Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka tunnistat * -merkistä.
Mietitkö, miten voisit parantaa vauvasi unta? Haluaisitko lempeästi ohjata häntä nukkumaan hyvin nimenomaan öisin? Jos vastasit kyllä, kannattaa lukaista tämä juttu. Kerron Beiben kanssa testatut 5 helppoa vinkkiä, miten opettaa vauva nukkumaan kokonaisia öitä.
Miten opettaa vauva nukkumaan kokonaisia öitä syntymästä lähtien
Luin raskausaikana Laura Anderssonin kirjoittaman kirjan * Voit nukkua – Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään. Kirjan vinkeistä, informaatiosta ja Lauran omista kokemuksista on ollut paljon apua Beiben nukkumisen suhteen. Testaamani vinkit ohjaavat lempeästi hyviin yöuniin, ja niitä voi soveltaa jo vastasyntyneiden vauvojen kanssa.
1. Vähennä kodin valaistusta illalla
Tämä kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta on oikeasti todella olennaista. Vastasyntynyt vauva ei erota yötä ja päivää toisistaan, jonka vuoksi päivärytmi on mitä sattuu. Valaistusta muuttamalla tehdään ero yön ja päivän välillä konkreettiseksi: päivällä on valoisaa ja yöllä on pimeää.
Kesäaikaan ulkoa tuleva valo voi olla ongelma, joten suosittelen hankkimaan hyvät pimennysverhot. Niillä saat huoneen hämäräksi valoisista kesäilloista huolimatta. Mieti myös vauvan nukkumapaikkaa valon ja rauhallisuuden kannalta: perheen muut jäsenet eivät voi tehdä mitään äänekästä ja valaistusta vaativaa samassa huoneessa silloin, kun vauva on yöunillaan.
Kun vauvan yöuniaika alkaa lähestyä, vähennä kodin valaistusta. Meillä oli himmeä yövalo makuuhuoneessa, jonka valossa hoidin iltaimetyksen ennen nukkumaanmenoa. Yösyötöt ja vaipanvaihdot tapahtuivat myös hämärässä. Aamulla kodissa laitettiin jälleen kirkkaammat valot päälle uuden päivän merkiksi. * Voit nukkua -kirjassa Laura Andersson kuvailee hyvin omaa havahtumistaan yön ja päivän erottamisen tärkeydelle. Kirjassa kerrotaan tarkemmin, millä keinoilla voit tehdä yön ja päivän vauvalle selkeiksi.
2. Toista vauvan iltarutiinit aina samalla tavalla
Rutiinit tuovat vauvan elämään turvaa ja ennakoitavuutta. Kun päätät tietyn kaavan yöunia edeltäville iltatoimille, vauva oppii sen. Iltatoimet edeltävät aina yöunia, joten niistä vauva tietää, että kohta on tarkoitus mennä nukkumaan.
Kun Beibe oli ihan pieni, iltatoimiin kuului lähinnä taipeiden ja navan putsaus sekä ihon rasvaus ennen yövaipan ja yöpuvun laittamista. Iltaimetys tapahtui hämärässä huoneessa. Useimmiten hän nukahti tissille, josta sitten kannoin hänet omaan sänkyynsä.
1-2 kuukauden ikäisenä Beibellä oli vatsavaivoja, jotka aiheuttivat paljon itkua juuri iltaisin. Teimme iltatoimet normaalisti ja heijailimme, hieroimme ja lohdutimme itkevää Beibeä hämärässä huoneessa. Kun hän lopulta sai unta, siirsimme hänet omaan sänkyynsä pimeään huoneeseen.
Vauvan kasvaessa iltatoimiin on tullut uusia elementtejä. Puolen vuoden iässä Beibe alkoi syödä iltapuuron ennen iltapesuja. Noin 8-9 kk iässä aloitimme pottaharjoittelun ja Beibe sai käydä iltapalan jälkeen potalla ennen yövaipan laittamista. Ensimmäisten hampaiden puhjettua 10kk iässä iltatoimiin tuli mukaan myös hampaiden harjaus.
Olen tehnyt Beiben kanssa hänen syntymästään lähtien aina samat asiat iltaisin, joista Beibe tietää, että pian on yöunien aika. Laulan hänelle unilaulun joka ilta (meillä se on Sinisen unen ensimmäinen säkeistö). Noin 10kk iässä Beibe alkoi keskittyä paremmin myös iltasatuun, joten ennen laulua ja valon sammuttamista hän saa nykyisin kuunnella lyhyen tarinan. Aiemmin hän joko nukahti lähes heti sänkyyn laittamisen jälkeen tai ei jaksanut kuunnella ääneenlukua.
