saan kengät myytyä eteenpäin, jos ne ovatkin vääränkokoiset Beibelle ensi talvena.

Katso, millaiset tossut sopivat vauvan ensikengiksi ja pienille lapsille kuiville kesäkeleille!