Mietitkö, miten päivärytmi 10kk ikäiselle vauvalle kannattaa rakentaa? Päivärytmiin vaikuttaa aiemman luontaisen rytmin lisäksi myös vauvan aktiivisuus ja esimerkiksi päivähoidon aloitus. Entä milloin yhdet päiväunet kaksien sijaan ovat hyvä ratkaisu? Tässä jutussa kerron kokemuksiani siitä, miten päivärytmi 10kk ikäiselle vauvalle rakentuu ja milloin yhdet päiväunet kaksien sijaan alkoivat toimia meillä.
Toimiva päivärytmi edesauttaa kokonaisia öitä
Beibe oli 10kk ikäisenä hyvin aktiivinen ja otti ensimmäisiä askeleitaan. Olimme hieman aiemmin eronneet Beiben isän kanssa ja olin muuttanut Beiben kanssa kaksin uuteen kotiin. Yksinhuoltaja-arjessa oli äärimmäisen tärkeää, että pystyin ennakoimaan päiväjärjestyksen. Tiesin, milloin vauva nukkuu, jotta pystyin itsekin lepäämään tai tekemään asioita, joita oli hankala tehdä vauvan ollessa hereillä.
Onneksi yösyötöt olivat loppuneet jo aiemmin ja yöt olivat kokonaisia. Beibe saattoi heräillä ainoastaan alkuillasta unisyklin vaihtuessa, mutta hän nukahti yleensä lyhyen rauhoittelun jälkeen nopeasti uudelleen. Hampaiden puhkeaminen vaikuttaa yöuniin myös: silloin Beibe heräilee vaikeroimaan kipeitä ikeniä muutaman kerran yön aikana. Mutta onneksi muuten yöt nukutaan hyvin ilman heräilyjä, ja tähän iso syy oman kokemukseni mukaan on toimiva päivärytmi.
Aiempi siirtymä kaksiin päiväuniin ei ollut ihan helppo, sillä uutta päivärytmiä haettiin muutama viikko ennen sen vakiintumista. Beibellä vaihteli pitkään, että nukkuuko hän kahdet vai kolmet päiväunet päivän aikana. Onneksi päivärytmi vakiintui vauvan ollessa 8kk ikäinen. Sen ansiosta arkemme oli suhteellisen sujuvaa ja yöt kokonaisia. Minua kuitenkin mietitytti, olisiko siirtymä kaksista päiväunista yksiin myös yhtä haastava.
Miten yösyöttöjen lopettaminen onnistui? Lue kokemukset ja vinkit!
Päivärytmi 10kk ikäiselle sisältää yleensä kahdet päiväunet
Päivärytmi 10kk ikäiselle Beibelle erosi vain hieman 8kk ikäisen vauvan rytmistä. 10kk ikäisenä Beibe jaksoi olla yhtäjaksoisesti hereillä hieman pidempään kuin 8kk iässä, joten aikataulut muuttuivat siltä osin hivenen aiemmasta. Päivärytmi 10kk iässä sisälsi meillä vielä kahdet päiväunet:
6.30-7.00 Herätys
7.30 Aamupala
10.00 Päiväunet (45-60min)
11.00 Lounas
13.00 Välipala
14.00 Päiväunet (1-1,5h)
16.00 Päivällinen
18.00 Iltapala
18.30 Iltapesut
19.00-19.30 Yöunille
Tässä kohtaa olimme jättäneet välimaidot pois. Beibe söi 5 ateriaa päivässä ja joi korviketta aterioiden yhteydessä, sillä imetys oli loppunut hänen ollessaan vajaan 9kk ikäinen. Pisin valveillaolojakso sijoittui ennen yöunia, ja yöllä nukuttiin keskimäärin noin 11 tuntia. Päiväunia kertyi päivän mittaan noin 2 tuntia, joten yhteensä Beibe nukkui päivän aikana yleensä noin 13 tuntia.
Beibe nukkui päiväunet yleensä omassa sängyssään, mutta ns. piilounien kanssa piti olla tarkkana. Hän nimittäin nukahti herkästi vaunuihin tai autoon, jos matka oli yhtään pidempi. Tämä tietenkin vaikutti sitten koko loppupäivän rytmiin. Muokkasin päivärytmiä tällaisissa tapauksissa niin, että päiväunia tulisi kokonaisuudessaan kuitenkin 2 tuntia, tai ihan vähintään 1,5 tuntia.
Meillä oli pitkään haasteena se, että Beibe heräili jo kello 5 aikaan aamulla. Näin tapahtui satunnaisesti vielä 10kk iässäkin. Tällöin yritin rauhoitella Beiben takaisin nukkumaan, joka välillä onnistui ja välillä ei. Jos nousimme jo viideltä, ensimmäiset päiväunet olivat sitten yleensä pidemmät. Vauva ikään kuin nukkui puuttuvat yöunet ensimmäisten päiväunien yhteydessä pois. Muutoin pidin päivärytmin samanlaisena kuin muulloinkin.
