Baby Shower -juhlien järjestäminen odottavalle ystävälle tai sukulaiselle on mukavaa, mutta työntäyteistä. Järjesteltäviä asioita on paljon, varsinkin jos juhlat ovat tulevalle äidille yllätys. Baby Shower -juhla on peräisin Pohjois-Amerikasta. Tarkoituksena on juhlistaa tulevaa äitiä sekä tavata lähimpien ystävien ja sukulaisten kanssa vielä ennen pienokaisen syntymää.
Baby Shower -juhlien järjestäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, noin kaksi kuukautta ennen suunniteltua juhlapäivää. Juhlat pidetään yleensä 1-2 kuukautta ennen laskettua aikaa, eli valmistelut kannattaa aloittaa raskauden puolivälin tienoilla. Perinteisesti Baby Shower -juhliin ovat osallistuneet odottajan naispuoliset läheiset, mutta olen ollut myös juhlissa, jossa on miehiäkin mukana. Juhlat voi toteuttaa siis omalla tyylillä; pääasia on, että tuleva äiti viihtyy!
Jos Baby Shower -juhlien järjestäminen on sinulle ajankohtaista, lue oheinen muistilista ja ota vinkit talteen!
1. Kysy lupa juhlien järjestämiselle
Olen osallistunut yhteensä neljään Baby Shower -juhlaan, joista kaksissa olen ollut järjestäjänä ja yhdet olivat omani. Vaikka itse juhlat ovat jokaisella kerralla olleet odottavalle äidille yllätys, lähes joka kerralla tulevalta äidiltä on kuitenkin etukäteen kysytty lupa juhlien järjestämiseen. Eli odottava äiti tietää juhlista, mutta ajankohta ja toteutus ovat yllätyksiä. Baby Shower -juhlien ajankohdan voi toki myös sopia yhdessä äidin kanssa, mikäli hän niin haluaa.
Mielestäni luvan kysyminen on hyvä juttu, sillä kaikki eivät välttämättä halua juhlistaa vauvan tuloa “jenkkityyliin” tai odottajan tilanne saattaa olla muutoin sellainen, että tällaista juhlaa ei toivota. Joskus voi myös olla niin, että tuleva äiti haluaa järjestää Baby Shower -juhlat itse ja tehdä niistä täysin omannäköisensä. Jos kuitenkin tunnet juhlien sankarin hyvin ja tiedät, että hän varmasti pitäisi Baby Shower -juhlista, ei luvan kysyminen silloin ole ihan välttämätöntä.
2. Tee vieraslista
Mikäli kysyt odottajalta luvan juhlien järjestämiseen, voit samalla tiedustella, keitä hän toivoisi juhliin kutsuttavan. Jos juhlat järjestetään täysin yllätyksenä, ota yhteyttä esimerkiksi odottajan puolisoon ja kysy häneltä vieraiden yhteystietoja. Ota yhteyttä henkilökohtaisesti ainakin yhteen kutsuttavaan vieraaseen ja pyydä häntä viestimään juhlista muille kutsutuille, joiden yhteystietoja sinulla ei välttämättä ole.
3. Päättäkää juhlien ajankohta
(Tämä kohta on tarpeeton, mikäli juhlien ajankohta on jo sovittu tulevan äidin kanssa.)
Jos juhlat ovat äidille yllätys, ota selvää hänen aikatauluistaan. Pyydä puolisoa vilkaisemaan odottajan kalenteria tai kysy läheiseltä sukulaiselta tai ystävältä, mitä odottajalla on suunnitelmissa niihin aikoihin, kun Baby Shower -juhlat olisi tarkoitus järjestää. Baby Shower -juhlat kannattaa ajoittaa ihan viimeistään kuukautta ennen laskettua aikaa. Omat juhlani olivat 8. raskauskuukaudella ja mielestäni se oli hyvä ajankohta juhlia.
Perusta juhlavieraiden kanssa esimerkiksi Facebook-ryhmä, jossa voitte sopia yllätysjuhlien ajankohdan. Mitä enemmän juhlavieraita on, sitä todennäköisempää on, että juhlille ei löydy kaikille sopivaa ajankohtaa. Esitä kutsuvieraille odottavan äidin kalenterista löytyneet vapaat päivät ja valitkaa se, johon enemmistö pääsee osallistumaan. Mitä enemmän kutsuvieraita, sitä aiemmin juhlapäivä kannattaa lyödä lukkoon.
