Yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä voi olla joillekin vauvoille liian aikaisin, ja jotkut vauvat jättävät itse yöllä syömisen pois. Yöuneni olivat olleet katkonaiset loppuraskaudesta lähtien, joten toivoin öiden sujuvan ilman herätyksiä. Väsymyksen lisäksi yösyöttöjen lopettamiseen vaikutti beiben muuttunut käytös. Tässä jutussa kerron, miten yösyöttöjen lopettaminen 7kk ikäisen vauvan kanssa sujui ja miksi päädyimme lopettamaan yöimetykset vauvan ollessa juuri tässä iässä. 

Äiti herää vauvan ääniin isää herkemmin

Beibe on syönyt jo 6kk ikäisestä lähtien kiinteitä ruokia viisi kertaa päivässä. Lisäksi imetin häntä päivisin yleensä noin seitsemän kertaa, ja joskus hän sai korviketta tuttipullosta imetyksen sijaan. Yösyöttöjen määrä oli pitkään kaksi, mutta 7kk täytettyään hän söi vain kerran noin kolmen aikaan yöllä. Hän nukkuu samassa huoneessa meidän kanssamme, mutta omassa pinnasängyssään. Joinain öinä hän nukkui levottomasti ja heräsin 1-2 kertaa laittamaan hänelle tutin, johon hän rauhoittui ja jatkoi uniaan.

Neljän kuukauden hulinoiden jälkeen olen ollut todella väsynyt ja joinain päivinä olen vähällä nukahtaa pystyyn. Hulinoihin verrattuna vain yksi yösyöttö tuntui taivaalliselta, mutta haaveilin kuitenkin kokonaisista yöunista. Olemme kokeilleet vuorotella öiden hoitamista miehen kanssa, mutta käytännössä se ei onnistu. Herään vauvan ääniin kauan ennen kuin mieheni, joten vaikka hän hoitaisikin syöttämisen, herään kuitenkin. Ei tunnu järkevältä, että me molemmat heräämme yösyöttöjen takia. 

Kevään 2020 koronaviruspandemia vaikutti tähänkin asiaan: emme voineet pyytää lapsenhoitoapua tuttavilta, enkä voinut mennä kenenkään luokse edes joskus nukkumaan häiriöttömiä yöunia. Yösyötöt olivat aina minun vastuullani ja mahdollisuutta lepäämiseen ei oikeastaan ollut. Kun beibe vähensi yöllä syömistä yhteen kertaan, ajattelin, että yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä voisi olla meille hyvä ratkaisu. 

Millainen vauvan päivärytmi on 8kk iässä? Katso vinkit ja esimerkkiaikataulu!

Miksi valintamme oli yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä?

Puolivuotias vauva ei periaatteessa tarvitse enää ruokintaa yöllä, jos hän syö päivällä kiinteitä hyvin. Vauvat ovat kuitenkin yksilöitä, joten jotkut yli puolivuotiaat vauvat saattavat oikeasti olla nälkäisiä yölläkin. Netti on täynnä mielipiteitä yösyöttöjen lopettamisen puolesta ja sitä vastaan. Puolestapuhujat perustelevat lopettamista edellä mainitulla faktalla sekä yöunien parantumisella. Vastustajat haluavat ruokkia vauvaa lapsentahtisesti, eivätkä halua toteuttaa unikoulua, jossa vauva “huutaa itsensä uneen”. 

Halusin todella nukkua taas kokonaisia öitä, eikä siihen ollut muuta keinoa kuin yösyöttöjen lopettaminen. Samaan aikaan päässä pyöri kuitenkin ristiriitaisia ajatuksia. Entä jos lapseni näkee nälkää? Entä jos yöimetyksen lopettaminen ei onnistu, vaan beibe huutaa koko yön? Entä jos sorrun imettämään häntä, ja pilaan sitten koko lopettamisprojektin? Olenko huono äiti, kun haluaisin lopettaa lapseni syöttämisen yöllä omien yöunieni takia? 