Päivärytmi 10kk iässä voi muuttua myös päivähoidon aloittamisen vuoksi
Onnistuin saamaan Beibelle päivähoitopaikan, jossa hän aloitti hieman ennen 11kk ikää. Päivähoidon aloittaminen vaikutti tietysti myös päivärytmiin, sillä päivähoidossa on omat aikataulunsa. Beiben ryhmässä oli 1-5 -vuotiaita lapsia, ja päiväuniaika siellä, kuten useissa muissakin päiväkotiryhmissä, on kello 12-14 välisenä aikana.
Koska Beibe alkoi jo lähestyä vuoden ikää, päiväkodista suositeltiin, että alkaisimme pikkuhiljaa siirtyä päivärytmiin, jossa olisi vain yhdet päiväunet. Minulla ei ollut mitään tätä vastaan, sillä vaikutti siltä, että päivärytmiä pitäisi muuttaa ehkä muutenkin pian.
Päivän ensimmäisille päiväunille nukahtaminen oli Beibelle joinain päivinä haastavaa, ja hän saattoi nukahtaa niille vasta lähempänä klo 11. Tämä on toistuessaan yleensä merkki siitä, että lapsen valveillaoloaika pidentyy ja unentarve alkaa vähentyä.
Ensimmäisinä päiväkotipäivinä Beibe nukkui vielä kahdet päiväunet, mutta aloimme nopeasti totutella yksien päiväunien rytmiin. Beibe söi aluksi lounaan päiväkodissa hieman aiemmin kuin muut lapset ja meni päiväunille ennen muita. Muutama ensimmäinen ilta uudella rytmillä olivat todella raskaita. Beibe oli yliväsynyt ja itkuinen, ja meni yöunille jo puoli seitsemän aikaan.
Ensimmäisen viikon jälkeen päivärytmi alkoi kuitenkin luonnistua paremmin. Beibe jaksoi olla hereillä yhtäjaksoisesti noin 5 tuntia, mikä mahdollisti vain yhdet päiväunet päivän aikana. Viikonloppuisin kotona hän nukkui kahdet päiväunet vielä useamman viikon ajan, sillä meillä oli aamupäivisin menoa, jolloin hän nukahti yleensä vaunuihin. Järjestin olosuhteista sitten sellaiset, että Beibellä oli mahdollisuus nukkua toiset päiväunet vielä iltapäivällä.
Milloin yhdet päiväunet ovat hyvä ratkaisu vauvan päivärytmin kannalta?
Päivärytmiin vaikuttaa elämäntilanne ja vauvan aktiivisuus. Useimmat vauvat nukkuvat vielä 10kk iässä kahdet päiväunet, mutta jotkut saattavat jättää toiset päiväunet jo pois. Yksiin päiväuniin kannattaa siirtyä sitten, kun nukahtaminen ensimmäisille päiväunille alkaa siirtyä yhä myöhemmäksi kohti keskipäivää tai ensimmäiset päiväunet ovat lyhentyneet vartin torkuiksi. Voit myös tarkkailla, kuinka pitkän ajan vauva jaksaa olla yhtäjaksoisesti hereillä ennen väsymystä.
Monet vauvat nukkuvat vielä yli vuoden iässäkin kahdet päiväunet, joten ei ole mitään kiirettä vaihtaa päivärytmiä. Meillä päivähoidon aloitus aiheutti sen, että aloimme totuttelemaan uuteen päivärytmiin 10kk iässä. Lopullinen siirtymä yksien päiväunien rytmiin tapahtui noin 1v 1kk iässä. Jos Beibe olisi ollut kotihoidossa, olisimme vaihtaneet päivärytmiä siis todennäköisesti myöhemmin.
Oman lapsen unitottumuksista kannattaa olla tietoinen. Meillä esimerkiksi Beibe nukahtaa helposti autoon tai bussissa vaunuihin, joten otan tämän huomioon miettiessäni päivän aikatauluja. Näiden “piilotorkkujen” vuoksi hän saattaa vieläkin reilusti yli 1-vuotiaana nukkua joinain päivinä kahdet päiväunet, vaikka yksien päiväunien rytmi on hänelle muuten sopiva.
Päivärytmi 10 kk ikäiselle sisältää siis yleensä kahdet päiväunet. Tämän ikäisen unentarve päivässä on keskimäärin 13-14 tuntia, joista 2-3 tuntia tulee päiväunista ja loput yöunista. Siirtymä kaksista päiväunista yksiin voi kestää useamman viikon, joten anna päivärytmin vakiintumiselle aikaa. Vauva voi vaihdella pitkäänkin kahden ja yhden päiväunen päivärytmiä, niin kuin esimerkiksi meillä tapahtui. Se ei kuitenkaan haittaa, kunhan hän vain saa tarpeeksi unta päivittäin.
Leave a Reply