Vauvan kehitys toi jälleen eteeni selvitettävän kysymyksen: millaiset kengät vauvalle kannattaa pukea? Viileä kevät muuttui lämpimäksi kesäksi. Beibe oppi seisomaan tukea vasten, ja pian hän jo haparoi askelia. Lähiviikkoina meidän pitäisi hankkia hänelle ensimmäiset kengät! Olin kuitenkin aivan ulalla, että millaiset kengät vauvalle kannattaa pukea nimenomaan kesällä. 

Millaiset kengät vauvalle kannattaa pukea suositusten mukaan?

Kenkäsuositukset ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. Nykyään painotetaan keveyttä ja luonnollisuutta, kun taas aiemmin ajateltiin, että kengän tulisi olla mahdollisimman tukeva. Tietämys jalkojen lihaksiston kehityksestä on kasvanut ja nykyään suositellaan, että lapsi kävelisi mahdollisimman paljon paljain jaloin. Kenkiä tarvitaan lähinnä suojaamaan jalkaa kylmältä, kosteudelta ja loukkaantumisilta, mutta varsinaista tukea ei tarvita.

Kengän tulisi olla sellainen, joka ei muuta jalan luonnollista käyntiä. Eniten hyvän kengän kriteereistä kohdistuukin kengän pohjaan ja lestiin.

Tarkasta nämä, kun valitset kenkiä:

Pohjat

Valitse kengät, joiden pohja on mahdollisimman ohut. Pohjan paksuus tulisi olla mieluiten alle 4mm. Kengänpohjan tulisi olla joustava: lapsen pitäisi esimerkiksi pystyä seisomaan varpaillaan kengät jalassaan. Pohjan tulisi myös olla kiertolöysä. Tämä tarkoittaa sitä, että kenkää pitäisi pystyä kiertämään ja vääntämään sivuttain helposti ilman suurta voimankäyttöä.

Ehkä arvaattekin, että suositusten mukaisessa kengässä ei ole kantakorkoa tai sitä on hyvin vähän. Monissa kenkämalleissa kantakorko ei näy ulkopuolelta, vaan korko on piilossa sisäpohjassa, joten kenkiä valitessa saa olla tarkkana. Pohjan tulisi myös olla tasainen, eli kengissä ei saisi olla esimerkiksi kärkikäyntiä. Tarkista, nouseeko kengän ulkopohja ilmaan kengän kärjestä varpaiden kohdalta.

Lesti

Kengän lestin tulee olla jalan muotoinen: varpaille pitää olla tarpeeksi tilaa. Useissa kengissä kärjet ovat liian pyöreät, eli joko pikkuvarvas tai isovarvas (tai pahimmassa tapauksessa molemmat) kääntyvät sisäänpäin sumppuun muiden varpaiden kanssa. Monissa kengissä jalan lesti on myös käyrä, eli ikään kuin banaaninmuotoinen, vaikka suora lesti olisi jalalle parempi.

Kengän koko

Lapsen kengän kokoa voi olla haastava mitata. Mittasimme vauvan jalan siten, että pidin beibeä seisoma-asennossa paperin päällä ja mieheni piirsi kummankin jalan paperille. Jalkojen välillä voi olla kokoeroa ja jalka leviää, kun sillä astutaan. Isomman lapsen jalan pituuden voi mitata pyytämällä hänet seisomaan paperin päälle kantapää seinässä kiinni: paperiin piirretään viiva pisimmän varpaan kohdalle.

Jalan pituuteen tulisi lisätä käyntivara 12 mm sekä lapsen kenkään kasvuvara 3-5 mm, yhteensä siis 15-17 mm. Kengän kokonumeron sijaan kannattaa siis katsoa valmistajan kokotaulukkoa, koska koot vaihtelevat valmistajasta riippuen. Jalan pituuden lisäksi on hyvä huomata myös jalan leveys. On hyvä, jos lapsen kengässä on irrotettava pohjallinen: lapsen jalan voi asettaa pohjallisen päälle ja katsoa siitä, onko kengän lesti ja koko sopiva.

Muut ominaisuudet

Hyvät kengät ovat kevyet, sillä painavat kengät aiheuttavat jalalle ylimääräistä rasitusta. Mahdollisen varren tulisi olla joustava, jotta nilkka pääsee liikkumaan. Kengissä olisi hyvä olla säätömahdollisuus, eli joko nauhat, tarrat tai remmit. Paras materiaali kengille on sellainen, joka hengittää ja päästää kosteuden pois.

