Mitkä ovat oikeasti helpot lastenlaulut taaperon kanssa laulettavaksi? Jos et harrasta laulamista tai muista laulujen sanoja helposti ulkoa, mutta haluaisit kuitenkin laulaa lapselle, niin lue tämä artikkeli! Kokosin tähän juttuun helpot lastenlaulut taaperon kanssa, joita voit laulaa lapsellesi itse tai yhdessä hänen kanssaan. 

Millaisia ovat helpot lastenlaulut taaperon kanssa?

Voit löytää laulujen sanoituksista muutamia piirteitä, jotka tekevät niistä erityisen hyviä ja helppoja lasten kanssa laulettavaksi:

  • sanoitukset ovat yksinkertaiset sekä aiheeltaan että rakenteeltaan
  • aihe on jollain tavalla lapselle tuttu tai häntä kiinnostava, eli useimmiten jokin konkreettinen esine tai asia
  • laulussa käytetyt sanat ovat helppoja, jotta lapsi pystyy niitä laulamaan. 

Sanoitusten rakenne sisältää paljon toistoa. Sama säe saatetaan toistaa tai jokin sana toistuu säännöllisesti eri osissa. Toisto helpottaa lapsen oppimista ja toisaalta auttaa meitä aikuisia muistamaan sanoitukset paremmin! Yksinkertaiset, paljon toistoa sisältävät sanoitukset jäävät hyvin mieleen. Niitä on helppo laulaa arjen tilanteissa ilman, että laulamiseen tarvitsee erityisesti keskittyä.

Myös laulun melodiassa on toistoa ja lisäksi melodia kulkee äänialueella, jota lapsi pystyy laulamaan. Tähän listaukseen valituissa lauluissa on myös simppelit soinnut, joten näihin lauluihin on helppo opetella halutessaan myös säestys esimerkiksi pianolla, kitaralla tai ukulelella. 

Oletko jo kokeillut näitä leikkejä taaperon kanssa?

1. Helppo lastenlaulu, jossa oppii samalla lukuja

Olet ehkä itse laulanut Elefanttimarssia lapsena piirileikin yhteydessä. Laulu toimii kuitenkin myös ilman leikkiä. Elefanttien määrä lisääntyy joka säkeistössä, joten laulun myötä lapsi oppii lukujonoa. 

Tässä esimerkiksi Mimmit-yhtyeen eksoottinen versio Elefanttimarssista.

Samantyyppinen laulu on suomalainen kansanlaulu Kolme varista, jossa aidalla istuvien varisten määrä vähenee, kunnes lopulta “kaikki lensi pois”. Tässä laulussa on hieman enemmän haastetta säestyksen osalta. Muuten: tiesitkö, että Elefanttimarssista on olemassa surumielinen molliversio, jossa elefantit kulkevat sateessa?

2. Pienet sammakot, pienet sammakot…

Tämä suomalainen kansanlaulu on helppo oppia, sillä sama säe toistetaan säkeistössä aina kaksi kertaa. Sammakoiden lisäksi säkeistöissä lauletaan pupujussikoista ja pikkuporsahista, joilla on sekä korvat että häntä (toisin kuin sammakoilla). 

Jos tarvitset pidemmän viisun tai unohdat alkuperäiset sanat, lauluun on helppo keksiä itse lisää säkeistöjä: tarvitset vain viisitavuisen eläimen, jolla aloitat säkeistön. Miten olisi esimerkiksi pik-ku-hams-te-rit tai kis-san-poi-ka-set?

Papunet on tuottanut videon, josta voit laulun lisäksi oppia tukiviittomat sanoituksiin. (Papunetissä on muutenkin kivaa ja hyödyllistä materiaalia lapsille sekä varhaiskasvatukseen, kannattaa tutustua!)

3. Piippolan vaari

Kenties kaikkien lastenlaulujen klassikko Piippolan vaari on lähtöisin pohjoisamerikkalaisesta laulusta “Old MacDonald Had a Farm”. Laulun myötä voisi siis opetella myös englantia taaperon kanssa! 