3. Yöllä hoidetaan vain välttämättömät toimenpiteet
Vauvat heräävät syömään ja vaippaakin pitää vaihtaa öisin varsinkin ihan pienelle vauvalle. Yöllä kannattaa keskittyä hoitamaan vain tarvittavat toimenpiteet ja palata mahdollisimman pian takaisin nukkumaan. Järjestä tarvittavat välineet ja tilat yösyöttöihin ja vaipanvaihtoon niin, että pystyt hoitamaan ne yöllä sujuvasti ja niin vähäisellä valaistuksella kuin mahdollista.
Kun vauvasi tuijottaa sinua kauniilla silmillään (ja varsinkin jos hän alkaa jokellella), on suuri kiusaus alkaa hymyilemään ja höpöttelemään hänelle myös keskellä yötä. Mutta kannattaa säästää seurustelu päiväsaikaan, sillä oman kokemukseni mukaan tämä on yksi tärkein keino siihen, miten opettaa vauva nukkumaan kokonaisia öitä.
Olin noudattanut tätä vähäeleisten öiden periaatetta muutaman viikon kun aloin huomata, että yöllä valveilla viettämämme aika alkoi lyhentyä. Beibe heräsi kyllä yöllä syömään, mutta nukahti saman tien syötyään. Vaipanvaihdon jälkeen valveilla vietetty aika lyheni myös, sillä hän nukahti uudelleen nopeammin.
Kun ensimmäisen vinkin mukaisesti opetat vauvan yhdistämään pimeyden yöhön, opeta hänelle myös, että yöllä on tarkoitus nukkua. Älä siis aloita leikkiä keskellä yötä, vaikka vauvasi olisi pirteä. Jos vauva on hereillä yöllä, eikä nukahda uudelleen, loikoilkaa rauhassa hämärässä huoneessa. Tee yöajasta itsellesi ja vauvalle mahdollisimman virikkeetön, jolloin uni tulee helpommin.
4. Opeta vauvalle päiväunien ja yöunien ero
Tämä vinkki liittyy osittain yön ja päivän erottamiseen. Kun yö- ja päiväunet nukutaan erilaisessa ympäristössä, vauva alkaa oppia, milloin on tarkoitus nukkua pitkään ja milloin lyhyemmän aikaa.
Meillä oli erilaiset rutiinit ja ympäristö yö- ja päiväunille. Päivällä Beibe nukkui valoisassa huoneessa ja kodissa sai kuulua ääniä, kun taas yöllä oli pimeää ja hiljaista. Usein hän nukkui päiväunet vaunuissa ulkona tai parvekkeella. Päiväunille ei vaihdettu vaatteita, kun taas yöunille laitettiin yöhaalari. Päiväunia ei myöskään edeltänyt muita rutiineja kuin vaipanvaihto, syöttö ja rauhoittuminen (alle 4kk ikäisenä hän tosin usein nukahti tissille).
Noin puolen vuoden iässä päiväunille nukahtaminen muuttui haastavammaksi ja Beiben uni häiriintyi herkemmin ympäristön äänistä. Silloin muutin päiväuniympäristön hämäräksi ja hiljaiseksi, mutta muutoin rutiinit pysyivät ennallaan. Pitkät päiväunet hän nukkui vaunuissa, kunnes opettelimme nukkumaan myös ne omassa sängyssä.
5. Tee vauvalle säännöllinen päivärytmi
Parin kuukauden iässä Beibelle alkoi muodostua jonkinlaista päivärytmiä. Tarkkailin Beibeä ja kirjasin ylös hänen nukkumis- ja syömisaikojaan. Huomasin Beiben aikatauluissa joitakin säännönmukaisuuksia ja aloin niiden pohjalta suunnitella hänelle sopivaa päivärytmiä. Pikku hiljaa aloimme ohjata Beibeä säännöllisempään päivärytmiin noin 3kk iässä.
Katso, millainen päivärytmi 3kk ikäiselle vauvalle voi olla!
Vauvan päivärytmissä on hyvä ottaa huomioon hänen omat mieltymyksensä esimerkiksi aamuheräämisen suhteen. Uutena äitinä koin stressiä, jos päivärytmi ei jonain päivänä toteutunutkaan suunnitellusti. Jälkikäteen voin sanoa, että päivärytmin suhteen suurilla linjoilla on merkitystä pitkällä aikavälillä. Yksittäisistä päivistä ei kannata stressata.
