Kaupallinen yhteistyö: BabyDot

Oletko käyttänyt kestovaippoja vain päivisin, koska et ole ihan varma, millainen on hyvä kestovaippa yöksi? Yövaippojen hankinta ei ole välttämättä sen hankalampaa kuin päiväkäyttöönkään tarkoitettujen kestovaippojen, mutta muutama juttu niistä on hyvä tietää ennen ostamista. Tästä artikkelista löydät vinkkejä yövaippojen hankintaan sekä käyttöön. Lisäksi kerron kokemuksiamme erään vaippamallin soveltuvuudesta yökäyttöön.

Millaiset kestovaipat soveltuvat parhaiten yökäyttöön?

Kestovaippamalleja on periaatteessa kolme erilaista: AIOt, taskuvaipat sekä erilaiset sisävaippa + vaippakuori -yhdistelmät. Mikä tahansa näistä voi toimia myös yökäytössä: esimerkiksi Beibe käytti noin 3–9 kuukauden ikäisenä taskuvaippoja myös öisin. 

Yövaipoissa tulee kuitenkin huomioida imujen runsas määrä, mikäli haluaa vaipan kestävän koko yön ilman vaihtoa. All-in-one- sekä taskuvaippoihin voi olla haastavaa saada tarpeeksi imuja yötä varten. Taskuvaipat jäivät meillä pois yökäytöstä juuri siksi, että vaipan tasku oli täynnä imuja, mutta silti vaippa alkoi vuotaa öisin.

Meillä kestovaippa yöksi oli BabyDotilta tilattu sisävaippa+kuorivaippa.
Tilasin Beibelle BabyDotilta tällaiset Muumi-sisävaipat, jotka ovat käytettyjä, mutta kunnostettuja. BabyDotilta voit hankkia käytetyt vaipat takuulla hyväkuntoisena!

Suosituin vaihtoehto yövaipoissa on sisävaippa + vaippakuori -yhdistelmä. Sisävaippa on itsessään jo imevää materiaalia. Siinä voi olla valmiiksi ommeltuna imukerroksia ja yleensä sisävaipassa on myös tasku, johon imuja voi lisätä. Sisävaippa ei kuitenkaan pidä kosteutta, joten sen päälle tulee laittaa joko vaippakuori tai villahousut, joka pitää kosteuden vaipan sisäpuolella.

Miten taskuvaippoja käytetään ja mitä tarkoittavat ”hidas” ja ”nopea” imu?

Hyvä kestovaippa yöksi voi olla haastavaa löytää

Aluksi Beibe käytti taskuvaippoja myös yöaikaan. Kun taskuvaipat alkoivat vuotaa öisin, minua harmitti. En jaksanut lähteä etsimään korvaavia vaippoja yöksi, vaan siirryimme täyskestoilusta osakestoiluun. Beibe käytti siis öisin kertakäyttövaippoja ja päivisin kestovaippoja. 

Koska taskuvaippoihin ei mahtunut enempää imuja, tiesin, että minun pitäisi hankkia Beibelle sisävaippoja ja kuoria, jos haluaisin toimivan yövaipan. Villahousut eivät oikein ole meidän juttumme, sillä Beibe käyttää öisin haalareita, joiden sisällä villahousut voisivat olla liian kuumat. Aiemmat kokemukseni sisävaipoista ja kuorista olivat pikkuvauva-ajalta, joten en tiennyt, millaiset kuoret tai sisävaipat sopisivat yli vuoden ikäiselle Beibelle. 

Jos kestovaippa yöksi on sisävaippa, siitä usein löytyy vielä tasku, johon voit laittaa lisää imuja yötä varten.
Sisävaippa on jo itsessään imukykyinen ja monesti siinä on vielä tasku, jonne voit lisätä sopivan määrän imuja. Kokeile laittaa ensin esim. nopea imu ja taiteltava hidas imu, ja lisää tai vähennä imuja tarpeen mukaan.

Monet vaippamerkit ovat Beibelle huonosti istuvia, koska hän on hoikka ja vaippamallit taas on suunniteltu pyöreämmille vauvoille tai taaperoille. Lykkäsin uusien kestovaippojen etsintää, sillä ajattelin, että sopivien sisävaippojen ja vaippakuorien löytäminen olisi todella vaikeaa. Lisäksi tuntui työläältä ajatukselta testata useampia vaippamerkkejä nimenomaan yöllä, jolloin ohivuodon seurauksena pitäisi vaihtaa Beiben yövaatteiden lisäksi myös petivaatteet.

Luotettava kestovaippa yöksi sisältää monta kerrosta imuja

Edellä mainituista syistä johtuen olin erittäin iloinen, kun saimme mahdollisuuden testata Thirsties Duo Wrap -kuorivaippoja. Kyseessä on Yhdysvalloissa valmistettu kuorivaippa, jonka suomalainen, uusia ja käytettyjä kestovaippoja ja -tarvikkeita myyvä BabyDot on ottanut verkkokauppansa valikoimiin.

Hyvä kestovaippa yöksi on esimerikiksi sisävaippa + Thirsties Duo Wrap -kuorivaippa.

Thirsties-kuorivaippojen alla käytimme BabyDotilta käytettynä hankittuja sisävaippoja. Sisävaipassa itsessään oli jo muutama kerros imua, ja lisäksi laitoin sisävaipan taskuun yöksi yhden nopean imun sekä taitettavan imun, jossa on mukana ns. hidasta imumateriaalia.

