Vauvan uni määrittyy syömisen mukaan

Pienet vauvat syövät noin 8-12 kertaa päivässä, eli laskennallisesti noin kolmen tunnin välein. Vauvat eivät vielä erota yötä ja päivää toisistaan, joten useimmat vauvat syövät myös yöllä. Vauvan rytmi voi olla millainen tahansa, eikä sitä voi tietää etukäteen millainen vauvan rytmi tulee olemaan. Toiset nukkuvat heti yöt läpeensä ja toiset heräilevät monta kertaa yössä. Kerron tässä artikkelissa, miten meidän vauvamme nukkui 0-2 kuukauden ikäisenä.

Herätys, syömään!

Ennen kuin aloitan, mainittakoon, että pidän vauvaamme “tavallisena” vauvana. Hän on siis perusterve ja yleensä tyytyväisen oloinen. Vauvamme ei nukkunut kokonaisia öitä, mutta nukkui kuitenkin pidempiä pätkiä. Eli hän sijoittuu kuvitteellisella “huono / hyvä nukkuja” -skaalalla mielestäni jonnekin keskivaiheille. 

Muutaman päivän ikäisenä vauva saattoi nukkua kerrallaan viisi tuntia putkeen. Neuvolassa oli kuitenkin hieman huolta vauvan kasvusta, joten sain ohjeeksi herättää hänet syömään 3-4 tunnin välein. Laitoin herätyskellon soimaan yöllä syöttöä varten, mutta pian vauvan rytmi muuttui itsekseen. Hän alkoi herätä itse yleensä 3-4 tunnin välein, myös yöllä.

Kuva Pexels Pixabaystä

Vauvan uniaikataulu

Koska neuvolassa oltiin huolissaan vauvan syömisestä, pidin päiväkirjaa syötöistä ja pissan määrästä. Muutoin en olisi muistanut, montako kertaa vauva on syönyt päivän aikana ja onko pissaa tullut tarpeeksi (vauvan pitäisi pissata ainakin viisi kertaa päivän aikana). Pian hoksasin, että voisin pitää kirjaa myös vauvan nukkumisesta. Ehkä löytäisin jotain säännönmukaisuuksia, jotka toisivat arkeen hieman ennustettavuutta!

Aloitin kirjanpidon vauvan ollessa viikon ikäinen. Alkuun vauvan uniaikatauluissa ei näyttänyt olevan logiikkaa, mutta päivien kuluessa aloin huomaamaan tiettyjä kaavoja. Vauvamme meni nukkumaan yleensä iltakymmenen aikoihin, ja nukkui 3-4 tuntia ennen ensimmäistä yösyöttöä. Unipätkät lyhenivät tästä aamua kohden, eli ensimmäisen yösyötön jälkeen hän nukkui 2-3 tuntia ennen seuraavaa syöttöä jne. Viimeinen unipätkä ennen aamutoimia saattoi olla enää vain 45 minuuttia. 

Vauvaperheissä päivä- ja yörytmit voivat heitellä paljonkin. Joku aloittaa päivänsä aamukuudelta ja toinen vasta lähempänä keskipäivää, ja mikäs siinä, jos aamulla ei ole mitään sovittua menoa. Omasta mielestäni hyvä aika yöunille on klo 22-08 välillä, joten yritin pitää tätä yllä myös vauvan kanssa (ekoina viikkoina onnistuin vaihtelevalla menestyksellä). Eli kun vauva heräsi syömään klo 6.30-8.00 välillä, en laittanutkaan häntä enää sänkyyn nukkumaan, vaan menimme tekemään aamutoimet. Vauva tottui aikatauluun vähitellen ja alkoi itsekin olla virkeä herätessään aamuseitsemän aikoihin.