4. Baby Shower -juhlien järjestäminen kannattaa tehdä yhdessä
Vaikka kuinka pitäisit juhlien järjestämisestä, on järjestämisessä aina ylimääräistä hommaa tehtäväksi arjen tohinassa. Baby Shower -juhlien järjestäminen on yleensä odottajan läheisen sukulaisen tai ystävän vastuulla. Pyydä jotakuta toista odottavan äidin läheistä ystävää tai sukulaista järjestämään juhlia kanssasi. Hänellä saattaa olla hyviä ideoita juhlia koskien sekä tietoa tulevan äidin toiveista. Perustamassasi Facebook-ryhmässä (tai vastaavassa) voitte myös jakaa pienempien hommien vastuita kutsuvieraiden kesken.
5. Missä Baby Shower -juhlat pidetään?
Juhlien pitopaikka riippuu siitä, ovatko ne yllätys vai eivät, ja kuinka suuri tila tarvitaan vieraiden määrä huomioon ottaen. Baby Shower -juhlat voi hyvin pitää odottavan äidin kotona tai sitten jonkun läheisen luona. Jos rahaa on käytettävissä enemmän, toki juhlia varten voi vuokrata tilan. Mikäli juhlat ovat yllätys, kannattaa tässä kohtaa myös miettiä, millä juonella saatte odottajan houkuteltua juhlapaikalle (kts. seuraava kohta).
6. Suunnitelkaa juhlasankarin yllättäminen
(Tämä kohta on tarpeeton, mikäli juhlat eivät ole odottavalle äidille yllätys.) Miettikää yhdessä vieraiden ja odottajan puolison kanssa, millä tavalla saatte juhlat pysymään yllätyksenä viimeiseen asti. Odottava äiti pitäisi saada juhlapaikalle ilman, että hän hoksaa mistä on kyse. Tästä syystä juhlien järjestäminen äidin kotona tai läheisen luona voi olla helpompi ratkaisu kuin ulkopuolisen tilan vuokraaminen.
Juhlissa, joissa itse olen ollut, on ollut erilaisia tapoja yllättää äiti. Eräissä juhlissa odottava äiti oli kotonaan ja saavuimme yllättäen hänen luokseen. Tässä tapauksessa puoliso osallistui myös juhliin ja viestimme hänen kanssaan, jotta juhlasankari oli varmasti kotona saapuessamme. Toisen kerran puoliso oli vienyt odottajan käymään kaupoilla, minkä aikana vieraat pääsivät vara-avaimella järjestämään juhlat valmiiksi ennen äidin saapumista takaisin kotiin.
Erään äidin yllätimme niin, että olin kutsunut hänet muuten vaan käymään luonani, mutta vastassa olivatkin Baby Shower -juhlat! Omat juhlani järjestettiin sisareni luona, jonne minut huijattiin muka valitsemaan tulevalle vauvalle vaatteita. Olin jo kerran arvannut juhlien ajankohdan mieheni kysellessä liian uteliaasti menojani. Sisareni ja ystäväni onnistuivat silti hämäämään minua niin, että luulin juhlien siirtyneen myöhemmäksi. Juhlat olivat siis lopulta kuitenkin yllätys!
7. Miettikää juhlien tarjottavat
Ota selvää juhliin osallistuvien allergioista ja mahdollisista erityisruokavalioista. Järjestämistä helpottaa, jos toteutatte juhlien tarjottavat nyyttäri-periaatteella; eli jokainen kutsuvieras tuo tai valmistaa juhliin jotain syötävää. Näin myös ruokien kustannukset jakaantuvat vieraiden kesken. Ottakaa tarjoiluissa huomioon raskaana olevan ruokarajoitukset sekä juhlien teema (josta lisää seuraavassa kohdassa).
8. Ideoikaa Baby Shower -juhlien teema
Yksinkertaisimmillaan Baby Shower -juhlien teema on tietty väri, ja monesti se on vaaleanpunainen tai -sininen riippuen tulevan vauvan sukupuolesta. Omissa juhlissani kaikki vieraat eivät vielä tienneet lapsen sukupuolta, joten koristeluissa oli käytetty kullan väriä. Teema voi toki olla kattavampikin. Liittyykö vauvaan tai hänen vanhempiinsa esimerkiksi jokin tarina tai tapahtuma, josta saisi kivan teeman juhlille? Teema kannattaa päättää yhdessä ja ajoissa siksi, että eri henkilöt voivat osallistua koristeluun ja lopputulos pysyy silti yhtenäisenä.