Yövaipoissa kannattaa suosia ohuita, taiteltavia imuja: ne mahtuvat hyvin myös sisävaipan taskuun ja imukerroksia tulee vaippaan saman tien useampi. Jos lapsen pissamäärä on suuri, voit kokeilla laittaa yövaippaan kerroksittain imuja nopea-hidas-nopea-hidas -tyylillä tai voit käyttää lisäimua nopean ja hitaan imukerroksen välissä. Lisäimussa on useimmiten käytetty sekä nopeasti että hitaasti kosteutta imeviä materiaaleja.

Kuorivaipan voi valita joko tarra- tai neppikiinnityksellä. Valitsin tarrakiinnityksen, sillä se on mielestäni helpompi saada hyvin istumaan hoikan lapsen päälle. Thirsties-vaippakuorissa on korkeudensäätö nepeillä, joka tekee vaippakuoresta pitkäikäisen. Reisissä on lisäksi vuotosuojat.

Luotettava kestovaippa yöksi on hyvin istuva.
Vuotosuojat reisissä estävät ohivuotoja ja vaippa istuu hyvin myös reisistä.

Sisävaipat menevät pesuun jokaisen käytön jälkeen, mutta vaippakuoria voi käyttää useamman kerran ennen pesua (mikäli niissä ei ole tahroja tai ikävää hajua). Beibe käyttää samaa vaippakuorta yleensä 2–3 yönä, jonka jälkeen pesen kuoren 60 asteessa hajusteettomalla pesuaineella ilman huuhteluainetta. Yhtä kuorivaippaa kohden kannattaa siis hankkia noin 3–4 sisävaippaa, sillä sisävaippoja pestään useammin kuin kuoria.

Voiko kestovaippailu myös öisin olla helppoa?

Yövaippakokeilun aikana huomasin, että Beiben pissamäärä vaihtelee melko paljon eri öinä. Joinain öinä sisävaippa oli aika kuiva, kun taas toisina se oli aivan litimärkä. Tällaisina kosteampina öinäkin Thirsties-vaippakuori toimi loistavasti: en kertaakaan joutunut vaihtamaan Beiben lakanoita tai pyjamaa vaipan vuotamisen takia!

Thirsties Duo Wrap -kuorivaipat olivat todella positiivinen kokemus, sillä en uskonut, että toimiva kestovaippa yöksi olisi löytynyt näin helposti. Uskon vaipan luotettavuuden johtuvan hyvästä istuvuudesta. Tarroilla vaipan kireyden saa sopivaksi ja korkeussäädön ansiosta vyötärökohdan saa juuri oikeaan kohtaan lapsen päällä. Vuotosuojat reisissä takaavat sen, että vaippa istuu hyvin myös reisien ympäriltä ja että vaippakuori peittää sisävaipan kokonaan. 

Beibellä oli käytössä Thirsties Duo Wrap -kuorivaipoista koko 8-18kg. Vaipan kiinnitys on tarroilla ja korkeutta pystyy säätelemään nepeillä. Noin 10-kiloisella Beibellä korkeussäätö on keskimmäisessä neppirivistössä, eli hoikalla lapsella vaippojen korkeus saattaa loppua aiemmin kuin leveys.

Kannattaa ostaa sellainen kestovaippa yöksi, jota saa hyvin säädettyä sekä leveydestä että korkeudesta.
Thirsties Duo Wrap -kuorivaipan voi tarroilla ja nepeillä säätää sopivan kokoiseksi. Vasemmalla Sakura-kuosi mahdollisimman suurena ja oikealla Rainbow-kuosi pienimmällä säädöllä.

Thirsties Duo Wrap -kuorivaipasta on saatavilla BabyDotin verkkokaupassa 6 erilaista kivaa kuosia. Tarrakiinnitteisen kuorivaipan koko on 8-18 kg ja neppikiinnitteisen 8-30kg. Jos siis tykkäät enemmän neppikiinnitteisestä vaipasta, voit olla melko varma, että se mahtuu lapselle vaippaiän loppuun asti!

Käytettynä ostamissani sisävaipoissa oli hyväkuntoiset kuminauhat ja edullinen hinta, eikä uusien Thirsties-kuorivaippojenkaan hinta ollut päätä huimaavan korkea. BabyDotin yrittäjä Diana Tulea Walton haluaa pidentää kestovaippojen käyttöikää kunnostamalla huonokuntoisia vaippoja jälleen käyttökuntoon. Kestovaippailu on helppoa, kun käytettävät vaipat ovat hyväkuntoisia ja lapselle hyvin istuvia.

Suosittelen lämpimästi tilaamaan kestovaipat BabyDotilta. Verkkokaupassa on laaja valikoima eri merkkejä sekä uutena että käytettynä. Saat haluamasi lisätiedot vaipoista helposti sähköpostilla sekä apua kestovaippojen valintaan.

BabyDotilta löydät myös imut kestovaippoihin.

Tutustu BabyDotin tarjontaan!

Sinua saattaa kiinnostaa nämä artikkelit:

Löydä parhaat kestovaipat käytettynä – näin vältät virheostokset!

Miksi ja miten aloitin kestovaippailun

Kestovaippojen käyttö päiväkodissa – poimi testatut vinkit!

Tiesitkö, että Eka lapsi on Instagramissa? Tule mukaan myös instan puolella! 🙂