Kun beiben paino oli noin 5 kg, vastasyntyneille tarkoitetut sisä- ja kuorivaipat alkoivat käydä pieniksi. Ystäväni suosituksesta päätin kokeilla seuraavaksi eri kestovaippatyypeistä taskuvaippoja. En kuitenkaan tiennyt, mitkä taskuvaipat ja imut olisivat sopivia beibelle. Olin onneksi saanut muutaman taskuvaipan lainaan, joilla voisin aloittaa. Ennen taskuvaippojen käyttöönottoa minun pitäisi kuitenkin vielä hankkia tietoa erilaisista imumateriaaleista, joita taskuvaipoissa käytetään.
Millaisia imuja taskuvaipoissa käytetään?
Viivyttelin taskuvaippojen käyttöönottoa, sillä tiesin, että silloin minun täytyisi ottaa selvää eri imumateriaaleista. Taskuvaipat ja imut ovat yhteydessä siksi, että vaipat sisältävät nimensä mukaisesti taskun, johon laitetaan sopiva määrä imuja sisälle. Taskuvaipassa on itsessään “sisävaippa” ja “kuorivaippa”, eli vauvan päälle tarvitsee pukea vain yksi vaippa. Huono puoli on se, että vaipan kaikki osat pitää pestä joka käyttökerran jälkeen (vrt. kuorivaippa, jota voi käyttää useamman kerran ennen pesua).
Olin saanut ystävältäni lainaksi Totsbots -merkkisiä taskuvaippoja, jotka on tarkoitettu 3-8 kg:n painoisille vauvoille. Lisäksi minulla oli minkee-imuja, joita olin käyttänyt jo aiemmin sisävaipoissa lisäimuina. Selvisi, että minkee on materiaalina ns. “nopea imu”. Eli se imee pissan nopeasti, mutta ei pidä kosteutta sisällään kovinkaan tehokkaasti.
Nopean imun kaveriksi kannattaa vaippaan laittaa “hidas imu”, joka imee nopeasta imusta vapautuvan kosteuden ja pitää sen hyvin sisällään.
Yleensä vaippataskuun laitetaan päällekkäin yksi hidas ja yksi nopea imu siten, että nopea imu on lähimpänä ihoa.
Koska imujen materiaalit kuitenkin vaihtelevat, voi sopivia imuyhdistelmiä joutua testailemaan ennen sopivan löytymistä. Vaipan vuotaminen voi johtua siitä, että imuja on liian vähän tai ne eivät ime tai pidä kosteutta tarpeeksi. Toisaalta vaipasta tulee hirveän iso, jos imuja laittaa vaippaan monta kerrosta. On olemassa myös taittoimuja, joissa on sekä “hitaita” että “nopeita” materiaaleja.
Laitan taskuvaippaan yleensä nopeaksi imuksi mikrokuituimun ja sen pariksi hitaan imun, jossa on bambua tai hamppua. Hitaita imuja meille on kertynyt erilaisia, joten valitsen niistä vaipan koon mukaan sopivan.
Materiaalien tunnistaminen on välillä todella vaikeaa. Kaikissa imuissa ei ole pesulappuja mukana, mistä materiaalin saisi selville. Ei siis riitä, että tietää mitkä ovat hitaita ja mitkä nopeita materiaaleja, vaan ne pitäisi osata myös tunnistaa! En vieläkään tiedä tai tunnista kaikkia materiaaleja, mutta ei se haittaa. Riittää, että löytää omalle vauvalle sopivat imumateriaalit ja -yhdistelmät!
Vinkki: Kodin kestot ry:n blogista löytyy artikkelit hitaista imuista ja nopeista imuista tunnistuskuvineen!
Taskuvaippojen kokomerkintä ja kiinnitystapa
Koska minulla oli vain muutama taskuvaippa lainassa, minun piti hankkia myös niitä lisää. Kyselin kaveriltani, mitä vaippamerkkejä hän tiesi ja aloin kuumeisesti selailla tori.fi -sivustoa ja Facebookin kestovaipparyhmiä. Merkkejä on ihan hirveästi ja kokoluokitukset tietenkin vaihtelevat merkeittäin. Ostin muutamia eri merkkisiä vaippoja, oikean koon päättelin monissa vaippamerkeissä annetun painoluokituksen perusteella. Taskuvaipat ja imut ovat olleet erittäin toimiva ratkaisu kestovaippailuun kun löysin beibelle parhaiten istuvat vaippamerkit.
Taskuvaippoja löytyy aika hyvin käytettynä varsinkin alle 10 kg painaville vauvoille. Jotkut taskuvaipat ovat ikään kuin “one size”, eli kokoluokitus vaipassa voi olla vaikkapa 3-11 kg. Tällainen vaippa saattaa sopia vauvalle koko vaippaiän, mutta istuvuus ei välttämättä ole niin hyvä kuin tietyn kokoisille vauvoille suunnitelluissa vaipoissa.
