Vauvojen elämä on tosiaankin täynnä vaiheita, ja päivärytmi 8kk vauvalle on taas ihan erilainen kuin vaikkapa 3kk ikäiselle vauvalle. Vauvasta on selkeästi tulossa jo enempi taapero, ja päivän täyttää nukkumisen sijaan yhä enemmän muut aktiviteetit. Päiväunien määrä ja kesto vähentyvät, mutta toisaalta yöllä nukutaan paremmin. Beibellä uuteen päivärytmiin siirtyminen ei sujunut ihan helposti, vaan päivärytmin omaksuminen vei useamman viikon.
Uusi päivärytmi 8kk vauvalle
Kun beibe lähestyi 7kk ikää, alkoi päivän viimeisille päiväunille nukahtaminen olla vaikeaa. Kolmannet päiväunet lyhenivät lyhenemistään, ja lopulta ne saattoivat olla vain 15 minuutin mittainen torkahdus imetyksen jälkimainingeissa. Alkoi käydä selväksi, että kolmannet päiväunet pitäisi pikkuhiljaa jättää pois.
Samoihin aikoihin beiben aktiivisuus ja valveillaoloaika lisääntyivät. Puolen vuoden iässä hän jaksoi olla hereillä noin kolme tuntia kerrallaan, mutta nyt hän saattoi touhuilla pirteänä välillä jopa yli neljä tuntia. Kolmansien päiväunien poisjättäminen ei siis riittäisi, vaan koko päivärytmiä pitäisi muuttaa. Muutoin päivässä olisi liian lyhyitä valveillaolojaksoja, mikä tarkoittaisi sitä, että beibe ei nukahtaisi suunniteltuun päiväuniaikaan. Toisaalta viimeisestä valveillaolopätkästä ennen yöunia tulisi liian pitkä, jolloin hän olisi aivan yliväsynyt illalla.
Beibe syö kiinteitä ruokia viisi kertaa päivässä. Toisinaan häntä syötetään ja yleensä hän saa sormiruokailla pari kertaa päivässä. Sormiruokailuun menee enemmän aikaa, varsinkin nyt, kun beibe on alkanut harjoitella lusikan viemistä suuhun. Ruokailuhetkille pitää siis varata päiväohjelmasta tarpeeksi aikaa. Yöimetyksen loputtua annamme maitoa päivällä myös muulloin kuin varsinaisten ruokailujen yhteydessä. Beibe syö 8kk iässä valveilla ollessaan noin kahden tunnin välein.
Mietitkö yösyöttöjen lopettamista? Näin se meillä sujui!
Millainen on päivärytmi 8kk vauvalle?
Pohtiessani uutta päivärytmiä beibelle pyrin ottamaan huomioon edellisissä kappaleissa mainitut asiat. Tämä päivärytmi 8kk vauvalle perustuu siis kaksiin päiväuniin, viiteen kiinteään ateriaan päivässä sekä siihen, että vauva jaksaa olla hereillä keskimäärin neljä tuntia ennen seuraavia unia. Näiden lisäksi suunnittelin päivärytmin vastaamaan meidän arkeamme ja niitä tapoja, joita beibelle oli tähän ikään mennessä muodostunut.
Päivärytmi 8kk vauvalle
6.30 herätys 7.00 aamupala (8.30 maito) 9.00 päiväunet (30 min) 10.00 lounas 12.00 välipala 13.00 päiväunet (2h) (15.00 maito) 16.00 päivällinen 18.00 iltapala 18.30 iltapesut 19.00 yöunille
Beibellä on ollut tapana nukahtaa tissille tai torkahdella syöttötuolissa, jos ruoka-aika on liian lähellä päiväuniaikaa. Koitin suunnitella päivärytmin niin, että päiväunet eivät olisi heti ruokailun jälkeen. Suluissa olevat maidonjuonnit jäävät ehkä pois, kunhan beibe alkaa syödä kerralla nykyistä isompia annoksia. Maitoa juodaan siis viisi kertaa päivässä aterioiden yhteydessä ja tarvittaessa ruokailujen välissä suluissa olevina kellonaikoina.
Miettiessäni uutta päivärytmiä lueskelin erityisesti Facebookin Muksuperheen uni -ryhmää, jossa myös koulutetut uniohjaajat vastaavat kysymyksiin vertaistuen lisäksi. Huomasin, että tekemäni rytmi noudattaa löyhästi 2+3+4 -mallia. Numerot tarkoittavat tuntimäärää, jonka vauva on hereillä unien välissä: kaksi tuntia heräämisestä ensimmäisiin päiväuniin, kolme tuntia ensimmäisten ja toisten päiväunien välissä, ja neljä tuntia ennen yöunille menoa.
