Hui, vauvavuosi on edennyt jo yli puolivälin! Vauva 6kk päivärytmi ja taidot ovat ihan erilaiset kuin vastasyntyneellä. Beibellä 6kk ikä vaikuttaa olevan tietynlainen virstanpylväs: hän siirtyy yhä enemmän äidin sylistä ympäröivään maailmaan tutkimaan ihmeellisiä asioita. Aiemmin tylsä fakta ihmisen kehitysvaiheista konkretisoituu oman vauvan kasvun myötä hyvinkin kiinnostavaksi tiedoksi. 6kk ikäinen vauva osaa yllättävän paljon asioita!

Oppiiko vauva ryömimisen jälkeen konttaamaan?

Beibe oppi kääntymään vatsalleen 3kk iässä ja 4kk ikäisenä hän lähti jo ryömimään. Ryömimisen opettelu oli kovan vaivannäön takana, vaikka lopulta hän oppikin sen melko nopeasti. Beibellä tuntui olevan kova kiire liikkumaan, joten arvelin, että hän kenties oppisi pian myös konttaamaan. Hän alkoikin melkein heti ryömimisen jälkeen harjoitella konttausasentoa. 

6kk ikäisenä hän ei vielä konttaa, mutta konttausasento on hyvin hallussa. Lisäksi hän on hoksannut, että käsiä ja jalkoja voi tässä asennossa liikutella eri suuntiin. Beibe menee usein myös karhukävelyasentoon, jonka hän oppi noin 5kk ikäisenä. Tällöin lattiassa ei kuitenkaan ole koko jalkapohja, vaan pelkät varpaat. 

Odotin, että beibe oppisi seuraavana liikkumiseen liittyvänä taitona konttaamisen. Sen sijaan hän alkoi nousta ylös tukea vasten. Ensin hän nousi polvilleen ja siitä muutamien harjoituskertojen jälkeen suorille jaloille. Beibe varvistelee usein, mutta osaa seisoa myös jalkapohjat kokonaan lattiassa. 6kk iässä mennään siis edelleen ryömien eteenpäin, mutta nyt myös ylöspäin kurottaen. 

Vauva 6kk kaipaa virikkeitä

6kk iässä beibe on selvästi virkeämpi ja jaksaa olla pidempiä aikoja hereillä. Hän tutkii uteliaana ympäristöään, mikä tarkoittaa sitä, että hänen touhujaan saa olla jatkuvasti vahtimassa. Lisäksi virikkeitä pitää olla ulottuvilla, tai muuten hän tylsistyy. Näin koronarajoitusten aikaan tuntuu hankalalta keksiä, mitä tekisimme päivät ollessamme kahdestaan kotosalla.

6kk iässä vauva tutkii innokkaasti kaikkea ja päivärytmi antaa aikaa myös leikille sekä tutkimiselle.
6kk ikäinen vauva tutkii uteliaasti ympäristöään. Beibe on kiinnostunut mm. mattojen hapsuista, mutta niiden puuttuessa myös muut hapsut kelpaavat tutkimuskohteeksi.

Uteliaisuuden ja energisyyden lisäksi beiben persoonallisuus on kehittynyt myös huumorintajun osalta. Hän hymyilee ja hekottelee hassuille äänille ja ilmeille, joilla me vanhemmat häntä viihdytämme. Beibe hymyilee veikeästi tutuille lauluille ja loruille. Hän nauraa kun häntä kutittelee tai kun pärisytän huuliani hänen vatsaansa vasten. Beibe hymyilee myös nähdessään minut tai isänsä.

Jokelteluun on tullut paljon lisää sävyjä. Monesti ruokapöydässä beibe alkaa ikään kuin marista, ihan kuin hän selittäisi pitkään jostain häntä kummastuttavasta asiasta. Katsellessaan jotain esinettä hän saattaa sanoa “hä”. Hän mumisee pitäen alahuulta suussaan ja kujertelee ollessaan iloinen. Huulilla pärisyttäminen on myös hauskaa, varsinkin ruokapöydässä.

