Mikäli olet lukenut raskauspäiväkirjani ensimmäistä osaa, tiedät, että olin raskauden alussa aivan pihalla raskausviikkojen ja -kuukausien määrittämisestä. Minulla ei ollut hajuakaan, millä viikoilla itse olin. Pikku hiljaa laskutapa ja logiikka alkoi kuitenkin hahmottua. Koitan seuraavaksi selventää näitä erilaisia laskutapoja.
Kaksi tapaa raskausviikkojen ilmoittamiseen
Ihan aluksi, raskausviikko lyhennetään “rv”. Eli vaikka “rv17” tarkoittaa raskausviikkoa 17. Mutta jotta asia ei olisi näin helppo, ilmoitetaan raskausviikkojen lisäksi monesti myös täysien viikkojen ylittävät päivät. Raskausviikko ei välttämättä vaihdu maanantaina niin kuin kalenteriviikko, vaan raskausviikon vaihtuminen riippuu lasketusta ajasta.
Jos joku odottaja on vaikkapa “rv20+4” = meneillään on raskausviikko 20 + 4 päivää. Täydet viikot ilmoitetaan “+0”, eli esimerkiksi synnytyksen laskettu aika on “rv40+0”. Jos laskettu aika osuu esimerkiksi tiistaipäivälle, vaihtuu raskausviikko uuteen aina tiistaisin (eli aina tiistaisin olisi “rv jotakin +0”).
Neuvolassa ja muissa virallisissa paikoissa käytetään yleensä edellä kuvattua tarkkaa raskauden kestoa, mutta puheessa ja etenkin raskauden seurantaan tarkoitetuissa sovelluksissa on monesti käytössä järjestyslukuihin perustuva laskutapa. Tämä hämmensi itseäni aluksi. Tällä logiikalla ensimmäinen raskausviikko on ensimmäiset kuusi raskauspäivää, eli “rv0+0 – rv0+6”, 2. raskausviikko “rv1+0 – rv1+6” jne. Jos odottaja on vaikkapa “rv24+3”, niin järjestyslukulogiikalla hän olisi siis raskausviikolla 25.
Raskauskuukausi ei ole sama kuin kalenterikuukausi
Okei, raskausviikoista puhuminen on vielä melko selkeää, mutta entäpä sitten raskauskuukaudet? Jossain vaiheessa nimittäin hoksasin, että olin itse ajatellut raskauskuukausia kuin kalenterikuukausia: raskaushan kestää 9 kuukautta ja tämän mukaan määrittelin, millä kuulla itse olen raskaana. Ja tällä tavalla useimmat ei-raskautta-kokeneet ihmiset ajattelevat myös asian.
Tosiasiassa raskauskuukausienkin määrittelyyn on hieman tarkempi tapa. Täysiaikainen raskaus kestää 40 viikkoa ja kalenterikuukausien mukaan tämä tarkoittaisi 9 kuukautta ja yhtä viikkoa. Raskaudesta puhuttaessa kuukauden määritellään kestävän kuitenkin neljä viikkoa, eli oikeastaan raskaus kestää tällä laskutavalla 10 kuukautta (40 viikkoa jaettuna neljällä = 10)! 1. raskauskuukausi tarkoittaa siis raskausviikkoja 0-4, 2. kuukausi on rv5-8 jne.
Puheessa käytetään useimmiten kalenteriin perustuvaa ajattelutapaa, kun taas terveydenhuollossa ja sovelluksissa käytössä on monesti neljän viikon laskentaan perustuva tapa. Eipä ihme, jos raskauskuukausien määrittely tuntuu vaikealta. Laskutavoilla voi hämmentää myös kanssaihmisiä: kertoessasi olevasi 9. raskauskuulla he luulevat synnytyksen olevan lähellä, vaikka tosiasiassa olet rv33 ja synnytykseen on vielä melkein pari kuukautta aikaa!
Raskauskolmannekset (eli alku-, keski- ja loppuraskaus)
Raskausviikkojen ja -kuukausien lisäksi olet ehkä kuullut puhuttavan myös raskauskolmanneksista. Kalenterikuukausien mukaan jaoteltuna 9 kuukautta voidaan jakaa kolmen kuukauden mittaisiin jaksoihin: alku-, keski- ja loppuraskauteen.
Tarkempi kolmanneksien määrittely tehdään jakamalla 42 viikkoa kolmella = 14 viikkoa. Eli
- raskauden ensimmäinen kolmannes (alkuraskaus) = rv1-14
- toinen kolmannes (keskiraskaus) = rv15-28
- viimeinen kolmannes (loppuraskaus) = rv29-42.
Eri kolmanneksiin liittyy tiettyjä piirteitä ja tyypillisiä seikkoja, joiden vuoksi raskauskolmanneksista puhutaan vieläkin, vaikkei niitä terveydenhuollossa juurikaan enää määritetä. Ainakin omalla kohdallani luonnehdinnat eri raskauskolmanneksien tavallisimmista oireista ja olotiloista pitivät melko hyvin paikkaansa.
Koetko itse erilaiset raskauden kestoa määrittävät laskutavat hämmentäviksi?
Leave a Reply