Muksuperheen uni -ryhmästä opin, että ensimmäiset päiväunet olisi hyvä pitää lyhyinä. Tähän on kaksi syytä. Lyhyet ensimmäiset päiväunet lisäävät unipainetta iltapäivän uniin: vauva pystyy nukkumaan pidemmän ajan iltapäivällä ja jaksaa sitten paremmin illan viimeisen, hieman pidemmän valveillaolojakson. Toisekseen lyhyillä aamupäiväunilla estetään se, ettei vauva täytä yöunitarvettaan päiväunilla. Näin toimien liian aikaisin heräävän vauvan aamuherätyksen pitäisi siis vähitellen siirtyä myöhemmäksi (mikä olisi aivan ihanaa klo 5 heräävän beiben tapauksessa!).
Päivärytmin toteutus oikeassa elämässä
Kuten aluksi mainitsin, uuden päivärytmin omaksuminen vei paljon aikaa. Siirtyminen kaksiin päiväuniin oli iso muutos, ja usean viikon ajan beibe saattoi silloin tällöin nukkua vielä kolmannet päiväunet. 9kk ikää lähestyttäessä hän nukkuu kahdet päiväunet, mutta saattaa ottaa lyhyet kolmannet “piilotorkut” jos olemme esimerkiksi autolla liikenteessä myöhään iltapäivällä. Piilotorkkujen kanssa on pitänyt olla tarkkana, sillä ne kasvattavat helposti päivän unimäärän liian suureksi tai siirtävät nukkumaanmenoaikaa myöhäisemmäksi.
Alkuun yritin pitää tiukasti rytmiä yllä ja pyrin siihen, etteivät kellonajat kauheasti heittelisi. Todellisuudessa omien menojen suunnitteleminen täysin vauvan päivärytmiä vastaavaksi on hyvin haastavaa ja tekee elämästä liian vaikeaa. Tapaamisia muiden äitien ja vauvojen kanssa oli myös vaikeaa sopia, koska kaikilla oli eri päivärytmi. Niinpä aloin ottamaan hieman rennommin.
Noudatamme päivärytmiä harvoin ihan kellontarkasti, mutta pidämme kiinni nukkumaanmenoajasta sekä siitä, että beibe ei enää nukkuisi päiväunia klo 16 jälkeen. Suurin syy päivärytmin heittelylle on se, että oikeasti beibe herää yleensä klo 5.30 – 6.00 välillä. Alkuun päiväunet olivat siis aiemmin kuin olisi pitänyt aikataulun mukaan olla. Kun beibe lähestyi 9kk ikää ja valveillaolojaksot pidentyivät, päiväunet alkoivat olla aikataulun mukaisissa kohdissa.
Kokonaiset yöunet 8kk vauvalla
Päivärytmin vakiintuminen rauhoitti myös öitä, mutta ehkä vielä enemmän vaikutusta oli sillä, että siirsimme beiben nukkumaan omaan huoneeseensa. Herkkäunisena hän nimittäin havahtui unestaan aina esimerkiksi silloin, kun me tulimme samaan huoneeseen nukkumaan. Omaan huoneeseen siirtämisen jälkeen beibe on nukkunut lähes joka yö ilman heräilyjä. Heräämisaika siirtyi aamuviidestä lähemmäs kello kuutta, jolloin beibe herää keittiöstä kuuluviin ääniin miehen tehdessä aamupalaa ennen töihin lähtöä.
Joinain päivinä nukun itsekin päiväunet aamulla beiben päiväuniaikaan, ja en jaksa pitää kiinni beiben 30 minuutin päiväuniajasta. Beibe herää sitten yleensä itse 45-60 minuutin unien jälkeen. Pidemmät aamupäiväunet eivät onneksi ole tehneet öistä levottomia, mutta tietysti päivän toiset päiväunet ovat sitten vastaavasti lyhyemmät. Päiväunisaldoksi tulee yhteensä noin 2 – 2,5 tuntia. Olen supertyytyväinen, että öistä saatiin kokonaisia, joten lyhyemmät päiväunet eivät niin paljon haittaa!
Minkä ikäinen vauva oli, kun teillä alettiin nukkua yöt ilman heräilyjä?
Lue 5 vinkkiä, joilla voit edistää vauvan hyviä yöunia ilman unikoulua!
Leave a Reply