Viikolla, jolloin beibe täytti neljä kuukautta, alkoi tapahtua kummia. Nimittäin neljän kuukauden hulinat alkoivat! Mutta mitä ovat 4kk hulinat, miten ne ilmenevät ja kauanko hulinat kestävät? Nuo pahamaineiset 4kk hulinat vaikuttivat niin päiväuniin kuin myös öihin. Tässä artikkelissa kuvaan tarkemmin, miten hulinat meidän beibellä ilmenivät.

Mitkä ovat 4kk hulinoiden oireet?

Kolmen kuukauden iässä olimme ohjanneet beibeä säännölliseen päivärytmiin ja yösyöttöjen määrä oli vähentynyt parhaimmillaan vain yhteen kertaan yössä. Pikkuvauvojen elämä on sarja erilaisia vaiheita, joten tämäkään vaihe ei valitettavasti kestänyt pitkään.

Olin kuullut neljän kuukauden hulinoista muun muassa Hei baby -podcastista sekä lukenut joitain artikkeleja aiheesta (esim. Imetyksen Tuki Ry:n sivuilta). Kun hulinat sitten beibellä alkoivat, olin siis onneksi tietoinen asiasta. Muutoin olisin varmasti ollut aivan ymmälläni, että mitä hitsiä oikein tapahtuu ja mitä ihmettä ovat ”4kk hulinat”. Tieto ei siis lisää tuskaa, ei todellakaan, vaan helpottaa olemista. 

Hulinat näkyivät beibellä nimenomaan nukkumisessa, syömiseen ne eivät juuri vaikuttaneet (aluksi tosin syötin beibeä yöllä hänen herätessään, kun luulin, että hänellä olisi nälkä). Kun kolmen kuukauden iässä beibe oli parhaimmillaan herännyt vain kerran yössä, niin hulinoiden myötä tämä oli muisto vain. Iltaisin syvään uneen pääseminen vei kauemmin ja yöllä heräsimme 4-5 kertaa.

Yölliset herätykset olivat aiemmasta poikkeavia, sillä kyseessä ei joka kerta ollut se, että vauvalla olisi ollut nälkä. Hän nimittäin saattoi vain puoliunessa alkaa itkeä, kääntyä mahalleen ja nostaa päänsä, mutta nukahti uudelleen kun häntä hieman rauhoitteli, antoi tutin ja käänsi parempaan asentoon. Joillakin kerroilla rauhoittelin häntä sylissä. Ensimmäisillä kerroilla säikähdin kovasti, että onko beibellä jokin hätänä. Kun tätä tapahtui muutamana yönä peräkkäin, hoksasin kyseessä olevan neljän kuukauden hulinat.

Klassinen hulinoiden tunnusmerkki, aamuyön pirteys, toteutui meilläkin. Beibe heräsi aamuyöllä kello neljän ja viiden välillä iloisena jokeltelemaan. Itse olin epätoivoinen ja mietin vain, että “eih, pliis älä herää jo nyt”…mutta onneksi jokeltelua kesti yleensä vain maksimissaan 30 minuuttia, jonka jälkeen hän nukahti uudestaan. 

4kk hulinoiden aikaan vauvan nukkuminen oli levotonta.
Image by Mylene2401 from Pixabay

Kuinka kauan 4kk hulinat kestävät?

Yöllistä hulinointia kesti meillä noin puolitoista viikkoa, jonka jälkeen palasimme jälleen kahteen yösyöttöön. Neljän kuukauden hulinoiden myötä päiväunet kokivat kuitenkin pidempikestoisen muutoksen. Päiväunille nukahtamisesta tuli hulinoiden myötä selkeästi vaikeampaa. Yli tunnin mittaisia päiväunia beibe nukkui enää ulkoilmassa parvekkeella tai vaunulenkillä. 

Välillä päiväunille nukahtaminen oli niin haastavaa, että nukutimme vauvaa sisälläkin vaunujen kantokassissa (muutoin hän ei saanut unen päästä kiinni). 4kk hulinoiden jälkeen päiväunien pituus alkoi vaihdella, eikä niissä enää näkynyt selkeää 45 minuutin sykliä. Erityisesti iltapäivän lyhyemmille päiväunille nukahtaminen oli haastavaa, ja välillä ne jäivätkin välistä. 

Millainen päivärytmi meillä oli ennen 4kk hulinoita? Lue 3kk ikäisen vauvan päivärytmistä täältä!

Oli siis aika tiputtaa neljännet päikkärit pois. Päiväunia olisi nyt päivän aikana yhteensä noin 3,5 tuntia: ensimmäiset päikkärit klo 9 aikaan, toiset keskipäivällä ja kolmannet noin klo 17 maissa. Keskipäivän päiväunet olivat edelleen pisimmät, noin 1,5 – 2 tunnin mittaiset. Beibe alkoi aamuisin herätä aiemmin, klo 6.30, ja vastaavasti nukkumaanmenoaika aikaistui myös klo 20 tienoille. 

Mitä vauva osaa 4kk ikäisenä? 

4kk hulinat ovat yksi vaihe vauvan elämässä, jotka liittyvät vauvan neurologiseen kehitykseen. Beibe oli oppinut kolmen kuukauden ikäisenä kääntymään selältä vatsalleen, ja niin hän teki myös öisin puoliunessa hulinoiden ollessa päällä. Noin pari viikkoa hulinoiden päättymisestä, 4,5 kk ikäisenä beibe oppi ryömimään, ja nyt hän saattaa puoliunessa ryömiä sängyssään (tosin ei enää levottomasti itkien niin kuin hulinoiden aikaan). Suurimman osan öistä hän myös nukkuu vatsallaan.

Ryömimisen lisäksi beibe oppi neljän kuukauden ikäisenä muitakin taitoja. Hän nauroi ensimmäisen kerran, mikä oli tosi hauskaa! Beiben nauru on sellaista “eh-heheh” -tyylistä. Hän oppi myös tarttumaan esineisiin tarkemmin ja liikuttelemaan niitä käsissään. Uusia ääntelyitä tuli myös valikoimaan: kolmen kuukauden iässä opitun marisemisen lisäksi hän osaa myös karjua, maiskutella ja äännellä olevansa hämmästynyt.

Neljän kuukauden iässä, hulinoiden mentyä ohi, aloimme myös vähän kerrallaan antamaan beibelle soseita. Maistelimme ensin perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, mangoa ja päärynää. Viimeksi mainittu oli ehdoton suosikki. Päärynäsosetta ei päätynyt yhtään poskille tai vaatteille, koska beibe söi tarkasti kaiken mitä hänelle lusikalla syötin. 

Miten neljän kuukauden hulinat näkyivät teidän vauvoillanne?