Kestovaippojen käyttö päiväkodissa voi herättää kysymyksiä ja hämmästelyä. Kun Beibe aloitti päiväkodissa hieman alle 11kk ikäisenä, mahdollisuus kestovaippojen käyttöön myös päiväkodissa mietitytti minua. Kestovaipat saatetaan henkilökunnan taholta kokea haasteellisina ja toisaalta vanhempien pitää huolehtia vaippahuollosta hyvin. Kokosin tähän artikkeliin vinkit, joilla kestovaippojen käyttö päiväkodissa sujuu mahdollisimman huolettomasti!

Onko kestovaippojen käyttö päiväkodissa ylipäätään sallittua?

Monissa kestovaippoja käyttävissä perheissä päiväkodin aloitus herättää huolenaiheita vaippojen suhteen. Kertakäyttövaipat ovat normi, jota vastaan kestovaippailijat ikävä kyllä joissain paikoissa joutuvat taistelemaan. Tämä tilanne voi olla tuttu varsinkin sellaisissa hoitopaikoissa, joissa ei ole aiemmin ollut kestovaippailijoita ja joiden henkilökunta suhtautuu kestovaippoihin epäilevästi.

Jotkut kaupungit ja kunnat ovat yrittäneet kieltää kestovaippojen käytön päiväkodeissa (esimerkiksi Turussa käytiin 2008 “vaippasotaa”). Tätä artikkelia kirjoittaessa ei ilmeisesti ole kuntaa tai kaupunkia, joissa kestovaipat olisi virallisesti kielletty kokonaan. Turussa, ja valitettavasti joillain muillakin paikkakunnilla, on kuitenkin edelleen yksittäisiä hoitopaikkoja, joissa kestovaippoja ei saa käyttää. 

Vanhemmat kustantavat lapsensa vaipat, joten vanhemmilla on oikeus päättää, millaisia vaippoja heidän lapsensa käyttää. Päiväkodin tehtävä on myös tukea vanhempien valintoja ja kestovaippailu on mm. ekologinen arvovalinta. Henkilökunnan kanssa kannattaa neuvotella, mikäli he ovat kieltämässä kestovaippailun kokonaan. Voit pyytää tukea esimerkiksi Kodin kestot ry:n paikalliselta yhdistykseltä. Kodin kestot ry on lisäksi julkaissut Kestovaippaoppaan päivähoitoon, jonka voit tulostaa päivähoidon henkilökunnalle. 

Millaisia imuja taskuvaippoihin kannattaa laittaa? Lue lisää tästä!

5 kysymystä + testatut vinkit kestovaippojen käyttöön päiväkodissa

Edellisessä kappaleessa mainituista syistä johtuen kestovaippojen käyttö päiväkodissa ei ole välttämättä itsestäänselvyys. Kestovaippojen käyttöön päiväkodissa liittyviä kysymyksiä näkee myös säännöllisesti netin kestovaipparyhmissä. Päätin koota listan yleisistä kysymyksistä, joita monet miettivät tähän aiheeseen liittyen. Nyt, parin kuukauden päiväkotikokemuksen jälkeen, voin myös antaa itse testaamani vinkit näihin kysymyksiin liittyen! 

1. Millaisia kestovaippoja kannattaa valita päiväkotiin?

Kestovaippojen pukeminen voi tottumattomalle vaipan vaihtajalle olla aluksi haasteellista, joten päiväkotikäyttöön kannattaa valita vaipat, jotka ovat mahdollisimman helppo pukea ja riisua lapsen päältä. Useissa päiväkodeissa toivotaan kertakäyttövaipoissa teippivaippoja housuvaippojen sijaan. Kestovaippojenkin kannattaa siis olla sellaiset, jotka saa vaihdettua ilman, että lapselta tarvitsee välttämättä riisua housuja kokonaan pois vaipanvaihtotilanteessa.

Meillä päiväkotikäyttöön valikoituivat taskuvaipat, jotka kiinnitetään edestä tarroilla. Hankin kyseisiä taskuvaippoja niin paljon, että kaikki päiväkodissa käytettävät vaipat ovat tätä samaa mallia. Tällöin ei haittaa, vaikka lapsen vaipanvaihtaja vaihtuisi: hoitaja näkee vaipan säädöt vaihdettavasta vaipasta ja voi katsoa siitä mallia, miten uusi vaippa säädetään. Liikkuvaisen lapsen kanssa tarrat voivat olla helpompi kiinnittää kuin nepit. 

Kestovaippojen kannattaa olla helposti puettavat.
Kestovaippojen käyttö päiväkodissa on helpompaa, kun kaikki käytettävät vaipat ovat saman mallisia. Meillä päiväkotikäyttöön valikoituivat nämä valkoiset Rhymetime Easy Peesy -taskuvaipat.

2. Kuinka pitkä vaihtoväli kestovaipalla pitäisi päiväkodissa olla?

Kestovaippailu ei ole mukavaa, jos ohivuotoja sattuu usein. Varmista, että vaippojen imuteho on hyvä. Imutehoa pitäisi riittää ihan vähintään kahdeksi tunniksi, mieluiten kolmeksi. Itse annoin päiväkotiin ohjeen vaihtaa vaippa kahden tunnin välein, mutta varmuuden vuoksi täytän taskuvaipat siten, että niiden pitäisi kestää 2,5 – 3 tuntia. 

