En olisi uskonut ennen Beiben syntymää, että vielä jonakin päivänä lastenlaulujen laulaminen olisi mielestäni yksi tärkeimpiä käytänteitäni vanhempana. Mutta laulaminen osoitti voimansa jo pikkulapsiaikana, ja nyt Beiben ollessa taaperoikäinen, laululle on tullut lisää funktioita. Avaan tässä jutussa, miksi lastenlaulujen laulaminen on mielestäni vanhemmalle erittäin hyvä taito, joka voi merkittävästi helpottaa perhearjen sujumista.
1. Jos sinulla on tylsää, niin laula!
Kun Beibe oli ihan vastasyntynyt, vietimme paljon aikaa kotona kaksistaan. Aika kävi monesti tylsäksi, ja en keksinyt mitä olisimme puuhailleet. Ajattelin, että vastasyntyneen Beiben olisi tärkeää kuulla ääntäni. En kuitenkaan jaksanut jatkuvasti jutella vauvalle, joka ei vastaa puheeseen millään tavalla. Niinpä päätin alkaa laulamaan.
En ole koskaan ollut erityisen hyvä muistamaan laulujen sanoja ulkoa, joten päätin opetella jonkun helpon laulun, jonka sanat muistaisin helposti. Muistelin aluksi oman lapsuuteni lauluja ja mieleeni juolahti muutama, joista olin itse pitänyt lapsena. Kertasin niiden lyriikat ja toistelin niitä Beibelle montaa kertaa päivässä aina, kun en keksinyt muuta sanottavaa ja hän oli hereillä.
Pian pari opettelemaani laulua kävivät tylsäksi ja opettelin muutaman lisää. Kohta osasin jo melkein 10 lastenlaulua, joista osa oli pitkiäkin. Pystyin vaihtelemaan lauluja tilanteen mukaan ja Beibe tottui ääneeni. Laulaminen mahdollistaa vuorovaikutuksen lapsen kanssa ilman, että sinun tarvitsee jatkuvasti tietoisesti keksiä jotain sanottavaa!
2. Anna laululla tekemisellesi rytmi
Muutaman viikon ikäisenä Beibellä oli kovia vatsakipuja, jotka saivat hänet itkemään iltaisin ja aamuöisin. Mikään ei tuntunut auttavan, vaan heijailimme itkevää vauvaa miehen kanssa vuorotellen, kunnes Beibe nukahti.
Hytkyttelyn ja heijailun pariksi sopi loistavasti laulu. Laulaminen antoi rytmiä heijailulle ja antoi itsellekin jotain muuta ajateltavaa jatkuvan itkun kuuntelun sijasta. Laulu näytti rauhoittavan myös Beibeä: välillä itku taukosi ikään kuin hän olisi jäänyt kuuntelemaan laulua!
Lue lisää, millaista arki on 3kk ikäisen vauvan kanssa!
3. Lastenlaulujen laulaminen rauhoittaa itkevää lasta
Kun lastenlaulujen laulaminen oli jatkunut jonkun aikaa, huomasin, että Beibe alkoi tunnistaa lauluja. Parin kuukauden iässä hän hymyili tietyille lauluille tai hassuille laulutyyleilleni, joilla välillä maustoin lauluesityksiäni.
Huomasin, että ääneni kuuleminen ja laulaminen rauhoittivat Beibeä. Jos hän esimerkiksi heräsi sängystään itkuisena, enkä päässyt heti hänen luokseen, saatoin alkaa laulaa kuuluvalla äänellä toisesta huoneesta. Tämä rauhoitti Beibeä ja ehdin hänen luokseen ottamaan hänet syliin ennen itkun voimistumista. Beibe ei siis heti nähnyt minua, mutta tiesi äänestäni, että olen lähellä ja tulossa.
4. Lastenlaulujen laulaminen on loistava väline rutiinien luomiseen
Monilla lastenlaulujen laulaminen liittyy tiettyihin päivittäisiin rutiineihin. Aikuisen ei tarvitse joka kerta miettiä, miten toimii tai mitä juttelee lapselle tietyssä tilanteessa, kun siihen on olemassa selkeä kaava. Myös lapsi oppii liittämään rutiinin lauluun ja toisinpäin.
Meillä on alusta asti ollut käytössä unilaulu, joka lauletaan Beiben ollessa sängyssä rauhoittumassa yöunille. Minä tai mies laulamme hänelle Sinisen unen ensimmäisen säkeistön, ja tämän jälkeen toivotetaan hyvät yöt. Laulu merkkaa siis sitä kohtaa illassa, jolloin lopetetaan juttelu ja hassuttelu, ja rauhoitutaan nukkumaan.
