Uinti on yksi niistä harvoista harrastuksista, jota pystyy oikeasti tekemään vauvan kanssa yhdessä. Vauvauinti on itselleni vähän niin kuin sellainen “must” -juttu: harrastus, jonka haluan ehdottomasti kokea yhdessä lapseni kanssa. Niinpä suostuttelin mieheni mukaan ja ilmoittauduimme kaupunkimme järjestämään vauvauintiin. Mitä vauvauinnissa tehdään ja miten uintikerroille kannattaa valmistautua, siitä seuraavaksi.

Milloin vauvauinnin voi aloittaa ja miten siihen voi valmistautua?

Vauvauintiin osallistumisen ehtona (ainakin kotikaupungissani) on, että vauva on iältään vähintään kolme kuukautta ja painaa vähintään viisi kiloa. Tätä pienemmillä vauvoilla lämmönsäätely ei ole kehittynyt vielä tarpeeksi. Ennen kurssin alkua oli pakollinen infotilaisuus, jossa kerrottiin uimahallin käytännöistä ja uintikertojen sisällöistä.

Ennen uintikurssin aloittamista vauvaa tuli totuttaa hieman viileämpään kylpyveteen, sillä uimahallin vesi on 32-asteista. Lisäksi suositeltiin harjoittelemaan suihkussa käymistä vauvan kanssa sekä kylvettämistä niin, että vauvan korvat osuvat veteen. Vauvalle piti hankkia uima-asu, joka olisi napakka reisistä, sillä kaupunkimme uimahallissa ei sallita uimavaippoja niistä kerääntyvän nukan vuoksi. Pissavahingot eivät haittaisi, mutta kakkavahingon sattuessa uintikerta jouduttaisiin keskeyttämään. Uimavaippaa koskevat ohjeistukset vaihtelevat eri kaupungeissa ja uimahalleissa, joten asiasta kannattaa kysyä siitä uimahallista, missä vauvauintiin osallistuu.

Uimahallissa toimiminen vauvan kanssa

Otimme vauvalle uimahalliin mukaan vaatteiden ja hoitotarvikkeiden lisäksi uima-asun, kaksi kylpypyyhettä, kosteuden pitävän suojalakanan ja auton turvakaukalon. Minua jännitti etukäteen, miten suihkussa käynti ja uimapukujen vaihtaminen sujuisi vauvan kanssa. Menimme uimahallille noin puoli tuntia ennen uintikerran alkua, jotta peseytymiseen olisi riittävästi aikaa.

Turvakaukalon päälle levitin suojalakanan ja sen päälle pyyhkeen. Lakana suojaisi kaukaloa vesiroiskeilta sekä mahdolliselta vauvan pissalta. Laitoin vauvan kaukaloon alasti ja kannoin hänet suihkutilaan. Kävin itse suihkussa ja vaihdoin uimapuvun ylleni, jonka jälkeen suihkuttelin vauvan ja laitoin hänelle uimapuvun. Suihkutilan lattialle oli tuotu jumppapatja, jonka päälle vauvan pystyi laskemaan esimerkiksi uimapuvun pukemista varten. Suihkussa oli myös siirrettävä hoitotaso.

Ensimmäisen uintikerran sisältö

Allasosastolle sai mennä viisi minuuttia ennen vauvauinnin alkamista, mutta altaaseen ei ollut asiaa ennen ohjaajien lupaa. Turvakaukalot jätettiin seinän viereen ja astelimme laumassa lastenaltaaseen. Vauvauinti aloitettiin totuttamalla vauva veteen. Kuljimme altaassa tervehtien muita vauvoja. Sitten loiskuttelimme vettä käsillä ja jaloilla laulun tahdissa. 

Harjoittelimme pitämään vauvaa sylissä vedessä. Vauvaa pidettiin vedessä selällään siten, että hänen päänsä oli tuettuna vanhemman hartialla. Kuljetimme vauvaa vatsallaan vedessä niin, että hänellä oli mahdollisuus polskia vedessä omin jaloin. Vauvan päälle myös loroteltiin vettä pienellä ämpärillä niin, ettei pää kuitenkaan kastunut. 

Ensimmäisen vauvauintikerran tarkoituksena oli harjoitella käytäntöjä, tutustua veteen sekä opetella pito-otteita altaassa. Uintikerta kestää puoli tuntia, joka kului yllättävän nopeasti. Vain yksi vauva purskahti itkuun uintikerran lopuksi, mutta muutoin vauvat olivat rauhallisia ja monet selkeästi nauttivat vedessä olemisesta. Oma vauvamme oli lähinnä hämmentyneen oloinen, mutta sopeutui vedessä olemiseen hyvin.

Kuva Hebi B. Pixabaystä

Fiilikset vauvauinnista

Uintikerran loputtua laitoin vauvan takaisin kaukaloon ja marssin suihkuun. Vauva sai odottaa turvakaukalossa sen aikaa, että sain itseni pestyä. Sen jälkeen riisuin vauvan uima-asun ja suihkuttelin hänet. Vauvan kanssa voisi mennä myös saunaan, mutta ajattelin, että kokeilemme sitä ehkä jollain toisella kerralla. Vauvan kanssa saunassa pitää olla alimmalla lauteella vain pieni hetki kerrallaan, eikä saunassa saa heittää löylyä vauvan ollessa siellä. (En tiedä onko vauvan kanssa saunomiseen virallista ohjetta, mutta tällaisen ohjeistuksen olen kuullut muilta äideiltä.)

Suihkussa käynnin jälkeen kiedoin vauvan kuivaan pyyhkeeseen ja suuntasimme pukutiloihin. Jälleen puin itseni ensin vauvan odottaessa kaukalossa. Laitoin vauvan iholle kosteuttavaa rasvaa ennen vaatteiden pukemista. Pukutiloissa oli kaksi hoitotasoa vauvoja varten.

Ekasta uintikerrasta jäi hyvä fiilis ja toimiminen uimahallissa vauvan kanssa sujui ihan mallikkaasti. Vauvamme oli rauhallinen koko uintikerran ajan ja kotimatkalla hän nukahti päiväunilleen. Suosittelen vauvauintia kaikille teille, jotka haluatte mukavan, matalan kynnyksen harrastuksen, johon koko perhe voi osallistua!