9. Baby Shower -juhlien järjestäminen sisältää myös ohjelman suunnittelun
Baby Shower -juhlien ohjelmaan vaikuttaa paitsi mahdollinen teema, myös budjetti sekä tulevan äidin mieltymykset. Miettikää, millainen luonne äidillä on ja millaisesta ohjelmasta hän pitäisi. “Kakkavaippojen” maistelu voi olla räväkän äidin mielestä hulvatonta, kun taas rauhallisemmasta äidistä se voi tuntua vaivaannuttavalta ohjelmanumerolta. Eri ohjelmanumeroiden suunnittelua ja vetovastuuta kannattaa jakaa kutsuttujen kesken.
Tulevan äidin hemmottelu esimerkiksi hieronnalla tai jalkahoidolla voi olla yksi ohjelmanumero, ja melko varmasti se myös miellyttää raskausoireista odottajaa. Tiedustele kutsuvierailta etukäteen, onko heillä halukkuutta panostaa juhliin rahallisesti tai löytyykö kutsuvieraiden joukosta tekijää. Omissa Baby Shower -juhlissani sain aluksi hieronnan, jonka aikana eri kaupungeista saapuneet juhlavieraat laittoivat toisessa huoneessa juhlapöydän ja -koristelut valmiiksi. Hemmotteluhoito voi siis antaa aikaa tilaisuuden järjestelyjen viimeistelyyn!
10. Keskustelkaa lahjahankinnoista etukäteen
Ottakaa selvää, mitä vauvatarvikkeita odottajalla on ja mitä kenties vielä puuttuu. Onko tulevalla äidillä jokin tietty mieltymys esimerkiksi vauvatarvikkeiden värin tai merkin suhteen? Onko joku tietty asia, mitä odottaja haluaisi lahjaksi? Tietysti lahjassa tärkeintä on ajatus, mutta jos lahjahankinnassa noudattaa tulevan äidin mieltymyksiä, niin lahja on entistäkin ihanampi.
Jotta odottaja ei saisi lahjaksi kymmentä vaippakakkua, puhukaa lahjasuunnitelmista vieraiden kesken ennen hankintojen tekemistä. Voi olla, että odottava äiti tarvitsisi jonkun kalliimman hankinnan, jonka voisitte ostaa yhdessä. Lapsettomana vauvoihin liittyvien lahjojen ostaminen voi olla myös melkoista arpapeliä, joten on hyvä, jos lahjahankintoja voi suunnitella yhdessä.
Omissa Baby Shower -juhlissani sain monipuolisia lahjoja: käytännöllisiä tarvikkeita vauvalle, kampaamolahjakortin itselleni sekä vaatteita ja kirjan hieman isommalle vauvalle. Kaikkien lahjojen ei siis tarvitse olla juuri vastasyntyneelle tarkoitettuja, vaan lahja voi olla äidille tai hiukan vanhemmalle vauvalle ajateltu.
11. Baby Shower -juhlien “jälkihoito”
Miettikää etukäteen, ketkä hoitavat juhlien siivoamisen, varsinkin jos juhlat järjestetään odottavan äidin luona. Jos juhlissa on paljon vieraita, jotka ovat esimerkiksi lainanneet tarjoiluastioita tms., voi niihin ennen juhlien alkua merkitä vaikkapa pienellä teipillä nimikirjaimet, jotta tavarat löytävät takaisin omistajilleen.
Baby Shower -juhlien viralliseen etikettiin ilmeisesti kuuluu antaa myös vieraille jokin pieni lahja. Juhlien jälkeen voi lähettää osallistujille kiitoskortit. Niissä Baby Shower -juhlissa, joihin itse olen osallistunut, ei ole jaettu vieraille lahjoja eikä lähetetty kiitoskortteja. Juhlien jälkeen on toki kiitetty juhlavieraita viestin ja somen välityksellä sekä jaettu kuvia juhlasta. Pohtikaa, haluatteko muistaa myös vieraita pienellä lahjalla tai kiitoskortilla.
Ihanaa Baby Shower -juhlaa teille! <3
Tiina
Kiitos näistä vinkeistä! Olemme kaveriporukalla suunnittelemassa baby shower juhlia. Olemme miettineet koronan keskellä kaikenlaisia ideoita. Juhlat joudumme etänä järjestämään ja tämän takia olisi kiva jonkinlaista peliä ja muuta kivaa keksiä. Ehkä yksi uusi idea syntyi ystäväni kautta, joka ehdotti virtuaalistudion vuokrausta ja videon tekemistä tulevalle äidille. Ilmeisesti tilat ja varusteet ovat hyvät joten vain mielikuvitus on rajana toteutukselle. Ehkä tästä vinkki myös muille 🙂
Kaarina
Hei onpa kiva ja toteuttamiskelpoinen idea näin korona-aikaan! Millaisen videon ajattelitte tehdä / teitte? 🙂