Toinen tilanne, missä laulu on käytössä, on hampaiden pesu. Hampaiden pesu oli aluksi todella haastavaa. Beibe ei yhtään tykännyt siitä, että hänen suuhunsa laitetaan hammasharja. Niinpä aloin laulamaan hänelle Hämä-hämä-häkkiä. Hampaiden pesu kestää aina yhden säkeistön verran. Laulusta Beibe voi siis päätellä, koska ikävä homma olisi ohi ja hänellä on myös kuunneltavaa hampaiden harjauksen aikana.
Nykyään kun hampaita on enemmän, harjataan yhden säkeistön aikana ylärivi ja toisen säkeistön aikana alarivin hampaat. Parin kuukauden toiston jälkeen hampaiden harjaus alkoi sujua melko hyvin. Nykyään hän antaa laittaa hammasharjan suuhun ja kuuntelee laulun harjauksen aikana.
5. Laulaminen rauhoittaa myös sinua itseäsi
Lastenlaulujen laulaminen on äärimmäisen tärkeää myös aikuiselle. Ainakin itselleni tämä syy on tällä hetkellä tärkein laulamiselle. Uhmaavan taaperon kanssa hermot ovat monesti kireällä, ja laulaminen rauhoittaa itseäni. Laulamalla saan muuta ajateltavaa ja katkaisen negatiivisten ajatusten sekä tunteiden kasvamisen.
Pukemistilanteet ovat Beiben kanssa monesti haastavia, sillä 1,5 -vuotiaana hän haluaisi jo pukea itse, mutta ei kuitenkaan halua pysähtyä pukemaan. Ulos on kuitenkin lähdettävä, ja raivokohtaus tulee, kun otan hänet syliin puettavaksi. Näissä tilanteissa laulaminen rauhoittaa itseäni ja toisinaan myös Beibeä. Välillä pidän laulua myös kirittäjänä pukemiselle: ehdimmekö pukea kaikki vaatteet ennen kuin tämä biisi on laulettu loppuun?
Miksi jokaisen vanhemman kannattaa opetella ainakin yksi lastenlaulu?
Musiikki muun muassa alentaa sykettä ja vähentää ahdistuneisuutta, mikä on todettu useissa tutkimuksissa. Oma ääni on aina mukana, joten laulaminen on helppo tapa tuoda musiikkia mihin tahansa tilanteeseen. Ja erityyppisiä arjen tilanteitahan lasten kanssa riittää!
Aiemmin mietin, miksi esimerkiksi varhaiskasvatuksessa työskentelevät osaavat yleensä paljon loruja ja lauluja, mutta omat kokemukseni Beiben kanssa antoivat tälle selityksen. Laulamista ei välttämättä tehdä vain laulamisen itsensä takia (vaikka se kivaa onkin), vaan sillä on myös yllä mainittuja, arjen sujuvuuteen liittyviä funktioita.
Aiemmin ihmettelin myös, miksi on erikseen lastenlauluja. Pelkät kirosanoja sisältämättömät lyriikat eivät mielestäni olleet pätevä selitys tehdä musiikkia erikseen lapsille. Lastenlaulujen laulaminen on avannut genren tarkoitusta käytännön kannalta: lastenlaulujen sanat ovat aiheista, joita lapset pystyvät ymmärtämään. Sanoitukset sisältävät usein helppoja ja lapsille tuttuja sanoja, ja ne on helppo oppia sekä muistaa. Melodia kulkee äänialalla, jota myös lapset pystyvät laulamaan.
Pienelle lapselle ei ole ehkä mielekästä laulaa vaikkapa aikuisten välisestä rakkaudesta, mutta sen sijaan esimerkiksi autot ja eläimet (ja muut konkreettiset asiat) ovat hyvin lähellä hänen kokemusmaailmaansa. Niinpä opettelin lastenlauluja ja kansanlauluja, joiden sanat ja melodia on helppo muistaa. Jonain päivänä Beibe ehkä laulaa niitä yhdessä minun kanssani.
Iskeekö tylsyys kotona lapsen kanssa ollessa? Tsekkaa ideoita lapsen kanssa puuhailuun:
Joko seuraat Instagramissa @ekalapsi -tiliä? Löydät tililtä ajankohtaiset jutut, vinkit sekä lisämatskut blogin aiheisiin liittyen! Tervetuloa mukaan myös ig:n puolella! 🙂
Leave a Reply