Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen eivät ole poikkeuksellista, vaikka monissa lähteissä kerrotaankin kuukautiskipujen helpottavan synnytyksen myötä. Itselleni kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen ilmenivät sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kokemus oli jälkikäteen katsottuna pelottava ja yllätti itseni melkoisesti.

Milloin kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen?

Kuukautisten alkaminen synnytyksen jälkeen on hyvin yksilöllistä, ja imetys vaikuttaa asiaan. Niillä äideillä, jotka eivät imetä, kuukautiset alkavat usein aiemmin kuin niillä, jotka täysimettävät lastaan. Itselläni menkat alkoivat viisi kuukautta synnytyksen jälkeen. 

Beibe on ollut 1kk ikäisestä lähtien osittaisimetyksellä. Imetysmäärät hieman vähenivät vauvan kasvun ja kiinteiden aloituksen myötä, mikä varmaan vaikutti menkkojen alkamisajankohtaan. Ekat menkat olivat selkeästi runsaammat kuin ennen raskautta, mutta ajallisesti kestivät yhtä monta päivää kuin ennenkin. 

Kuukautiset olivat runsaammat kuin ennen lapsen saamista, mutta yllättävämpiä olivat muut menkkojen alkamisen mukanaan tuomat vaivat. Osa oireista oli niin voimakkaita, että pelkäsin jo kyseessä olevan jotain vakavaa.

Olenko hyvä äiti? Lue 5 ajatusta, joilla selätät epävarmuutta

Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen ilmenivät sekä kehossa että mielessä

Noin viikko ennen kuukautisten alkua minulla oli todella kovia kipuja lantiossa ja pientä kuumeilua. Vasemman puolen munasarjassa tuntui välillä pistävää kipua. Lääkäri oli sitä mieltä, että kyseessä saattoi olla ovulaatiokipu. Synnyttäneet naiset ilmeisesti yleensä tuntevat ovulaation herkemmin. 

Kipujen lisäksi mielialat heittelivät todella pahasti. Olin aivan pohjalla ja kaikki oli ihan p*skaa muutama päivä ennen menkkojen alkua. Riitelin miehen kanssa, ja välillä en edes tiennyt, mistä syystä oikeastaan riitelimme. Minua väsytti ja ärsytti, enkä osannut kertoa tunteille mitään selvää syytä. 

Kun menkat sitten alkoivat, olin tyrmistynyt. Olin ollut totaalinen hormonihirviö ilman kontrollia omasta käytöksestäni tai tunteistani, enkä tajunnut asian johtuvan menkoista kuin vasta jälkikäteen. Hävettää ajatella, kuinka tyhmiä asioita sanoin ja mietin hormonihuuruissani. 

Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen ilmenevät myös henkisessä voinnissa. Mieliala voi kuukautisten takia heitellä rajustikin.
Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen vaikuttivat paljon myös mielialaani. Ennen ekojen synnytyksen jälkeisten menkkojen alkamista olin aivan maassa.

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen olivat kivuliaimmat

Seuraavat kahdet menkat synnytyksen jälkeen olivat hieman vähemmän kivuliaat. Kipu lantiossa ei ollut ihan niin voimakasta, mutta tunsin taas pistoja munasarjoissa ja mielialat heittivät pari päivää ennen menkkojen alkua. 

Paria päivää ennen kuukautisia tuli pientä vuotoa ja se jatkui myös pari päivää varsinaisten kuukautisten päättymisen jälkeen. Menkat siis kestivät saman 4-5 päivää mitä ennen lapsen saamistakin, mutta alku- ja jälkivuoto toi muutaman päivän lisää, jolloin pikkuhousunsuojan käyttäminen oli aiheellista.

Näiden seuraavien kuukautisten tullessa hoksasin, että huono fiilis voi johtua menkoista, mutta mielialojen muuttuminen oli silti kamalaa. Vuoto oli myös edelleen selvästi runsaampaa kuin ennen, joten arvelin hemoglobiiniarvon tarkkailun ja mahdollisen rautakuurin olevan tulossa. 

Kuukautisvuoto on runsaampaa synnytyksen jälkeen

Nyt ensimmäisten kuukautisten alkamisesta synnytyksen jälkeen on kulunut yli yhdeksän kuukautta, joten pystyn kertomaan pidemmällä aikavälillä synnytyksen vaikutuksesta kuukautisiin.

Kuukautisvuoto on edelleen runsaampaa kuin ennen synnytystä, mutta ei ihan niin runsasta kuin ekoissa synnytyksen jälkeisissä menkoissa. Hemoglobiiniarvo on pysynyt ihan hyvänä runsaista menkoista huolimatta, enkä ole joutunut napsimaan lisärautaa. Ferritiiniarvoa en tosin ole mittauttanut, joten en osaa sanoa, vaikuttaako menkkojen runsaus siihen.

Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen ovat laantuneet. Ovulaatiokipu ei tunnu enää niin vahvasti. Pari-kolme päivää ennen menkkojen alkua vatsa on kyllä kipeä ja sekaisin, mutta kipu ei tunnu pistävältä, vaan enemmän jomottavalta.

Sen sijaan häpyluu ja sitä ympäröivä alue tuntuvat kuukautisten aikana hyvin aroilta ja kipuherkiltä. Tätä en kokenut kuukautisten aikaan ennen lapsen saamista. Pientä vuotoa sekä ennen että jälkeen menkkojen on edelleen näissä synnytyksen jälkeisissä kuukautisissa.

Kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen ilmenevät myös mielialassa

Tunnemyrskyt ovat myös hieman hellittäneet. Edelleen käy välillä niin, että tajuan mielialojen vaihtelun syyn vasta kuukautisten alkaessa, mikä on ärsyttävää. Toisaalta en ole kuukautisten takia enää niin räjähdysherkkä kuin aluksi, vaikka pinna tavallista kireämmällä näinä päivinä onkin. 

Tajuan mielialojen vaihtelun syyn vasta kuukautisten alkaessa, mikä on ärsyttävää.

Pari päivää ennen menkkojen alkua mieliala on enemmän sellainen alakuloinen. Saatan murehtia jostain asioista tai olla hyvin huolissani. Itsekriittisyys ja negatiivinen sisäinen puhe saattavat myös näinä päivinä korostua. Näiden tunteiden ja ajatusten takia olisi kiva, jos tajuaisi menkkojen olevan alkamassa, jolloin fiiliksiin osaisi suhtautua paremmin. 

On synnytyksen jälkeisissä kuukautisissa onneksi jotain positiivistakin. Aiemmin kuukautiskiertoni oli epäsäännöllinen, ja siihen vaikutti paljon kokemani stressi. Synnytyksen jälkeen kuukautiset ovat olleet paljon säännöllisemmät.

Näyttää myös siltä, että kierto säännöllistyy koko ajan entisestään. Nyt pystyn sanomaan aikalailla 3-4 päivän tarkkuudella, koska seuraavat menkat 95 % todennäköisyydellä alkavat, mikä on itselleni iso juttu. (Vielä kun menkkojen aikataulun muistaisi silloin, kun vellon masiksessa pari päivää ennen kuukautisten alkamista!)

Voivatko kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen helpottaa myöhemmin?

Kuukautisten alkaminen ja kovat kuukautiskivut synnytyksen jälkeen olivat melkoinen kokemus. Tuntui, että ensimmäisten menkkojen alkaessa koko kropassa vääntyi sisällä jotkut tiukasti kiinni olleet hanat auki. 

Ekojen menkkojen aiheuttamat kivut ja mielialat olivat ihan kauheita. Olin jo valmis aloittamaan hormonaalisen ehkäisyn tai jonkun lääkityksen menkkakipujen ja mielialamuutosten taltuttamiseksi. Onneksi parit seuraavat kuukautiset olivat vähemmän kivuliaat. Mielialamuutokset ja kivut ovat laantuneet sitä mukaa kun kuukausia synnytyksen jälkeisten menkkojen alkamisesta on kulunut enemmän. 

Menkat ovat edelleen runsaammat kuin ennen synnytystä. Nyt, noin 9kk ekoista synnytyksen jälkeisistä menkoista, kuukautiskivut ovat aika samanlaiset kuin ennen lapsen saamistakin. Uutena on tullut häpyluussa ja sen ympärillä tuntuva arkuus kuukautisten aikana. 

Jos PMS-oireet olisivat jatkuneet yhtä vahvoina, olisi minun ollut pakko aloittaa jokin hoito tai lääkitys niiden taltuttamiseksi. Ilmeisesti yleisesti käytetty hoitomuoto kuukautisten aiheuttamaan mielialavaihteluun on masennuslääkitys pienenä annoksena. En ole innoissani tällaisesta lääkityksestä, joten onneksi oireeni laantuivat hallittavissa olevalle tasolle. 

Oli todella pelottavaa huomata jälkikäteen olleensa kuukautisten takia hallitsematon hormonihirviö. Ilmeisesti kuluneet vitsit “naisten päivistä” ja muut naisten hormonitoimintaan liitetyt stereotypiat pitävät sitten ainakin jonkin verran paikkaansa.  Edelleen minun täytyy tarkkailla kalenteria menkkojen alkamisen varalta, jos mieliala alkaa laskea. Aina tätä ei kuitenkaan muista, ja silloin alakulo pääsee iskemään. 

Miltä keho tuntuu ja näyttää 6 kuukautta synnytyksen jälkeen?