Yllä oleva ohje perustuu päiväkodin päivärytmiin, joka on aika samanlainen eri hoitopaikoissa. Vaipat tarkistetaan ja vaihdetaan usein ruokailujen, ulkoilujen tai päiväunien yhteydessä ja muulloin sitten tarvittaessa (eli jos haisee kakka tai vaippa vuotaa). Jos esimerkiksi aamupala on klo 8 ja ulkoilemaan lähdetään klo 10, on näiden välissä kaksi tuntia toiminta-aikaa.

Kahden tunnin säännön avulla voit arvioida suunnilleen, montako kestovaippaa hoitopaikkaan tarvitsee viedä. Jos Beibe on hoidossa esimerkiksi 6 tuntia, vien 3 vaippaa + 1-2 ylimääräistä vaippaa. Tätä sääntöä noudattamalla kestovaipat eivät ole vielä koskaan loppuneet hoitopäivän aikana kesken. Ylijääneet vaipat jätän usein seuraavan päivän vaipoiksi. 

3. Missä kestovaipat säilytetään päiväkodissa?

Kun olet tutustumiskäynnillä päivähoitopaikassa, vilkaise, millaiset tilat vaippojen säilytykseen on varattu. Beiben päivähoitopaikassa kullekin lapselle on nimikoitu pieni muovilaatikko, jossa puhtaita vaippoja säilytetään. Laatikot säilytetään hyllyllä vessassa, jossa sijaitsevat myös potat ja pesupiste pyllypesua varten. 

Puhtaiden vaippojen lisäksi myös likaisten vaippojen säilyttämiselle tarvitsee paikan. Beiben likaiset vaipat säilytetään pul-pussissa, joka sijaitsee hyllyllä puhtaiden vaippojen vieressä. Likavaippojen säilytys kannellisessa ämpärissä voisi olla myös toimiva ratkaisu, mikäli päiväkodin tiloista löytyy ämpärille hyvä paikka.

Vaipanvaihto ja likavaippojen säilytys kannattaa miettiä henkilökunnan kannalta mahdollisimman helpoksi: kaikki vaipanvaihtoon tarvittava kannattaa säilyttää lähekkäin niin, ettei vaippaa vaihtaessa tarvitse ravata eri huoneissa tai lokeroilla. 

Säilytystilat vaikuttavat myös siihen, kuinka usein vaippoja tarvitsee tuoda lisää. Beiben vaippalaatikkoon mahtuu vain maksimissaan 6 taskuvaippaa, joten tuon joka päivä päiväkotiin uusia vaippoja sekä pul-pussin. Likaiset vaipat pitää myös muistaa viedä päivän päätteeksi kotiin. Tähän rutiiniin oppii kuitenkin helposti muutamassa päivässä.

Likaiset kestovaipat säilytetään ja kuljetetaan pul-pussissa.
Päiväkodissa likaisia kestovaippoja säilytetään kosteudenpitävässä pul-pussissa. Tällaisia söpöjä pul-pusseja voi tilata Tuttimaakarilta!

4. Millaiset ohjeet kestovaippojen käytöstä kannattaa antaa päiväkodin työntekijöille?

Kestovaippojen käyttö päiväkodissa on haastavaa, jos henkilökunta ei ole halukas niitä käyttämään. Haluttomuuden taustalla on usein tietämättömyys ja kokemattomuus kestovaippojen käytöstä, joten hyvä ohjeistus on kaikkien kannalta erityisen tärkeää.

Vaikka periaatteessa sinä päätät, millaisia vaippoja lapsesi päivähoidossa käyttää, on silti kohteliasta kysyä työntekijöiltä ajatuksia kestovaippojen käytöstä ja että onko heillä kokemusta asiasta. Pakottamalla harvoin saadaan hyvää yhteistyötä aikaan. Jos työntekijät vaikuttavat suhtautuvan kielteisesti, voit esimerkiksi ehdottaa, että kokeilette kestovaippoja päivähoidossa tietyn ajan, jonka jälkeen asiaa voidaan miettiä uudestaan.

Anna ohjeet siitä, kuinka usein kestovaipat pitää vaihtaa. Itse olen antanut ohjeeksi vaihtaa vaippa kahden tunnin välein. Koska päiväkodin arki voi kuitenkin olla hektistä, olen täyttänyt taskuvaipat siten, että niiden pitäisi kestää hieman pidempään. Kahden tunnin vaihtoväli ei siis ole ihan minuutintarkka.

Kerro lapsesi hoitajille, mitä likaiselle vaipalle tehdään. Meillä likavaipat laitetaan sellaisenaan pul-pussiin. Olen kertonut, että kakat voi tiputtaa wc-pönttöön ennen vaipan laittamista pussiin. Usein näin on tehtykin, tai sitten vaippa on suljettu kiinni ja laitettu kakkoineen pussiin (tämäkin on ok, koska kakat eivät leviä suljetusta vaipasta koko pussiin). Työntekijöiden ei tarvitse ottaa imuja pois taskun sisältä, vaan minä teen sen kotona kun laitan vaipat pesukoneeseen.

