Vauvan elämän ensimmäiset kolme kuukautta ovat kuluneet tosi nopeasti. Beiben mukanaan tuomaa elämänmuutosta ei ole ihan kokonaan vielä ehtinyt sisäistää. Vauvanhoito on tullut kuitenkin sen verran rutiininomaiseksi, että arjessa ehtii miettimään jo muitakin asioita. Arki on myös ennustettavampaa beiben päivärytmin vakiinnuttua.

Millainen 3 kk ikäinen vauva on?

Kolmen kuukauden iässä vauva on selkeästi virkeämpi ja suuntautuneempi ulkomaailmaan kuin aiemmin. Kun beibe oli pienempi, hän lähinnä söi tai nukkui. Ääntelyt olivat itkua tai muutamia jokelteluääniä, joita hän oppi tekemään noin 6 viikon ikäisenä. Kolmekuukautisena hän osaa jo äännellä hyvinkin eri sävyisiä äännähdyksiä ja kasvojen ilmeitä on myös tullut lisää. 

Päiviin kuuluu nukkumisen ja syömisen lisäksi enenevissä määrin myös seurustelua. Beibe jaksaa olla pidempiä aikoja hereillä ja on kiinnostunut tarkkailemaan ympäristöään. Aiemmin hän ei ollut kiinnostunut leluista, mutta nyt varsinkin muovinen, värikäs helistin on mielenkiintoista tutkittavaa. Hän selvästi nauttii myös enemmän lauluista ja loruleikeistä.

Kuva RitaE Pixabaystä

Vauvan uudet taidot

Beibe löysi kätensä ja alkoi toisinaan imeskellä nyrkkejään noin kahden kuukauden iässä. Ja valitettavasti vähitellen hän alkoi myös imeä peukaloitaan varsinkin unta hakiessaan. Tähän mennessä olin ajatellut, että tutti on jokseenkin turhake ja että vauvallemme ei tuttia annettaisi. Mutta nyt minun oli pakko luopua tutittomuus-periaatteestani ja alkaa opettaa beibeä imemään tuttia peukalon sijaan. (Yllätyksenä tuli, että tutin imeminen on asia, joka näköjään pitää tietoisesti opettaa!)

Jossain vaiheessa hoksasin, että vauvaa olisi varmaan hyvä joskus pitää myös vatsallaan. Beiben ollessa parin kuukauden ikäinen aloin silloin tällöin käännellä häntä kyljelleen ja siitä vatsalleen, jossa hän sai hetken treenailla yläkropan hallintaa ennen kääntämistä takaisin selälleen. Vauvamme on jäntevää sorttia, joten hän kannatteli päätään hyvin ja nosti toisinaan ylävartaloaan käsien varaan jo parikuisena. 

Täytettyään kolme kuukautta beibe oppi ensin kääntymään kyljelleen itse ja siitä parin päivän päästä hän oppi kääntymään selältä vatsalleen oikean kyljen kautta. Tämän taidon opittuaan hän ei juuri selällään enää viihdykään, vaan kääntyy lattialla ollessaan hyvin nopeasti vatsalleen. Beibe jaksaa olla lattialla vatsallaan pitkiäkin aikoja, mutta jossain vaiheessa häneltä pääsee turhautunut itku: hän haluaisi jo ryömiä eteenpäin, mutta turhautuu, kun ei vielä osaa. 

Kuva Free-Photos Pixabaystä

Helpompaa arkea

Beiben vatsavaivat ovat 3kk iässä jo selvästi helpottaneet ja illoista on tullut rauhallisempia. Hän osaa nukahtaa yöunilleen itse, mutta monesti hän nukahtaa myös tissille. Useimpina öinä hän herää syömään kaksi kertaa, ja joinain öinä vain kerran. Tästä näkökulmasta vauvan kasvu ja kehittyminen on kyllä helpottanut asioita verrattuna ekoihin viikkoihin vastasyntyneen kanssa. 

Arki on levollisempaa ja päivärytmin vakiinnuttua on helpompi suunnitella päivän toimintaa. Teen paljon vaunulenkkejä beiben päiväuniaikaan ja tapaan jonkin verran muita äitejä vauvoineen. Beibe tarkkailee kiinnostuneena muita vauvoja ja vaikuttaa hämmentyneeltä sosiaalisista tilanteista. Aloitamme myös perheen yhteisenä harrastuksena vauvauinnin, josta voit lukea lisää tästä.

Samaan aikaan kun iloitsen beiben uusista taidoista ja seuraan mielenkiinnolla hänen kehittymistään, tunnen haikeutta. Hän ei ole enää ihan pieni vastasyntynyt, joka tuhisten nukkuu sylissäni, vaan on joka päivä hieman isompi ja kiinnostuneempi ympäröivästä maailmasta. Aika kului mielestäni nopeasti jo ennen vauvan syntymääkin, mutta nyt aika tuntuu kuluvan vieläkin nopeammin! Pari silmänräpäystä ja kohta hän onkin jo taapero, huhhuh. 

Millaisia teidän vauvanne olivat kolmen kuukauden ikäisinä?