Päätin kysyä neuvolan terveydenhoitajan mielipidettä asiaan. Kerrottuani tilanteemme, hän oli sitä mieltä, että yösyöttöjä ei kannattaisi vielä lopettaa. Mielipide sai minut lannistumaan. Olin rättiväsynyt, mutta silti minun pitäisi jaksaa vielä herätä joka yö. Onhan niitä syöttöjä vain yksi, yritin ajatella, mutta se ei lohduttanut, kun halusin tilanteeseen muutoksen. 

Muutama päivä neuvolan th:n lannistavan mielipiteen jälkeen beiben öissä tapahtui muutos. Beibe alkoi jälleen heräillä 2-3 kertaa yössä, eikä pelkkä tutin laittaminen auttanut häntä rauhoittumaan uudelleen uneen. Niinpä otin hänet tissille, mutta hän nukahti siihen parin minuutin imemisen jälkeen. Normaalisti beibe imee tissiä noin 10 minuuttia, joten vaikutti siltä, ettei hänellä ole oikeasti nälkä. 

Lisääntynyt heräily liittyikin ehkä unisyklin vaihtumiseen: beibe havahtui unestaan, eikä päässyt itse takaisin uneen. Tiheämpää heräilyä tapahtui muutamana yönä peräkkäin. Koska heräämisajat olivat suht samat näinä öinä, päättelin heräilyn liittyvän juurikin unisykleihin. Tissini oli siis beibelle ikään kuin apukeino päästä takaisin uneen. En halunnut, että yöllisestä imetyksestä tulee beibelle uniassosiaatiota, joten beiben lisääntyneen yöheräilyn takia yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä oli meidän valintamme.

Yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä oli perusteltua, sillä vauva vaikutti heräilevän yöllä muun kuin nälän takia.
Beibe alkoi jälleen heräillä useamman kerran öisin, eikä tutin antaminen riittänyt rauhoittamaan häntä. Päätimme aloittaa unikoulun.

Lapsentahtisuus, yösyöttöjen vähentäminen asteittain vai unikoulu?

Luin erilaisista unikouluista sekä tavoista lopettaa yösyötöt. Beibe tuskin lopettaisi yöllistä syömistä itse, sillä tissistä oli jo ehkä tullut hänelle jonkinlainen väline päästä takaisin uneen. Yösyöttöjen vähentäminen ei myöskään toimisi, sillä parhaimmillaan niitä oli ollut jo vain yksi. Itselläni ei ollut negatiivista kuvaa unikouluista, joten pidin sitä tässä tilanteessa hyvänä vaihtoehtona. 

Valitsimme unikouluksi tassu-unikoulun eli “tassuttamisen”. Neuvolan th oli puhunut siitä ja olin myös lukenut siitä hyviä kokemuksia. Olin myös tiedostamattani toiminut samantyyppisesti aiemmin rauhoitellessani beibeä: ennen pinnasängystä syliin ottamista olin kokeillut rauhoitella häntä ensin pitämällä kättä hänen rintansa päällä tai silittämällä häntä. 

Sovimme miehen kanssa, että hän hoitaa unikoulun. Tämä siksi, että beibe ei haistaisi maitoa ja että en sortuisi imettämään häntä, jos hän ei heti rauhoitukaan. Luimme erilaisia kokemuksia yösyöttöjen lopettamisesta. Rohkaistuin erityisesti Juliaihmisen unikoulukertomuksesta: emme ehkä onnistuisi lopettamaan yösyöttöjä heti, mutta ainakin sitä kannattaisi kokeilla. 

Ensimmäinen yö unikoulua jännitti minua tosi paljon. Onnistuisikohan tämä? Olin siirtynyt sohvalle nukkumaan korvatulpat korvissani. Sovimme miehen kanssa, että mikäli beibe ei rauhoittuisi tassuttelulla takaisin uneen 30 minuutin sisällä, mies saisi tulla herättämään minut ja sitten imettäisin beiben. Ajattelin, että itkeminen vielä puolen tunnin rauhoittelunkin jälkeen tarkoittaisi luultavasti sitä, että hänellä on ihan oikeasti nälkä. 