Jotkut ovat sitä mieltä, ettei alle puolivuotiasta vauvaa pitäisi vielä totuttaa päivärytmiin. Olen sitä mieltä, että tarkkaa päivärytmiä ei tule soveltaa vastasyntyneen kanssa, mutta rytmin muotoutumiseen voi lempeästi vaikuttaa esimerkiksi näillä vinkeillä. Meillä päivärytmi helpotti tunnistamaan esimerkiksi Beiben nälkää ja väsymystä sekä ennakoimaan päivän kulkua.
Noudatimme päivärytmiä melko tarkasti, mutta emme orjallisesti. Tarkan päivärytmin sijaan voit aloittaa esimerkiksi säännöllistämään päiväunien määrää ja aikaa. Me lyhensimme aluksi päiväunien kestoa niin, että annoimme Beiben nukkua päiväunilla maksimissaan 3 tuntia kerrallaan. Lopulta siirryimme 2 tunnin päiväuniin. Tämän ansiosta Beiben pidemmät 4-5 tunnin unipätkät alkoivat sijoittumaan yöhön.
On hyvä tietää, kuinka paljon vauva tarvitsee unta missäkin iässä. 3kk ikäisenä Beibe nukkui päivästä yhteensä noin 15 tuntia, joista 4-5 tuntia tuli päiväunilla ja loput yöllä. Unen määrä vähenee lapsen kasvaessa. Vuoden ikäisenä Beibe nukkui yhteensä noin 12 tuntia, joista 1-2 tuntia tuli päiväunilla ja 10-11 tuntia yöllä. Vertaillessani tuttavien vauvoihin, Beibe on ehkä keskimääräistä hieman vähäunisempi. Sinun vauvasi tarvitsema unen määrä voi siis poiketa näistä määristä.
Miten opettaa vauva nukkumaan kokonaisia öitä ilman unikoulua?
Tässä kerrotut vinkit auttoivat meillä suuresti siihen, että Beibe heräili 4kk hulinoita ja satunnaisia muita kehitysvaiheita lukuun ottamatta syömään vain 1-3 kertaa yössä. Näillä vinkeillä emme ihan kokonaan välttäneet unikoulua, sillä turvauduimme siihen myöhemmin jättäessämme kokonaan yösyötöt pois.
Uskon, että yösyöttöjen lopettaminen unikoulun avulla olisi varmasti ollut työläämpää, jos perusta ei olisi ollut näin hyvä. Näin vauvavuoden jälkeen olen ihan äärimmäisen tyytyväinen, että luin * Laura Anderssonin Voit nukkua -kirjan ja sovelsin sen tietoa ja vinkkejä Beiben unijärjestelyihin.
Jos siis mietit piakkoin syntyvän vauvasi uniasioita tai sinulla on haasteita vauvasi nukkumisen kanssa, suosittelen toteuttamaan nämä vinkit:
- Tee ero yön ja päivän välillä selkeäksi. Yöllä on pimeää ja hiljaista.
- Hoida yöaikaan vain välttämättömät hoitotoimenpiteet.
- Toista iltarutiinit joka ilta samanlaisena ja samaan aikaan.
- Tee päiväunien ja yöunien rutiineista sekä ympäristöstä jollain tavalla toisistaan erilaiset.
- Huomioi, ettei päiväunta tule liikaa, jotta suurin osa nukkumisesta sijoittuisi yölle.
* Voit nukkua – Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään -kirjassa kerrotaan tarkemmin näistä vinkeistä mutta muun muassa myös siitä, miten uniassosiaatiot vaikuttavat vauvan nukahtamiseen. Lisäksi Andersson kuvaa, miten he opettivat vauvansa nukahtamaan omaan sänkyyn.
Laura Andersson tuo kirjassa mielenkiintoisesti esille sitä, kuinka vauvojen nukkumiseen liittyvät tavat ja käsitykset vaihtelevat paljon jo Euroopan maiden välillä, muista maanosista puhumattakaan. Tämä tietous ainakin helpotti itseäni tekemään meille sopivia ratkaisuja nukkumisen suhteen, vaikka ne osittain erosivat vauvojen nukkumiseen liittyvästä yleisestä käsityksestä.
Jos haluat tietää, miten opettaa vauva nukkumaan kokonaisia öitä, niin tämä kirja on ihan must-luettavaa! Mielestäni * Voit nukkua – Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään on erittäin hyvää luettavaa jokaisen vauvan vanhemmalle.
* Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua ja miettiä hankintaa niin pitkään kuin tarvitset. Mikäli päädyt hankkimaan jonkin tuotteen linkkini kautta, saan siitä pienen komission.
Piditkö tätä artikkelia hyödyllisenä? Jaa linkkiä eteenpäin muillekin! 🙂
Lue seuraavaksi, miten onnistuimme lopettamaan yösyötöt!
Leave a Reply