Yösyöttöjen määrä ja kesto

Vauvamme heräsi yleensä kolme kertaa yössä syömään, parhaimpina öinä vain kaksi kertaa. Saattaa kuulostaa suht helpolta, mutta ei siinä vielä kaikki. Toisinaan vauva jäi pirteänä hereille syötön jälkeen, vaikka seurustelun sijaan olisi pitänyt nukkua. Monesti myös vaippa piti vaihtaa, kun hän turautti kakat yösyötön päätteeksi. Yksi yöllinen herätys saattoi siis kestää kaikkinensa jopa puolitoista tuntia.

Vauvallamme oli vatsavaivoja 3-10 viikon ikäisenä. Ainoa rauhoittelukeino, mikä tuntui toimivan, oli hytkytellä häntä sylissä vatsallaan ja samaan aikaan kävellä ympäri kämppää. Vatsavaivoista johtuva itku ajoittui yleensä iltoihin ja toisinaan öihin. Kamalimpia olivat ne aamuyöt, jolloin vauva itki vatsavaivoja pahimmillaan yli tunnin: kanniskelin ja hytkyttelin kuolemanväsyneenä lohduttomasti itkevää vauvaa toivoen, ettei ihan koko talo heräisi ja että voisin tehdä jotain vauvan olon helpottamiseksi.

Yösyöttöjen ja heräämisten määrä ei siis välttämättä ole ratkaisevaa, vaan se, kuinka kauan hereillä ollaan. Ensimmäisinä elinviikkoinaan vauva saattoi viihtyä tissillä yli tunnin kerrallaan, myös yöllä. Joinain öinä sain pahimmillaan nukuttua vain noin neljä tuntia, ja sekin jaettuna kolmeen pätkään. Tiheän imun kaudet eivät onneksi meillä vaikuttaneet juurikaan yösyöttöihin, vaan enemmän iltoihin.

Kuva esudroff Pixabaystä

Päiväunien säännönmukaisuudet

Vauvan lähestyessä kahden kuukauden ikää haasteet alkoivat pikku hiljaa helpottamaan. Hän oli oppinut eron yön ja päivän välillä: pisin unipätkä sijoittui aina yöhön ja hän nukahti yleensä nopeasti yösyötön jälkeen uudestaan. Hormoneiden ansiosta olin selvinnyt muutaman ensimmäisen viikon juuri tuntematta univelkaa, mutta tässä kohtaa univaje alkoi vaikuttaa omaan olooni. 

Olin huomannut vauvan päivärytmissä joitakin säännönmukaisuuksia. Hän nukkui yleensä keskipäivän tienoilla pisimmät päiväunensa, jotka olivat kestoltaan 2-3 tuntia. Hänen unisyklinsä pituus oli melko tarkalleen 45 minuuttia. Kun hän nukkui päiväunia, hän joko heräsi 45 minuutin unien jälkeen tai sitten hän saattoi parahtaa puoliunessa pari kertaa ja jatkaa uniaan uudella syklillä. Päiväunien pituus oli jotenkin ennustettavissa: ne olivat melko tarkalleen 45:n minuutin kerrannaisia (45 min, 1h 30 min, 2h 15min tai 3h). 

Kun vatsavaivat helpottivat reilun parin kuukauden iässä, päätin alkaa luoda vauvalle päivärytmiä. Halusin ennustettavuutta päiviin ja lisäksi varmistaa, että vauva saisi sopivan määrän unta päivällä. Päiväunien määrä ja ajankohta kun vaikuttavat yöunen laatuun. Yöt sujuivat tässä kohtaa edelleen kolmella noin 10-25 minuutin mittaisella yösyötöllä, mutta toivoin, että selkeä päivärytmi kasvattaisi yöunen määrää ja vähentäisi yösyöttöjen määrää kolmesta kahteen. 

Kolmen kuukauden iässä aloin ohjata vauvaa kohti säännöllistä päivärytmiä, josta kerron lisää omassa postauksessaan.

Millaisia unirytmejä teidän vauvoilla on tai oli ensimmäisinä elinviikkoina?