Kestovaippojen kiinnitys tapahtuu joko tarroilla tai muovisilla neppareilla. Tarroilla säädöstä saa tarkemman kuin nepeillä, mutta ajan myötä tarrat käpristyvät ja ne pitää vaihtaa. Vaikka nepit olisivat kestävämmät, tykkään itse enemmän tarravaipoista. Ne on helpompi saada kiinni silloin, kun beibe alkaa liikkua kesken vaipanvaihdon. Kestovaipat kiinnitetään yleensä edestä, mutta myös sivulta kiinnitettäviä malleja on. Ne voivat olla helpompi vaihtaa lapselle, joka osaa jo liikkua eikä enää makaa selällään vaippaa vaihdettaessa.
Taskuvaippojen hyviä ja huonoja puolia
Muutamien hutiostosten jälkeen löysin muutaman kestovaippamerkin, jotka istuvat meidän beibelle. Hyvin istuva vaippa on tarpeeksi korkea, eikä vaipan ja reiden väliin jää rakoa. Vaippa pitää myös saada kiinni tarpeeksi tiukasti. Taskuvaipoissa vaipan sisäkangas ei saa näkyä kun vaippa on vauvan päällä, muuten vaippa alkaa vuotamaan.
Taskuvaippojen käyttö on helppoa siksi, että lapsen päälle tarvitsee pukea vain yksi vaippa. Voin vain kuvitella, kuinka hankalaa olisi pukea sisävaippaa ja sen päälle vielä kuorta rimpuilevan ja ryömimään lähtevän beiben päälle! Huono puoli on sitten se, että kaikki taskuvaipan osat pitää pestä joka käytön jälkeen. Pyykkiä tulee siis enemmän kuin sisävaippa + kuori -yhdistelmää käytettäessä.
Taskuvaippojen sisäkankaissa on myös eroja: joidenkin merkkien vaipoissa kangas on kuivapintaista, toisissa taas märkäpintaista. Tällä on merkitystä, jos vauvan iho on kovin herkkä tai jos hän reagoi voimakkaasti vaipan kastumiseen. Taskuvaippojen ulkokangas on kosteuden pitävää PUL -kangasta. PUL tarkoittaa polyuretaanilla laminoitua kangasta, ja laminoinnin ansiosta kangas ei päästä kosteutta lävitseen.
Montako taskuvaippaa tarvitaan ja paljonko kestovaippoihin kuluu rahaa?
Kun beibe oli noin kolmen kuukauden ikäinen, aloimme puolivahingossa täyskestoilemaan. Mies oli epähuomiossa laittanut beibelle yöksi taskuvaipan. Vaippa ei ollut vuotanut yön aikana, joten aloimme käyttämään taskuvaippoja myös öisin. Yövaippaan laitan yhden imukerroksen enemmän kuin päivävaippaan. Taskuvaippojen hyvä puoli on siinä, että imujen määrää pystyy vaihtelemaan tarpeen mukaan.
Meillä on täyskestoilussa käytössä noin 30 taskuvaippaa. Nopeita sekä hitaita imuja yhteensä noin 70-80 kappaletta, eli suunnilleen kaksi jokaiseen vaippaan ja muutama ylimääräinen yövaippoja varten. Lisäksi meillä on PUL -kankaasta tehty pussi vaippapyykin kuljettamista varten. Säilytämme likavaippoja sekä imuja kahdessa 10 litran kannellisessa ämpärissä. Pesen vaippoja noin 2-3 päivän välein ja samaan koneeseen laitan vauvan likavaatteet sekä liinavaatteita (jos mahtuu).
Arvelen, että meillä on kulunut vaippoihin ja imuihin tähän mennessä rahaa yhteensä noin 120 euroa. Tämä sisältää myös hutiostokset. Olen ostanut lähes kaikki käytettynä. Monet vaipoistamme ovat “one size” -kokoa, mutta osa vaipoista jää kohta pieniksi beiben kasvaessa. Vaippoihin menee siis vielä hieman rahaa ennen kuin beibe oppii kuivaksi. Summa tuntuu suurelta, mutta saan osan rahoista takaisin sitten, kun myyn vaipat ja imut seuraavalle käyttäjälle. Lisäksi 120 euroa riittäisi kertakäyttövaippoihin vain noin kolmeksi kuukaudeksi, joten olen tavallaan tehnyt jo säästöä käyttämällä kestovaippoja pidempään kuin 3kk.
Käytetäänkö teillä kestovaippoja ja jos, niin millaisia?
Leave a Reply