”Ensiaskelkenkä” voikin olla tossu!

Ahdistun, kun katson kriteerilistaa: samat kriteerit pätevät myös aikuisten kenkiin. Todennäköisesti mitkään omista kengistäni eivät täytä edellä mainittuja kriteerejä edes lähelle. Ehkä huonot kengät ovatkin osaltaan aiheuttaneet minulle kipuilevia vaivasenluita sekä jalkojen rasitusvammoja? Päätän satsata beiben kenkiin ja hankkia hänelle mahdollisimman suositusten mukaiset kengät, vaikka sellaisten löytäminen haasteelliselta tuntuukin. 

Armottoman googlettamisen ja Facebookin “Suositusten mukaiset kengät lapselle” -ryhmän selaamisen jälkeen minulle on kertynyt lista kenkätyypeistä, jotka sopisivat ensiaskeliaan ottavalle vauvalle. Yllätyksenä tuli, että kävelevällekään vauvalle ei tarvitse hankkia vielä varsinaisia kenkiä, vaan tossut saattavat riittää! “Ensiaskelkenkä” on siis tässä mielessä harhaanjohtava termi. Kenkiähän ei oikeastaan tarvitse muuten kuin suojaamaan kylmältä, kosteudelta ja loukkaantumisilta, osasi lapsi kävellä tai ei. 

Millaiset kengät vauvalle kannattaa pukea:

  • sukat
  • töppöset
  • sisätossut
  • mokkasiinit / sukkasiinit
  • uimatossut
  • paljasjalkakengät
  • kangastossut tekstiilipohjalla

Yllätyksenä tuli myös se, että suositusten mukaisista kengistä löytyy edullisiakin vaihtoehtoja. Paljasjalkakengät ovat yleensä hieman tyyriimpi hankinta, mutta esimerkiksi uimatossuja saa alle parillakympillä. Vauva, joka ei vielä liiku itse, pärjää kesällä pelkillä sukilla. 

Millaiset kengät vauvalle kannattaa pukea? Esimerkiksi topatut töppöset tai villasukat ovat hyvä vaihtoehto viileällä säällä vauvalle, joka ei kauheasti vielä liiku itse.
Vauva, joka ei vielä paljoa liiku itse, pärjää hyvin pelkillä sukilla. Kylmällä säällä jalkoihin voi pukea villasukat tai topatut töppöset.

Kengät vauvalle leikkipuistoon ja kaupunkireissuille

Olimme alkaneet käydä 7kk ikäisen beiben kanssa leikkipuistossa keinumassa ja tutustumassa hiekkaleikkeihin. Kesä saapui äkkiä, ja eräänä päivänä tajusin, että äitiyspakkauksen toppatöppöset eivät ehkä toimi enää. Paitsi että topatut töppöset ovat kesällä liian kuumat, ne myös näyttivät jäävän kohta pieneksi. 

Beibe oppi seisomaan tukea vasten hieman alle 7kk iässä ja on ottanut myös askelia tukea vasten. Muutaman hiekkalaatikkovisiitin jälkeen hän nousee seisomaan tukea (eli minun jalkojani) vasten myös ulkona. Jaloissa olisi hyvä olla kengät, jotka suojaavat beiben jalkoja kosteudelta ja teräviltä asioilta, kuten kiviltä. Maanpinta voi lisäksi olla kylmä, vaikka ilman lämpötila olisikin korkea. 

Toiveissani olisi löytää sopivat kengät hiekkaleikkeihin. Vaikka beibe lähinnä istuu tai konttaa hiekkalaatikolla, hiekkaa on silti vaatteiden sisässä ja välillä jopa vaipassa asti. Toppatöppösten vartta ei saa kiristettyä puntin päälle, joten hiekkaa menee haalarin tai housujen sisään. Jonkinlaiset varrelliset kengät olisivat siis hyvät ulkoleikkeihin. 

Beibe konttaa paljon ja ottaa askelia tukea vasten. Konttaaminen kuluttaa kengän kärkiä tehokkaasti, joten satsaan paljasjalkakenkiin vasta sitten, kun hän kävelee. Päätän hankkia beibelle kahdet kengät: yhdet hiekkaleikkeihin ja toiset “kävelykengiksi” esimerkiksi kaupungilla tai kylässä käydessä. Kotona ja turvallisessa pihaympäristössä hän olisi aina sukkasillaan tai paljain jaloin.

Löysin beibelle ihanat tossut, joista voit lukea lisää seuraavasta postauksesta!

Millaiset ensikengät tai tossut teidän vauvallanne on?