Tähän lauluun on helppo keksiä itse säkeistöjä. Lapsi voi ehdottaa eläintä ja voitte yhdessä keksiä, miten kyseinen eläin ääntelisi. Eläinten äänistä saa myös helposti hassuttelua ja viihdytystä tilanteeseen, jossa lapsen pitää esimerkiksi odottaa vuoroaan, eikä muuta tekemistä ole. 

Yksinkertaiset, paljon toistoa sisältävät sanoitukset jäävät helposti mieleen.

4. Tuiki, tuiki tähtönen

Tuiki, tuiki tähtönen on alunperin ranskalainen lastenlaulu, jonka on suomentanut Maisa Krokfors. Laulun ensimmäinen säe toistuu uudestaan lopussa. Tässä laulussa on vain kolme sointua, joten siihen voi helposti opetella säestyksen. Lisäksi Tuiki, tuiki tähtöseen on olemassa käsileikki, jonka voi opetella yhdessä lapsen kanssa. Laululeikin löydät esimerkiksi Siina & Taikaradio -Orkesterin videolta.

Jos et ole vielä valinnut unilaulua lapsellesi, tässä olisi helppo ja kaunis ehdokas, joka sopii hyvin ennen nukkumaanmenoa laulettavaksi!

P.S. Oletko muuten ikinä kuullut Tuiki, tuiki tähtösen toista säkeistöä?

5. Värileikki

Helpot lastenlaulut taaperon kanssa ovat monesti jollain tavalla opettavaisia. Värileikissä opitaan helposti värejä omien vaatteiden kautta. Värejä ja eri liikkumismuotoja on kiva keksiä yhdessä lapsen kanssa. Tässäkin laulussa on vain kolme eri sointua, joten myös säestys on helppo!

Kuuntele esimerkiksi Satu Sopasen & Tuttiorkesterin versio Värileikistä.

6. Nämä helpot lastenlaulut taaperon kanssa opettavat kehonosia

Ystäväni tuttavani on suomalainen kansanlaulu, johon liittyy piirileikki. Yhtä hyvin laulua voi kuitenkin laulaa myös kaksistaan lapsen kanssa ja opetella samalla kehonosia. Voitte yhdessä lapsen kanssa keksiä seuraavan säkeistön ja laulun aikana laittaa kyseiset kehonosat vastakkain. Kokeilkaa vaikkapa “sinun kanssas nenätysten, hm-ta-di-da-hm-ta, sinun kanssas pyörimässä, hm-ta-di-da-hm-ta”!

Sormileikki on kansansävelmä, jossa tulee hyvin opeteltua sormien nimet. Lauluun on lisäksi todella helppo sormileikki (tietenkin), jossa nostetaan aina kyseiset sormet pystyyn ja liikutetaan niitä laulun tahtiin. “Peukalo, etusormi liikkuu…”

Toinen sormien nimiä opettava laulu on Sormilaulu, jossa jokaiselle sormelle on oma säkeistö: “Missä on peukalo? Missä on peukalo? Täällähän minä! Täällähän minä! Mitä sulle kuuluu? Kiitoksia hyvää. Juostaan pois! Juostaan pois!” jne.

7. Hirsilaulu

Hirsilaulun jokaisessa säkeistössä esitellään jokin uusi ihminen tai esine, joka liittyy edelliseen säkeistöön. Tähän kansanlauluun on myös helppo keksiä omia säkeistöjä yhdessä lapsen kanssa. 

Tästä löydät Hirsilaulun sanat ja soinnut säestystä varten.

Helpot lastenlaulut taaperon kanssa toimivat joko yksin tai lapsen kanssa laulettuna

Ylläolevia lauluja voit hyödyntää monenlaisissa tilanteissa. Voit laulaa niitä pienelle vauvalle tai taaperolle, joka ei vielä puhu itse. Lapsi oppii helpot sanat toistojen myötä ja voitte laulaa lauluja yhdessä. Laulut sopivat myös yhteisten musisointihetkien perustaksi, sillä säestykset on helppo opetella ja melodiat eivät ole turhan monimutkaisia.

Oletko laulanut lapsellesi jotain näistä lauluista tai onko teillä joku muu suosikkilaulu?

Lue seuraavaksi, miten laulaminen oikeasti helpottaa perhearkea (oletko itse huomannut nämä?)

Seuraa @ekalapsi myös Instagramissa!