Yösyöttöjen lopettaminen 7kk iässä ei lopettanut yöheräilyä

Unikoulutuksen ensimmäisenä yönä heräsin kerran beiben itkuun korvatulpista huolimatta. Mies silitteli ja “tassutteli” beibeä ja lopulta hän nukahti uudestaan. Kysyin aamulla mieheltä, miten yö oli sujunut. Kuulemma ensimmäistä itkua oli kestänyt noin 15 minuuttia ennen kuin beibe oli nukahtanut uudelleen. Beibe oli herännyt aamuyöstä myös toisen kerran, mutta silloin rauhoittelu kesti vähemmän aikaa. Tähän toiseen itkuun en ollut herännyt itse. 

Unikoulu näytti siis toimivan! Jatkoimme edelleen niin, että nukuin sohvalla ja mies hoiti tassuttelua. Beibe heräili edelleen 2-3 kertaa öisin, mutta rauhoittelun kesto lyheni jatkuvasti. Lopulta rauhoitteluksi riitti pelkkä tutin antaminen ja siirtäminen takaisin makuuasentoon (mikäli hän oli ehtinyt nousemaan seisomaan pinnasängyn laitaa vasten). Viidennen päivän jälkeen siirryin nukkumaan takaisin makuuhuoneeseen. Jee, saimme yösyötöt lopetettua!

Yösyöttöjen lopettaminen 7kk ikäisen beiben tapauksessa oli siis melko helppoa. Valitettavasti se ei kuitenkaan taannut kokonaisia öitä. Beibe jatkoi heräilyä öisin, ja jompi kumpi meistä nousi antamaan hänelle tutin. Heräilyä tapahtui pari kertaa yössä ja yleensä tutti riitti rauhoittamaan hänet. Joinain öinä olin kyllä hyvin lähellä ottaa hänet taas tissille! Yösyöttöjen jäätyä myös aamuherätykset aikaistuivat: beibe alkoi herätä viideltä aamulla tai pahimmillaan jo klo 4.30!

Yösyöttöjen lopettaminen olisi ehkä kannattanut ajoittaa vaiheeseen, jossa vauvan päivärytmi ei ole murroksessa.

Beibellä oli jo jonkin aikaa ollut käynnissä siirtymä kolmista päiväunista kaksiin. Päivärytmin muutos ei ollut vielä vakiintunut, mikä varmasti vaikutti myös yöunien eheyteen. Jälkikäteen ajateltuna yösyöttöjen lopettaminen olisi ehkä kannattanut ajoittaa vaiheeseen, jossa päivärytmi muutoin on stabiili. Aamuviiden herätykset johtuivat luultavasti siitä, että silloin beibellä oli oikeasti nälkä. Hän halusi lähes heti herättyään maitoa. Mutta toisin kuin joidenkin onnellisten vauvat, beibe ei mennyt takaisin nukkumaan syötyään, vaan aloitti päivänsä aamuviideltä.

Yösyöttöjen lopettaminen ei siis tehnyt öistä ihan kokonaisia, mutta ainakin pääsimme askeleen lähemmäksi eheämpiä yöunia. Tassutus-unikoulu toimi meillä hyvin. Seuraavaksi kokeilisimme siirtää beiben nukkumaan omaan huoneeseensa ja lisäksi uusi päivärytmi pitäisi saada vakiintumaan. Siitä, miten nämä keinot toimivat ja paranivatko meidän yöunet, on tulossa oma postauksensa lähiaikoina! 

Millä tyylillä teillä lopetettiin tai aiotaan lopettaa vauvan yösyötöt?

Näin parannat vauvasi yöunta ilman unikoulua!