Erittäin tärkeää on antaa ohjeet siitä, miten kestovaippa puetaan. Kestovaippojen käyttö päiväkodissa tuntuu ymmärrettävästi haasteelliselta, jos ohivuotoja sattuu jatkuvasti. Näytä, miten vaippa asetellaan niin, että se istuu hyvin ja miten tarrat tai nepit säädetään. Pyydä vaipan vaihtajaa tarkistamaan, ettei vaipan sisäkangas näy ja ettei reisikuminauhojen ja reiden väliin jää rakoa, josta pissa pääsisi valumaan ulos. 

5. Mitä jos kestovaippojen käyttö päiväkodissa ei suju ongelmitta?

Joskus päiväkodeissa on virheellinen käsitys siitä, että työntekijöiden pitäisi pestä likaisia vaippoja tai että kestovaippojen kohdalla joutuu olemaan enemmän kosketuksissa lapsen ulosteen kanssa kuin kertakäyttövaippoja käytettäessä. Mikäli työntekijät toimivat likavaippojen kanssa kuten 4. kohdassa kuvasin, eivät nämä oletukset pidä paikkaansa. Mikä tahansa vaippa pitää laittaa vaihtamisen jälkeen jonnekin, oli kyseessä sitten roskis tai pul-pussi.

Jos lapsen uloste on usein löysää, voit pyytää henkilökuntaa laittamaan likavaipan kakkoineen vaikkapa erilliseen pussiin (joita viet päiväkotiin tätä varten). Voit myös harkita esimerkiksi riisipaperin käyttöä vaipan sisäpinnalla: löysät kakat saa kipattua paperin mukana roskiin.

Mikä tahansa vaippa pitää käytön jälkeen laittaa jonnekin, oli kyseessä sitten roskis tai pul-pussi.

Kysy henkilökunnalta ensimmäisten viikkojen aikana heidän kokemuksiaan kestovaippojen käytöstä, varsinkin jos asia on heille uusi. Kuuntele herkällä korvalla, mikäli he ovat kokeneet jotain haasteita ja pyri omalta osaltasi ratkaisemaan niitä. Sinun ei tarvitse luopua kestovaipoista siksi, että joku lapsesi hoitajista kokee niiden käytön hankalana, mutta ole ystävällinen ja ymmärtäväinen, sillä he ehkä opettelevat täysin uutta asiaa. 

Miten meillä on sujunut kestovaippojen käyttö päiväkodissa?

Ensimmäisinä päiväkotipäivinä tapahtui muutamia ohivuotoja. Täytin taskuvaipat imukykyisemmillä imuilla ja ohivuodot vähenivät huomattavasti. Kuukauden kuluttua  saimme kuitenkin Beiben päiväkodista suosituksen vaihtaa kertakäyttövaippoihin siksi, että hänen kävelyasentonsa oli kuulemma liian leveä kestovaipan vuoksi. Vertailin Beiben päällä kestovaippaa ja kertakäyttövaippaa, enkä huomannut mainittavaa eroa asennossa. Neuvolan terveydenhoitajan mielestä Beiben kävelyasento näytti normaalilta. Jos kestovaipan imut olisivat haaraosasta liian leveät, lapsen polvet osoittaisivat ulospäin eikä hän saisi jalkojaan suoraksi myöskään makuuasennossa. Näin ei Beiben tapauksessa kuitenkaan ollut. 

Syy huoleen vaikutti olevan se, että päiväkodissa ei ole ollut kestovaippailijoita muutamaan vuoteen ja kokemuksen puuttuessa vaippoja ei osattu pukea oikein. Reisikuminauhojen pitää asettua nivusiin, eikä jäädä reiden päälle. Kestovaippaan pitää tulla haaraosaan samanlainen “kouru” kuin mitä kertakäyttövaipoissakin on. Lisäksi Beiben one size -vaippojen korkeussäätö alkoi käydä liian matalaksi, mikä tietenkin vaikeutti vaipan asettelua. 

Säädin kestovaippojen pituutta korkeammaksi ja vaihdoin imuja kapeammiksi, jotta vaipat saisi helpommin puettua. Kerroin henkilökunnalle tarkemmin, miten vaippa asetellaan oikein. Mielestäni kestovaipat ovat olleet nyt paremmin puettu, eikä henkilökunnalta ole enää tullut vaatimuksia vaihtaa kertakäyttövaippoihin. 

Jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitänyt ohjeistaa kestovaippojen pukeminen hieman tarkemmin, niin tältä tapaukselta olisi ehkä vältytty. Meidän kokemuksemme kuitenkin osoittaa sen, että on tärkeää kysyä ja keskustella sekä antaa selkeät ohjeet kestovaippojen käyttöön. 

Lue seuraavaksi, miten löydät parhaat kestovaipat käytettynä ja vältät virheostokset!