Nämä taidot beibe oppi 6kk iässä:

  • raajojen liikuttelu konttausasennossa (ei vielä liiku eteenpäin)
  • tukea vasten seisominen
  • istuminen tuettuna, pieniä hetkiä myös ilman tukea
  • kyljellään makoilu raajat suorina
  • kieriminen
  • omien jalkojen löytäminen ja varpaiden vieminen suuhun
  • osaa tarttua ruokaan, viedä sen suuhunsa ja imeskellä nielaistavia paloja
  • huulilla pärisyttäminen

Vauva 6kk – millainen päivärytmi on?

Se, että vauva alkaa liikkua ja nukkuu vähemmän, tarkoittaa selkeää muutosta päivärytmiin. Syömisen ja vaipanvaihdon lisäksi aikaa jää yhä enemmän leikille ja seurustelulle. Kiinteiden syöminen myös rytmittää päivää eri tavalla kuin pelkkä lapsentahtinen imetys. Aloitimme soseiden maistelun 1-2 kertaa päivässä 4kk iässä ja pikkuhiljaa olemme siirtyneet viiteen ateriaan päivässä. Osa aterioista on sormiruokaa, jolloin ruokailuun kuluu kauemmin aikaa.

Vauva 6kk päivärytmi:

6.30 herätys, aamupala
8.30 päiväunet (30-60 min)
10.30 lounas
11.30 päiväunet (2h)
14.00 välipala
16.00 päiväunet (30-60 min)
17.00 päivällinen
19.00 iltapala
19.30 iltapesut
20.00 yöunille

Imetän beibeä vielä noin kahdeksan kertaa päivässä. Imetyskerroista on tullut lyhyempiä ja beibe saattaa kesken homman alkaa vilkuilla ympärilleen. Lisäksi toisinaan hän näykkii tai vetää nänniä ikenillään, mikä ei tosiaankaan tunnu kivalta. Onneksi hänellä ei vielä ole hampaita! Monilla imetetyillä vauvoilla tulee 6kk iässä tiheän imun kausi, mutta beibellä sitä ei tullut. 

Vierastamista ja kodin vaaranpaikkoja

6kk iässä beibellä oli jälleen noin viikon mittainen jakso, jolloin hän heräili öisin 1-2 tunnin välein. Yöheräämisissä oli samoja piirteitä kuin 4kk hulinoissa, joten otaksun heräilyn liittyvän kehitykseen ja uusien taitojen oppimiseen. Yöheräilyä ikävämpää oli kuitenkin se, että beibe alkoi vierastaa. Emme koronarajoitusten vuoksi näe ketään perheen ulkopuolisia. Vierastaminen ilmenee miehen hoitaessa beibeä, joten minun on oltava lähes koko ajan vauvan näköpiirissä. 

Liikkuvan vauvan kanssa kotia alkaa katsella uusin silmin. Vauvalle vaarallisia paikkoja ja esineitä löytyy vaikka millä mitalla, ja vauvan liikkeitä saa vahtia ihan koko ajan. Beibe pitää välillä konttauskypärää. Lisäksi laskimme pinnasängyn pohjan alemmaksi, jotta hän ei pääse kiipeämään laidan yli. Erinäisiä tavaroita on myös pitänyt siistiä pois beiben ulottuvilta. 

Vauva 6kk tahtoo tutkia kodissa ihan kaikkea, myös vaarallisia juttuja.
Kun vauva alkaa liikkua, paljastuu kodista useita vaaranpaikkoja. Kun beibe oppi 6kk iässä seisomaan tukea vasten, vaaranpaikoiksi muodostuivat esimerkiksi matalilla pöydillä olevat tavarat.

Yleisesti ottaen tuntuu, että aika on mennyt ihan hirveän nopeasti. Oma vastasyntynyt, tuhiseva nyyttini on jo puolivuotias, ja tutkii innokkaasti maailmaa! Olen riemuissani vauvan kehityksestä ja samaan aikaan haikea ajan kulumisesta. Lisäksi koronarajoitukset alkavat puuduttaa ja haluaisin kovasti jo nähdä kavereita. Olisi hauskaa mennä beiben kanssa moikkaamaan muita vauvoja! 

Mitä taitoja sinun vauvasi oppi 6kk iässä?